HARBOUR OF SOULS – DOOMSAYER (EP)

 

 “ De laatste trekt de deur hard achter zich dicht!... “

De hardrock/metal band Harbour of Souls draait al heel wat jaren mee in de Zeeuwse muziekscene. De kern zijn zanger Martin de Jong en bassist Robbert van Hoften die al eerder in een band samen speelden. Martin kende gitarist Jesper van Hoften (de broer van) van een metal band waarin ze ooit samen speelden en verder waren drummer Rick Schuitemaker en (tweede) gitarist Daniel Suykerbuyk (die met Schuitemaker in A Generation After speelde), na wat samen jammen, vrij snel overtuigd om mee te doen. De naam van de band Harbour Of Souls, was ook de naam van het eerste nummer dat ze opnamen. 

Na wat wisselingen binnen de band (UIT: Jesper van Hoften, Lars van Mourik & Rick Schuitemaker), en het toevoegen van versterking (IN: Bram Pelgrim: lead gitaar, Richard van Leeuwen: drums) is de Goese band -die in 2013 het licht zag- de studio ingedoken om een nieuwe plaat op te nemen. Het resultaat en de opvolger van hun éérste EP ‘Mountain of Fire’ [2015] heet ‘Doomsayer’. Er was een jaar voorbereiding nodig om de juiste nieuwe nummers te schrijven en op punt te krijgen en om de setlist gevuld te krijgen. Hun eerste show was er een in het voorprogramma van Peter Pan Speedrock en er volgden er meer.

Op ‘Doomsayer’, de opnames gebeurden in Maasbracht en opnieuw onder begeleiding van (de soms wat strenge) Pieter Kloos, staan vijf nieuwe eigenzinnige, originele nummers. Het is opnieuw “hardrock in hapklare brokken. Met klassieke riffs, een klassiek geluid en thema’s en solo’s die knipogen naar Iron Maiden…”; dit, om even te citeren uit festivalinfo.nl.

Het zijn zoals o.a. de stevige opener “The Iron Never Lies” en de titelsong nummers met korte, directe teksten en veel instrumentaal werk, waarbij Bram Pelgrim al direct laat horen wat hij solo in petto heeft. “Doomsayer” is hun zowat oudste nummer, dat na heel wat gesleutel in zijn plooi viel en eindelijk opgenomen werd. Persoonlijk is “Ministry Of Power” mijn favoriete track, waarschijnlijk door de intro én, omdat Black Sabbath nog steeds een van mijn favoriete metal/rock-bands is. Met “Victory” doet het vijftal de deur achter zich dicht, maar hiermee is zeker nog niet alles gezegd. Wij wachten op meer!

“ Harbour Of Souls is inderdaad een onvervalste hardrockband en hun nieuwe EP ‘Doomsayer’ ouderwetse rechtaan-rechttoe-hardrock met wat onversneden heavy metal. Mission accomplished!... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

28/12/2019: KOFA: Order of the Emperor + Harbour of Souls @ VLAARDINGEN.NL

Album track list:
01. The Iron Never Lies - 02. Doomsayer - 03. Queen On Her Throne - 04. Ministry Of Power - 05. Victory / Words/music © 2019 by: Harbour of Souls - Produced by: Pieter Kloos

Album line-up:
Martin de Jong: vocs / Bram Pelgrim: lead guitar / Daniël Suykerbuyk: guitar / Robbert van Hoften: bass / Richard van Leeuwen: drums

Discography Harbour Of Souls:          
Doomsayer (EP,5#) [2019] | Mountain of Fire (EP,4#) [2015] |  

Artiest info
Website  
 

Label: Headbangers Records / Big Bad Wolf Records

video