HAMILTON LOOMIS – THIS SEASON

 

 “ Enjoy the holidays with Hamilton Loomis… “

Singer-songwriter, multi-instrumentalist Hamilton Loomis is geboren en opgegroeid in Galveston, TX, waar hij, zoals vele tieners, met muziek in aanraking komt via de uitgebreide lp-collectie van hun ouders. Loomis leert al vrij jong drummen, piano, gitaar, bas en mondharmonica spelen. Als Loomis achttien is, ontmoet hij backstage de R&R’er Otha Ellas Bates - alias “BD” of te wel “Bo Diddley”. Diezelfde avond nog mag Loomis met deze legende op het podium spelen. Loomis wordt bevriend met BD en BD wordt Loomis’ mentor en bewonderaar. Het grote advies van BD aan Loomis was: “Innovate, Don’t Immitate!” of, vrij vertaalt: “Kruidt hetgeen je op het podium doet voldoende!”. Loomis zal nooit vergeten dat hij als jonge artiest tijdens een BD-show de hoed van BD opgezet kreeg, waarbij BD symbolisch aangaf, dat de fakkel doorgegeven was. Op Loomis’ debuutalbum ‘Just Gimme One Night’ [1996] is BD samen met Loomis te horen. Op ‘Ain’t Just Temporary’ [2007] is BD voor het laatst te horen in het nummer “You Got To Wait”. Het was een nummer dat ze samen schreven.

Dat Loomis ook naar andere muzikanten luistert is onmiskenbaar. Andere blues legendes uit Texas als Joe Hughes, Johnny Copeland, Gatemouth Brown en Albert Collins hielpen Loomis, in wie ze geloofden, bij het verfijnen van zijn stijl. Zijn album ‘Kickin’ It’ [2003] (Loomis was toen een twintiger) was in de roots scene innovatief en nieuw en, bewees dat “blues niet door oude mannen geschreven moet worden”.

In 2012 werd Loomis speciaal ingevlogen voor Blues Peer. Loomis, die tijdens z’n show draadloos met z’n gitaar het publiek in ging, werd door velen gezien als een van de hoogtepunten van het festival. Niet alleen is hij een uitstekende zanger/gitarist, maar met z’n strakke band weet hij ook zeker wat entertainen is. Nog vrij recent is zijn band omschreven als een “blues-rock-funk-groove-soul band”. Zijn amalgaam van stijlen is er voor een heel breed publiek en zou zelfs wijlen Bo Diddley (1929-2008) niet onberoerd hebben gelaten.

Als opvolger van ‘Basics’ [2017] is er, net op tijd voor de feestdagen, Loomis’ allereerste kerstalbum, ‘This Season’. Met covers van vijf Yuletide-klassiekers en vijf originele nummers, biedt het album voor elk wat wils. Loomis is niet alleen de songwriter, maar ook de co-producer van het album, waarbij de originele songs en klassiekers naadloos samenvloeien, om een bijna perfecte vakantiesfeer te creëren. Originele, zoals een feestelijk titelnummer en het vrolijke "Everything I Wanted" zijn perfecte voorbeelden van de vintage funky soulblues die Loomis al meer dan twee decennia lang wereldwijd speelt. Er is ook de ironische vakantiehumor van "Another South Texas Christmas" en de tijdloze grooves van "Underneath The Tree" en "Christmas Tears". Ze wisselen af met een zinderende versie van "Run Rudolph Run” en met een soulvolle draai aan "Lay Around And Love On You", die als een vintage Stevie Wonder weerklinkt. En, met het bluesy "Christmas Tears" en met de traditional "God Rest Ye Merry Gentlemen". Om af te sluiten is er een plechtige, solo akoestische versie van "O Holy Night", een muzikale Whitman's Sampler die dit je niet mag missen.

Kerstmis kan dit jaar uitzonderlijk met Hamilton Loomis. Op ‘This Season’ kan de mix van originele en vintage Kerstnummers de sfeer van de Feestdagen mee bepalen…

“ Christmas can be exceptional this year with Hamilton Loomis. On ‘This Season’, the mix of original and vintage Christmas numbers can help determine the mood of the Holidays… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. This Season - 02. Lay Around and Love [B. David, D.Gillon] - 03. Everything I Wanted - 04. xAnother South Tecas Christmas - 05. Underneath the Tree - 06. God Rest Ye Merry Gentleman [traditional] - 07. Christmas Tears [S.Thompson, R.C.Wilson] - 08. Run Rudolph Run [J.Marks, M.Brodie] - 09. Love Again Christmas - 10. O Holy Night [traditional] / Words/music © 2019 by: H. Loomis, unless otherwise [noted: 2,6-8,10] - Produced by: Hamilton Loomis & Brannon McLeod

Album line-up:
Hamilton Loomis: lead vocs, guitars, bass, harmonica, keys / Mike Meade: bass / Brannon McLeod: drums, vocs 

Discography Hamilton Loomis:
This Season [2019] | Basics [2017] | Give It Back [2013] | Live In England [2009] | Ain’t Just Temporary [2007] | Kikin’ It [2003] | Live: Highlights [2002] | All Fired Up [1999] | Just Gimme One Night [1996]

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Ham – Bone Records

video