CHRIS KNIGHT – ALMOST DAYLIGHT

Twintig jaar geleden kwam het debuutalbum “Chris Knight” van de gelijknamige singer-songwriter uit de Amerikaanse staat Kentucky op de markt. Het was destijds het prille begin van een behoorlijk indrukwekkende muzikale carrière voor de nu 59-jarige countryrockartiest en ex-landbouwkundige. Naar zijn voorbeelden John Prine en Steve Earle besloot hij om na zijn studies zelf liedjes te gaan schrijven en op te gaan nemen in Nashville, Tennessee. Zijn grootste successen behaalde hij in zijn thuisstaat Kentucky en in Texas waar zijn muziek zeer gesmaakt werd door het countrymuziek minnende publiek.

Er volgden nog zeven studioalbums op zijn debuutplaat met als laatste in het rijtje “Little Victories” uit 2012. Na een relatieve radiostilte van zeven jaar komt Chris Knight nu terug op de proppen met een nieuwe negende plaat die “Almost Daylight” als titel kreeg en waarop hij elf liedjes heeft verzameld. Voor twee van deze songs schreef hij zowel tekst als muziek en zeven andere nummers werden samen met co-writers gecomponeerd.

Twee + zeven = negen, dus moeten we nog vervolledigen met de vermelding van de twee coversongs die op “Almost Daylight” een plaatsje hebben gekregen. De eerste cover is er één van het door Johnny Cash geschreven nummer “Flesh And Blood” uit 1970 en te horen in de film “I Walk The Line” met Gregory Peck in de hoofdrol. Cover nummer twee is het van John Prine gekende “Mexican Home” uit diens album “Sweet Revenge” van 1973, een song die Chris Knight op dit album trouwens samen met de folkgrootmeester zelf heeft ingezongen als afsluiter.

Er is trouwens nog een behoorlijk indrukwekkend gastoptreden te horen op deze plaat in de song “Send It On Down” waarin Lee Ann Womack een opvallende vocale bijdrage aflevert. Op de video kunt u genieten van de albumtiteltrack “Almost Daylight”, één van de typische verhalende liedjes die Chris Knight al twee decennia lang componeert. Andere gelijkaardige nummers op deze plaat zijn “Crooked Mile” en “I Won’t Look Back”. Ook de ballads zijn pakkend en sterk met de hoopgevende ballad “Go On” en het confronterende “The Damn Truth”, het beklijvende “Send It On Down” en het eenzaamheid na een liefdesbreuk bezingende “Everybody’s Lonely Now”.

De producer van dit album was Ray Kennedy, een man die al meer dan 30 jaar samenwerkt met Steve Earle, ook albums van Lucinda Williams en Rodney Crowell producete en die ook de vroegere albums “Enough Rope”, “Trailer II” en “Little Victories” van deze Chris Knight heeft geproducet. Bij de studiomuzikanten die de sound van de elf nummers bepaalden vinden we o.a. Dan Baird die voor elektrisch gitaarwerk zorgde en ook backing vocaliste Siobhan Kennedy is op enkele tracks te horen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Drifter’s Church Productions / Thirty Tigers

video