PETER GALLWAY & THE REAL BAND – REACH FOR IT

De Amerikaanse zangeres en songschrijfster Annie Gallup is al een tijdje het slachtoffer van de infectieziekte van Lyme waardoor ze haar live-optredens drastisch heeft moeten verminderen of zelfs volledig stopzetten. Haar muzikale partner en echtgenoot sinds maart 2014 Peter Gallway heeft al die jaren intensief meegewerkt aan haar soloplaten en was samen met haar ook de helft van het folkduo ‘Hat Check Girl’ waarmee ze een zevental albums hebben uitgebracht.

Daarnaast waren er ook ettelijke soloplaten van Peter Gallway want zijn capaciteiten als songschrijver leken wel onuitputtelijk te zijn. Vanuit hun thuishaven in Santa Barbara, Californië lanceerde hij de ene nieuwe plaat meteen na de andere. Het echtpaar verhuisde onlangs naar Rockland, Maine, hetgeen heeft geleid tot de heroprichting van de formatie ‘The Real Band’ die is samengesteld uit zanger, gitarist, bassist en keyboardsspeler Peter Gallway met Mark Wainer op elektrische gitaar en Andrea Re op drums en percussie.

Er verscheen recent een nieuw album van ‘Peter Gallway & The Real Band’ onder de titel “Reach For It”. Op deze aan Annie Gallup opgedragen plaat brengt Peter Gallway dertien songs waarvan hij er zelf twaalf van tekst en muziek heeft voorzien. De enige coversong op dit album is er één van het nummer “Walking On Ice” dat voor het eerst door het Amerikaanse folkpoptrio ‘Devonsquare’ uit Maine op plaat werd gezet in 1987.

Zoals steeds zijn de songteksten ook nu weer het belangrijkste kenmerk in de songs van Peter Gallway. Hij wil steeds opnieuw een kortverhaal vertellen in de 3 à 4 minuten die elke song duurt. Hier doet hij dat o.a. in het mooie openingsnummer “True”, maar ook “Maggie’s Lives”, “No Dice Eddie” en “One Good Friend” zijn uit het leven gegrepen vertellingen. Bij de beste tracks uit deze plaat rekenen we de titelsong “Reach For It”, “Kid Motown”, “Naughty Naughty” en de ballad “Dance While You Can”.

In vergelijking met zijn eerdere werk is de algemene teneur van dit nieuwe album eerder optimistisch te noemen met heel wat uptempo-nummers. Of dit te wijten is aan de terugkeer naar Maine en naar zijn begeleiders uit de jaren ’80 is voor ons niet helemaal duidelijk. Maar we zijn wel 100% zeker dat “Ready For It” niet de laatste plaat van Peter Gallway is, want hij zal pas stoppen met het schrijven van nieuwe nummers als hij er zelf niet meer zal zijn. Het gezegde ‘het bloed kruipt waar het niet kan gaan’ is misschien wel uitgevonden voor deze supercreatieve Amerikaanse singer-songwriter.

(valsam)
“There is coming no end to the songwriting of the American musician Peter Gallway. Either with his wife Annie Gallup on her solo albums or as half of their duo ‘Hat Check Girl’, his ability to write interesting life stories for 3 to 4 minutes lasting songs is terrific. He has now done it once again for a new solo record that is called ‘Reach For It’. It was recorded with ‘The Real Band’, being his old friends from Maine: Mark Wainer on guitar and Andrea Re on drums.“ – www.rootstime.be


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Gallway Music

Info: Hemifran

video