MARTYN JOSEPH – DAYS OF DECISION (A TRIBUTE TO PHIL OCHS)

De Amerikaanse singer-songwriter en protestzanger Phil Ochs leed aan bipolaire stoornissen en alcoholisme, twee ernstige ziektes die hem er toe dreven om op 35-jarige leeftijd in New York City zelfmoord te plegen in april 1976. Hij was een overtuigde humanist, politiek activist en cynische humorist, kenmerken die hij vertaalde in de honderden songs die hij in de jaren ’60 en ’70 schreef en zong op de acht albums die tijdens zijn veel te korte leven van hem werden uitgebracht. Vele van die songs werden in de voorbije decennia gecoverd door allerlei artiesten waaronder Joan Baez, Judy Collins, Melanie, Christy Moore, Morrissey, Pete Seeger, Eddie Vedder, John Denver, Cher en nog vele anderen.

De 59-jarige folkzanger en songschrijver Martyn Joseph uit Wales wordt gekenmerkt door zijn Keltische folkliedjes waarin hij ook vaak sociaal engagement, protest tegen onrecht en een strijd voor gelijke mensenrechten etaleert. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze troubadour nu heeft geopteerd om een album uit te brengen met enkel songs die door Phil Ochs werden geschreven. De veertien nummers tellende plaat “Days Of Decision - A Tribute To Phil Ochs” volgt op het begin 2019 uitgebrachte album “Here Come The Young” van Martyn Joseph.

Sinds meer dan 30 jaar actief als muzikant, met 33 albums in zijn discografie, meer dan een half miljoen platen verkocht en duizenden live-optredens met slechts zijn akoestische gitaar in de begeleiding kunnen we stellen dat Martyn Joseph stilaan als een levende folklegende mag worden beschouwd. Een ontmoeting met Sonny Ochs, de zus van Phil, was voor hem de directe aanleiding tot de beslissing om deze tribute-plaat op te nemen. Sonny mocht zelfs haar zegje doen in de keuze van de songs van Phil Ochs die Martyn Joseph op dit album zou brengen.

En dat werd een zorgvuldig geselecteerde keuze met liedjes die vele jaren na hun ontstaan qua songteksten nog altijd zeer betekenisvol en actueel zijn. Met heel veel respect voor de originele versie brengt Martyn Joseph deze nummers op een intieme en sobere wijze. “That Was The President” is zo’n song die Phil Ochs schreef na de brutale moord op president John F. Kennedy in Dallas in november 1963. Hij stuurde de beklijvende songtekst naar Jacqueline Kennedy, de weduwe van de president, en die woorden staan ook hier op de binnenzijde van het cd-hoesje afgedrukt.

U kan Martyn Joseph aan het werk zien op de video bij deze recensie waar hij een live-vertolking brengt van de song “When I’m Gone”, één van de veertien nummers op “Days Of Decision – A Tribute To Phil Ochs”. De albumafsluitende “Song Of My Returning” heeft ook een speciale betekenis voor Martyn Joseph omdat Phil Ochs ooit zei dat hij dit nummer schreef terwijl hij een trip doorheen Wales maakte. Er ligt veel gevoel in deze covers die op een akoestische wijze worden gebracht met enkel stem en gitaar in de begeleiding. Het zou echt wel leuk zijn om Martyn Joseph al deze liedjes ook eens in onze contreïen te horen zingen, maar daar zijn momenteel nog geen echte plannen voor.

(valsam)


Tracklist:

1. I Ain't Marching Anymore
2. I’m Gonna Say It Now
3. Days Of Decision
4. The Ballad of William Worthy
5. Flower Lady
6. Knock On The Door
7. That Was The President
8. Lou Marsh
9. There But For Fortune
10. That’s What I Want To Hear
11. Cannons Of Christianity
12. Changes
13. When I’m Gone
14. Song Of My Returning

Artiest info
Website  
 

Label: Pipe Records

distr.: Lucky Dic

video