BEN LEE – QUARTER CENTURY CLASSIX

De uit Sydney, Australië afkomstige singer-songwriter Ben Lee is al lang geen onbekende meer voor ons bij ‘Rootstime’. Ik mocht twaalf jaar geleden al zijn album “Ripe” voor u evalueren en in 2011 alles nog eens overdoen bij de release van zijn album “Deeper Into Dream”. Toch waren dat maar twee van zijn twintig albums sinds zijn debuut in 1995 met het album “Grandpaw Would”. Zijn laatst verschenen plaat “Freedom, Love and The Recuperation Of The Human Kind” uit 2016 ontsnapte zelfs helemaal aan onze aandacht.

Wij vonden de twee platen die we in het verleden van deze nu in Los Angeles wonende muzikant mochten recenseren zeer mooi, rustgevend en aangenaam te beluisteren. Daarom zijn we nu dan ook heel blij dat zijn meest recente album “Quarter Century Classix” weer in onze bus is beland. Op deze nieuwe plaat brengt de nu 41-jarige Ben Lee met dertien geslaagde covers een eerbetoon aan liedjes van andere artiesten die al jarenlang tot zijn favoriete indie rocksongs behoorden.

Verwacht echter geen ‘greatest hits’-plaat van de songs die hij selecteerde voor dit album, want ze zullen voor de meesten onder ons vrij tot geheel onbekend zijn, wat echter niets zegt over de kwaliteit van de hier gecoverde nummers. We maken dan ook via dit album heel graag kennis met deze songs van o.a. ‘The Breeders’, ‘Sonic Youth’, ‘Dinosaur Jr.’, ‘Pavement’, ‘Guided By Voices’ en Daniel Johnston.

Op de twee video’s kunt u luisteren naar Ben Lee’s versie van de song “Sugar Kane” van ‘Sonic Youth’ en van het nummer “Divine Hammer” van de door Kim Deal en Tanya Donelly opgerichte indierockgroep ‘The Breeders’. Verrassend voor ons waren vooral de albumopeningstrack “Web In Front” van ‘Archers Of Loaf’, de heerlijke versie van het nummer “Blueprint” van post-hardcoreband ‘Fugazi’ en “Speeding Motorcycle” van de in september dit jaar op 58-jarige leeftijd overleden singer-songwriter Daniel Johnston. Verder genoten wij zeer van de bijna 8 minuten durende versie van de song “Godsend” van de indie popformatie ‘Beat Happening’ en van het schitterende intimistische liedje “Brand New Love” van de Amerikaanse indierockgroep ‘Sebadoh’.

(valsam)

 

 

Track Listing:

1. Web In Front (By Archers of Loaf)
2. Blueprint (By Fugazi)
3. Divine Hammer (By The Breeders)
4. Car (By Built To Spill)
5. Sugar Kane (By Sonic Youth)
6. Get Me (By Dinosaur Jr.)
7. In The Mouth A Desert (By Pavement)
8. Goldheart Mountain Top Queen Directory (By Guided By Voices)
9. Speeding Motorcycle (By Daniel Johnston)
10. Brand New Love (By Sebadoh)
11. Ingrown (By Smudge)
12. My Noise (By Superchunk)
13. Godsend (By Beat Happening)

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
distr.: PIAS

video