TRIGGER HIPPY – FULL CIRCLE & THEN SOME

De muziekkenners weten allicht dat Steve Gorman vroeger de mede-oprichter en drummer was van de Amerikaanse rockgroep ‘Black Crowes’. Het is ondertussen alweer tien jaar geleden dat hij de band verliet om samen met bassist Nick Govrik hun eigen formatie ‘Trigger Hippy’ op te richten in Nashville, Tennessee. De twee andere leden van dit kwartet zijn sinds begin dit jaar zangeres Amber Woodhouse en zanger-gitarist Ed Jurdi die we kennen als frontman van ‘Band Of Heathens’.

De eerste ep van de groep kwam er echter pas eind 2013 en de eerste full-cd “Trigger Hippy” in de herfst van 2014. Na een lange pauze komt deze formatie in de nieuwe bezetting vijf jaar na hun eerste album met een opvolger die “Full Circle & Then Some” als titel meekreeg. Daarop staan twaalf Deltablues-, hardrock-, funk-, gospel- en soultracks die zeer goed passen bij de stem van zangeres en saxofoniste Amber Woodhouse.

Nick Govrik vormt de constante bij het songschrijversarsenaal en hij wordt daarbij een aantal keren geholpen door Ed Jurdi en Steve Gorman. Ook de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Joan Osborne, die van 2014 tot 2018 als leadzangeres deel uitmaakte van ‘Trigger Hippy’ en de nummers op hun debuutplaat zong, werkte mee aan twee songs op dit nieuwe album. Zij schreef de tekst voor het openingsnummer “Don’t Wanna Bring You Down” dat u ter kennismaking meekrijgt op de eerste video en ook voor de Deltablues-ballad “Long Lost Friend”.

De tweede video bij deze recensie is een live gebrachte uitvoering van het bluesliedje “Dandelion”. De typische ‘vraag en antwoord’-zangstijl en driedelige harmony vocals van ‘Trigger Hippy’ zijn in haast elk nummer op “Full Circle & Then Some” te horen. De ruime variatie in muziekstijlen zorgt voor een uitgebreid arsenaal aan goede songs met o.a. country-tearjerker “Strung Out On The Pain”, de rockende albumtiteltrack en het eveneens swingende “Low Down Country Song”.

Verder is het eveneens genieten geblazen bij het poppy liedje “Goddamn Hurricane” over de Katrina-orkaan die in 2005 over Louisiana en vooral New Orleans heeft geraasd, de 8 en halve minuut durende funky song “Born To Be Blue” en het door de drumbeats van Steve Gorman gedomineerde “The Butcher’s Daughter”. Ook nog even vermelden dat enkele gastmuzikanten een extra bijdrage aan deze plaat hebben afgeleverd: mondharmonicaspeler Mickey Raphael, gitarist en mandolinespeler Guthrie Trapp, pedal steelspeler Spencer Cullum en gitaristen Audley Freed en Sol Philcox-Littlefield.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Turkey Grass Records / Thirty Tigers

video