BLACKBIRD & CROW – AILM

 

“ New from Donegal… “

Maighread Ní Ghrásta en Stephen Doohan zijn twee muzikanten uit Donegal in het Ierse graafschap Donegal, in het noordwesten van Ierland. Donegal is bekend geworden als thuisbasis van de O'Donnell-clan, die een essentiële rol heeft gespeeld in de Ierse geschiedenis als de voornaamste tegenstanders van de Engelse kolonisatie tussen de 15e en de 17e eeuw. Nog een Donegal- “weetje”: ook afkomstig uit hetzelfde graafschap is blueslegende Rory Gallagher die er zijn jeugd sleet. In kleine steden zoals Donegal doordrenkt met traditionele Ierse cultuur werden er velen, zoals Maighread en Stephen, gevormd door muziek.

“Merel” Maighread (zang, dans) was in haar jeugd fan van Amerikaanse countrymuziek, waarbij Johnny Cash, Kris Kristofferson, Willie Nelson, Charlie Pride en Kenny Rogers tot haar favoriete artiesten behoorden. Als tiener ontdekt ze ook Janis Joplin, Jim Morrison, Aretha Franklin en andere artiesten die haar echt inspireerden. Later en meer recent werkte Maighread als frontdame samen met The Beekeepers, een bluesband uit Donegal. The Beekeepers is een vijfkoppige band die een mix van blues, rock, funk en soul speelt met invloeden die heel divers zijn.

“Kraai” Stephen (gitaar) luisterde in zijn vroege kinderjaren naar Amerikaanse en Ierse artiesten zoals Johnny Cash, Kris Kristofferson, Hank Williams en Willie Nelson en uit Ierland, Luke Kelly, de Dubliners, Jim McCann, Paul Brady en The Furys. In zijn tienerjaren werd Stephen sterk beïnvloed door de Britse popscene en bands zoals Oasis en de Stone Roses. Het was in zijn late tienerjaren dat Stephen Rory Gallagher ontdekte, zijn grootste invloed, zowel als muzikant als persoon. Terwijl hij naar Rory en Hendrix luisterde, begon hij natuurlijk de blues te verkennen en ontdekte hij artiesten als B.B king, Albert king, Freddie King, Muddy Waters en Howlin ’Wolf. Later begon hij ook naar jazz te luisteren, vooral artiesten zoals Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Louis Armstrong. Stephen was 15 toen hij voor het eerst de gitaar oppakte. Hij zat in verschillende bands zoals Portabello en The Soul Seekers en studeerde muziek aan het North Western Regional College.

Maighread Ní Ghrásta en Stephen Doohan zijn ontdekt door Máire “Moya” Brennan, de folkzangeres en harpiste van de Ierse folkrock band Clannad en, treden sinds 2017 op als Keltisch folk blues duo met een funk trekje, onder de naam Blackbird & Crow.

Als opvolger van hun debuut EP uit 2017 ‘Shock, Shatter, Convince’ brengen ze bij MIG Music aanvang volgend jaar hun debuut studio album ‘Ailm’ uit.

“ AILM is the Irish name of the twentieth letter of the Ogham, or Tree Alphabet. AILM represents the elm that, in the Celtic mythology, stands for the healing of one’s own soul… “

Het Ogham of het Keltische bomenalfabet, is naar alle waarschijnlijkheid vernoemd naar twintig heilige Druïde-bomen. Ogham -in het Oudiers: ogam of ogum- werd in de vijfde en zesde eeuw gebruikt voor Oudierse en soms Brythonische of Pictische inscripties op stenen en komt daarnaast in enkele Oudierse manuscripten voor (hoewel deze teksten zelf in het Latijnse alfabet geschreven zijn). De oorsprong van Ogham is onbekend, volgens een 15de-eeuws geschrift “The Book of Ballymote” -wat nog steeds gebruikt wordt om de ware geschiedenis van de Kelten deels te achterhalen- was Ogham oorspronkelijk een geheime gebarentaal van de Druïden. Dat werd al snel in twijfel getrokken aangezien er nog zoveel Ogham-stenen met voorchristelijke inscripties in het Ogham te vinden zijn op Ierland, in Cornwall, Schotland en Wales. Wel is het mogelijk dat de Barden (de Keltische poëten en kunstenaars) het Ogham ook gebruikt zouden hebben als een soort van gebarentaal, waar de neus of de opgestoken hand als verticale lijn dienstdeed. Wat het Ogham-alfabet bestaat uit tekens waarvan ieder teken (letter) naar bomen uit heel Europa verwijzen en een mystieke betekenis hadden. Het Ogham is een eenvoudig alfabet, dat enkel gebruikt werd voor opschriften, er zijn nooit boeken of geschriften mee geschreven. Elke boom is verbonden met een klank, een letter, een feeling, die aangeduid wordt door een verticale streep, met dwarsstreepjes naar links, rechts, horizontaal naar beide kanten of schuin de verticale streep doorkruisend. De is een van deze tekens.

Waarom we dit stukje Keltische mythologie linken aan Blackbird & Crow en aan hun nieuwe studio album ‘Ailm’, wordt duidelijk als we weten dat “ailm” (de iep) ook de naam is van de twintigste letter in het Keltische bomenalfabet. ‘Ailm’ is een album met vijftien tracks, waarvan dertien originele, inclusief de twee bonus “radio/single edits”. Allereerst is het het bijna brutale minimalisme waarmee Blackbird & Crow zoveel potentieel uit hun tweede album halen. Het duo creëert hele volumes donkere, romantische verhalen. De instrumentalisatie gaat zelden verder dan gitaar, bas, drums en synthesizer en is niettemin monumentaal en krachtig. En dan is er nog zangeres Maighread, die met een prachtig Iers accent (en soms ook in het Iers: "Mo Chuisle” - “Mór Ríoghin”) de enge, meeslepende verhalen brengt. Ze zingt ze op een verhalende toon, maar demonstreert ook graag de volledige omvang van haar vocale vaardigheden. Blackbird & Crow schilderen hun verhalen met thema's over verslaving, zelfmoordgedachten, misbruik, sociale vervreemding, angsten, heksen, prinsessen, wezen, martelaren en verloren zielen in het meest kleurrijke zwart in nummers als “The Witch That Could Not Be Burned”, “Princess of the Ditch”, “Harlot on Holy Hill, “Margaret the Martyr” en “The Ways That I Can Make You Suffer”. Maak met hen een heel mooie, donkere romantische reis naar het verleden vol harmonie, blues en folk.

Blackbird & Crow zijn twee artiesten met wie vrijheid en onafhankelijkheid evenals dood en verdriet samenhangen. En het zijn precies deze vergelijkingen die kunnen worden gebruikt om de muziek van het duo te beschrijven. Blackbird & Crow spelen een donker romantische alternatieve rock met zware blues invloeden, folky sfeer en een bitterzoete soulmelancholie.

Hun album ‘Ailm’ is een fantastisch verhaal uit de donkere tijd dat zich afspeelt over een krassend fuzzy bluesrotslandschap. Blackbird & Crow zijn een must voor alle muziekliefhebbers die op zoek zijn naar een nieuwe Ierse groep die hen zeker zal verrassen.

“ Blackbird & Crow are a must for all music lovers who are looking for a new Irish group and ‘Ailm’ is their debut that will certainly surprise them… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Release: 17/01/2020

 

Album track list:
01. Harlot on Holy Hill - 02. The Witch That Could Not Be Burned - 03. Princess of the Ditch [Richie Healy] - 04. Blackbird - 05. Margaret the Martyr - 06. The Planter and the Runaway - 07. A Pox On You - 08. Parting Rag - 09. Sweet Surrender - 10. Orphan’s Lament [Robbie Basho] - 11. Mo Chuisle - 12. Mór Ríoghin - 13. The Ways That I Can Make You Suffer – Bonus - 14. Blackbird (radio/single edit) - 15. Sweet Surrender (radio/single edit) / Words/music © 2019 by: Maighread Ní Ghrásta & Stephen John Doohan, unless otherwise [noted: 3,10]

Album line-up:
Maighread Ní Ghrásta: vocs / Stephen Doohan: guitar & ??

Discography Blackbird & Crow:
Ailm [2020 | Shock, Shatter, Convince (EP) [2017] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: MIG Music

video