LONDON AFROBEAT COLLECTIVE – HUMANS

De onbetwiste peetvader van de Afrobeat-muziekcultuur is ongetwijfeld de in 1997 overleden Nigeriaanse muzikant Fela Kuti, maar dit muziekgenre wordt door een hele reeks andere muzikanten over de hele wereld gespeeld, zoals o.a. door het gezelschap ‘London Afrobeat Collective’. Die negenkoppige formatie bestaat uit muzikanten uit Engeland, Italië, Frankrijk, Congo, Argentinië en Nieuw-Zeeland, een heel internationale samenstelling dus.

Hun funky rock- en jazz-sound is ook nu weer te horen op hun nieuwste album “Humans” waarop ze acht steeds vrij lange nummers brengen die op de plaat worden aangevuld met zes kortere zogeheten ‘radio edits’ van de eerder gespeelde tracks. “Humans” is de opvolger van het album “Food Chain” dat het ‘London Afrobeat Collective’ in 2015 op de markt heeft gebracht en dat hen toen vele positieve recensies in de vakpers heeft opgeleverd.

Die plaat heeft hen toen toegelaten om hun muziek doorheen heel Groot-Brittannië live op de podia te gaan spelen. De groep heeft dan ook voldoende tijd gehad om de nummers voor deze nieuwe plaat te componeren. In hun songteksten komen vaak sociale thema’s aan bod die stuk voor stuk ondersteund worden door ritmische en energieke dansmuziek, de zogeheten ‘afrobeat’-sound.

De eerste single uit dit nieuwe album is het op de video te beluisteren “Power To The Women”. Juanita Euka is de zangeres van het Londense collectief dat verder uit de gitaristen Alex Farrell en Alex Szjyanowicz, bassist John Matthews, percussionist Lee Crisp en drummer Giuliano Osella bestaat. Ook de blazerssectie met tenorsaxofonist Ed Swinburn, baritonsaxspeler Klibens Michelet en trompettist Andy Watts behoren tot de permanente bezetting van het ‘London Afrobeat Collective’.

Binnen het Afrobeat-genre zijn de songs op “Humans” vrijwel gelijkaardig van opbouw met ritmische beats en stuwend blazerswerk die de zangpartijen van Juanita Euka stevig ondersteunen. De songtitels zijn “Prime Resources” en “They Come & They Go”, naast “Power To The Women”, “Tolembi”, “Tokomona”, “Stop Talking”, “All You Need Is Air” en “Walk Alone”, de zes nummers die van een ‘radio edit’-versie werden voorzien.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: London Afrobeat Productions / willwork4funk

video