THE RAILS – CANCEL THE SUN

In 2013 kwamen Kami Thompson en James Walbourne samen om het folkrockduo ‘The Rails’ te vormen en daar hebben ze maar meteen een huwelijk aan gekoppeld. Een jaartje later verscheen hun debuutalbum “Fair Warning” en in 2017 was er in Nashville, Tennessee een opvolger klaargestoomd die onder de titel “Other People” in de markt verscheen.

Het duo heeft zijn roots in Kentish Town in Noord-Londen en hun muzikale afkomst verdient ook wat nadere uitleg. Kami Thompson is de dochter van folklegendes Richard en Linda Thompson en de zus van singer-songwriter Teddy Thompson, terwijl James Walbourne zijn sporen verdiende als gitarist bij ‘The Pretenders’, ‘Son Volt’ en ‘The Pogues’.

‘The Rails’ hebben nu een derde full-cd opgenomen met Stephen Street als producer, een man die eerder al samenwerkte met o.a. ‘The Smiths’ en ‘Blur’. Het album heet “Cancel The Sun” en bestaat uit tien nummers die ze allemaal samen hebben geschreven voor deze plaat. De release van deze cd werd voorafgegaan door een eerste single die hier ook vooraan op de tracklijst prijkt: “Call Me When It All Goes Wrong”. Intussen is de albumtiteltrack “Cancel The Sun” ook al als tweede single de wereld in gestuurd.

Om u met dit duo te laten kennismaken opteerden wij echter voor het nummer “Mossy Well” dat u op de bijgaande video kunt beluisteren. De Britse Americana-nummers op deze derde plaat van ‘The Rails’ zijn in vergelijking met de twee voorgangers wat luider en meer rockend, echter nooit uit het oog verliezend dat er altijd een sterke melodie onder de folkrockliedjes dient aangebracht te worden. Op de meeste nummers zingt het duo mooi harmonieus samen en in een song als ‘Dictator’ klinkt door het gebruik van barokke instrumenten zelfs zeer traditionele folkmuziek door.

Er is ook stevige gitaarpopmuziek te horen in nummers als “Call Me When It All Goes Wrong”, “Ball And Chain” en “Waiting On Something”, evenals een lieflijke countryballad in onze favoriete song “Something Is Slipping My Mind”. Verder krijgen we een oproep om bij te dragen aan het behoud van het klimaat in “Save The Planet” en typisch verhalende troubadoursfolk in het akoestisch beginnende “Leave Here Alone”.

We kunnen hier dan ook concluderen dat “Cancel The Sun” zonder enige twijfel de derde en de beste plaat van ‘The Rails’ genoemd mag worden. Als je al het mooie werk van deze ‘Thompson’-familie achter elkaar zou gaan beluisteren, dan heb je toch wel een paar dagen nodig. Zoveel muzikaal talent dat samengebundeld werd in één familie is niet echt eerlijk, maar wel heel leuk om van te genieten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Thirty Tigers

video