THE OAK RIDGE BOYS - DOWN HOME CHRISTMAS

 


Ik weet het niet zeker, lezer, maar ik heb de indruk dat The Oak Ridge Boys hier bij ons niet zo geweldig bekend zijn. Nochtans is dat kwartet herhen op leeftijd in de States een heus instituut, dat overigens recent opgenomen werd in de Country Music Hall of Fame en werden ze al eens -een keer of vijf- met een Grammy bekroond. Joe Bonsall, Duane Allen, William Lee Golden en Richard Sterban, zo luiden de namen van de vier, verkochten in de decennia dat ze samen optreden meer dan 40 miljoen (!!!) platen en scoorden meer dan 30 top-10 hits, zodat je rustig kunt zeggen dat hun mix van gospel, pop en country hele generaties wet aan te spreken in de States. Elk jaar gaan de vier ook de hort op met een Kerstprogramma, dat hen een hele maand lang van de ene naar de andere stad in de States brengt en waarvan de shows lang op voorhand uitverkopen.

De neerslag, of tenminste “een neerslag” daarvan is nu bijeengebracht op een nieuwe CD, die toepasselijk “Down Home Christmas” heet en die helemaal inspeelt op de Kerstsfeer, zoals wij die eigenlijk alleen uit de film kennen en die in Amerika tot eerder onbegrijpelijke taferelen van nostalgie en romantiek kan leiden. Een sfeer waar een beetje Europeaan een tikkeltje hoofdschuddend naar staat te kijken, in de wetenschap dat vanaf 2 januari de gewone dingen het weer overnemen en een oorlogje links of rechts dus niet uitgesloten mag worden.

Voor deze Kerstplaat -hun achtste in totaal- namen de Boys ook nu weer producer Dave Cobb onder de arm, zoals voor de vorige twee en samen met het team dat achter Cobb staat -de man heeft kennelijk een nogal goed uitgebouwd telefoonboekje, waarin je zowel Lady Gaga als John Prine en Jason Isbell kunt terugvinden, werken ze zich door een elftal Kerstsongs, sommige heel oud, zoals “Silent Night” of “Amazing Grace”, dat speciaal aan wijlen George Bush wordt opgedragen, en andere helemaal nieuw geschreven door mensen als Anderson East en Aaron Raitiere, die in en om Nashville best wel wat reputatie hebben opgebouwd.

Zoals het hoort bij volwassenen, die zich in de Kerstsneeuw wentelen, is ook bij de Oak Ridge Boys een zeker “tongue-in-cheek”-gehalte niet vooraf uit te sluiten, tenzij ik me stevig vergis bij het beluisteren van songs als “Angels”, “Reindeer on the Roof” of “Santa Claus’ Beard”, maar voor het overige is dit een op-en-top Amerikaanse Kerstplaat, die goed gezongen en gespeeld is, maar waarbij je je, als wat meer nuchtere Europeaan, niet echt kunt inleven. Net zoals wij hier niet verstaan hoe ’t komt dat een figuur als Donald Trump tot president verkozen wordt, kunnen we ons ook niet helemaal inleven in de manier waarop een “tijd van vrede” in beelden gegoten wordt, die niet verder reiken dan pap’s die dringend naar huis moeten komen voor Kerst of Kerstmannen, die hele ladingen snoep over besneeuwde wegen naar alle brave kinderen brengen. Maar los daarvan: prima gespeelde en gezongen Kerstplaat, van een band die een genre op de rails houdt.

(Dani Heyvaert)

 

 

Down Home Christmas Track List
1. The Family Piano (Aaron Raitiere)
2. Angels (Aaron Raitiere)
3. Bring Daddy Home (Channing Wilson, Aaron Raitiere)
4. Reindeer On The Roof (Jake Mitchell, Aaron Raitiere)
5. Silent Night (Franz Gruber, Joseph Mohr)
6. Hallelujah Emmanuel (Robert Jason, Paul Bradley Sr.)
7. Down Home Christmas (Mando Saenz, Aaron Raitiere)
8. South Alabama Christmas (Jamey Johnson, Bill Anderson, Buddy Cannon)
9. Don’t Go Pullin’ On Santa Claus’ Beard (Anderson East, Aaron Raitiere)
10. Amazing Grace (spoken introduction by Joseph Bonsall)
11. Amazing Grace (John Newton)

Artiest info
Website  
 

Label: Lightning Rod Records
distr.: PIAS

video