TONY DENIKOS – GRAVITY WINS

Singer-songwriter Tony Denikos is een in Laurel, Maryland geboren en nu in Baltimore wonende muzikant die van heel uiteenlopende muziekgenres houdt. Daardoor schrijft en zingt hij zijn liedjes dan ook in die verschillende stijlen, gaande van rootsrock over blues tot country, folk en Americana. Zijn inspiratie haalt hij bij zijn muzikale voorbeelden zoals o.a. John Fogerty, John Prine, Bruce Springsteen, Neil Young en Richard Thompson.

Hij debuteerde in 2000 op plaat met zijn album “Naked And Smiling” en kwam drie jaar later met een tweede plaat die “Time Tells Tales” heette. In 2009 verscheen een derde album “Already Gone”, gevolgd door het in 2012 op de markt gekomen album “Under The Church”. En nu, zeven jaar later, is de tijd rijp voor zijn vijfde plaat “Gravity Wins” die we hier wat nader zullen toelichten.

Op dit nieuwe album brengt Tony Denikos tien eigen composities waarbij er hulp bij het schrijven was voor twee tracks: Dave Moulton hielp bij de song “Lil’ Chrome Fish” en Geoffrey Himes verleende bijstand voor het nummer “Run Raymond, Run”. Zowat alle instrumenten die te horen zijn bij deze liedjes werden door multi-instrumentalist Tony Denikos zelf ingespeeld, weliswaar vaak met extra hulp van de albumproducer Scott Smith.

Diens vrouw Jen speelt mee op cello bij de song “She Once Believed in Me” en ze zorgt voor zang in het albumafsluitende liefdesduet met de toepasselijke titel “Love Song” en de treffende zin ‘For every broken heart that mends another breaks again’. Deze plaat begint heel rustig met de emotionele folkballad “Sometimes” en verder is er ook een hoge graad van romantiek waar te nemen in de songs “She Once Believed In Me” en “Anywhere”, maar ook liefdesverdriet na het afbreken van een relatie in “The Coldest Sunday”.

Tussendoor is er ook plaats voor vrolijkere nummers zoals “Lil’ Chrome Fish” dat wat lijkt op Tex-Mex- en countryklassieker “She Spoke Spanish To Me”, het bluesnummer “Only The Mammas Know”, een liedje over een alle kwaad afwerend nachtlampje in “Night Lamp Jesus” en de titeltrack “Gravity Wins”.

(valsam)
“Singer-songwriter Tony Denikos brings songs in several different music styles like roots rock, folk, country, blues and Americana. On his fifth solo record ‘Gravity Wins’ we get a few love songs full of romance, but also some stories of grieve and pain for lost love.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran