IDA & LOUISE – SHTOLTSE LIDER / NAVARRA – I LJUSNINGEN / ELLINOR & LEONOR - ÅRSRINGAR

IDA & LOUISEDe Zweedse distributeur ‘Hemifran’ stuurde ons drie albums toe van Zweedse muzikanten. De eerste plaat was van het duo ‘Ida & Louise’, zijnde de Zweedse sopraansaxofoniste Ida Gillner en de Deense pianiste Louise Vase. Op hun album “Shtoltse Lider” (vrij vertaald als ‘Trotse Gedichten’) brengen ze dertien Zweedstalige nummers die nauw aansluiten bij wat we algemeen ‘kamermuziek’ plegen te noemen.

De gedichten zijn afkomstig van vijf vrouwelijke Joodse auteurs die met hun ‘Yiddish’-cultuur actief waren in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Zij kwamen allemaal uit Oost-Europa en verhuisden naar Noord-Amerika tussen 1906 en 1948. ‘Ida & Louise’ hebben onder die gedichten hun muziek geplaatst op basis van saxofoon en piano. Op de eerste video kunt u luisteren naar het nummer “Epitaf” waarmee hun album wordt afgesloten.

Het tweede album is “I Ljusningen” van de in 2009 opgerichte Zweedse folkformatie ‘Navarra’ uit Göteborg. Op hun platen brengen ze traditionele folksongs met hun roots in het Hoge Noorden. Het kwartet is samengesteld uit zangeres Sofia Kunze, pianist Arvid Kästel, violiste Erika Risinger en drummer Carl-Johan Groth. Deze plaat verzamelt twaalf Zweedstalige nummers waar wij zo goed als niets van verstaan en dat is volgens ons toch wel nodig om de inhoud en de betekenis van deze liedjes te vatten. De tweede video is een door ‘Navarra’ live gebrachte uitvoering van het nummer “Vågar du”.

Album nummer drie in de reeks is de veertien tracks tellende cd “Årsringar” (vrij vertaald als ‘Groeiringen’) van de Zweedse violiste Ellinor Fritz en de Belgische celliste Leonor Palazzo, hier spelend onder de naam ‘Ellinor & Leonor’. “Årsringar” is hun tweede plaat en bestaat uit 14 bewerkingen op viool en cello van klassieke muziekstukken uit de 18e en 19e eeuw. Vaak gaat het om improvisaties van composities van Zweedse of Scandinavische componisten die ook hier weer allemaal van een voor ons nietszeggende Zweedse titel werden voorzien. Ook van dit duo geven we een video mee waarop ze de compositie “G-moll Polska volgens Jon Åman” spelen.

Eén en ander maakt het voor ons dan ook behoorlijk moeilijk om een correcte beoordeling over deze werken neer te schrijven. Als u van dergelijke klassieke en traditionele folkmuziek mocht houden, dan zal u allicht wel uw gading kunnen vinden bij één van deze albums, maar voor ons is het niet meteen aan te bevelen.

(valsam)
“’Ida & Louise’, ‘Navarra’ and ‘Ellinor & Leonor’ are three Swedish based performers of traditional and classic folk music. They have released their albums on the Swedish record label ‘Kakafon Records’. For non-Swedish speaking music fans it is very difficult to understand the content and the meaning of all these tracks in Swedish language.“ – www.rootstime.be

 

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: IDA & LOUISE of NAVARRA of ELLINOR & LEONOR
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Label: Kakafon Records  
 

 

 

NAVARRA

ELLINOR & LEONOR