HUSSAM ALIWAT - BORN NOW

“Born Now” is het lang verwachte debuut van Hussam Aliwat, componist en begenadigd oud speler. Op 12-jarige leeftijd begon hij met de oud zoals zijn meeste leeftijdsgenoten kozen voor de elektrische gitaar, hij heeft een bijna menselijke relatie opgebouwd met zijn instrument, hartstochtelijk en vurig. Hij heeft talloze uren doorgebracht met zelfstudie en oefenen buiten alle tradities en formele muzieklessen om. In 2011 gaat hij naar Parijs om zijn carrière verder te ontwikkelen. Hij aarzelt dan nog tussen muziek en zijn andere liefde cinematografie, maar twee maanden later heeft hij veel succes met een optreden in de legendarische club “New Morning”. Een samenwerking in 2016 met de Zweedse contrabassist Lars Danielsson heeft hem sterk beïnvloed en de jazz voor hem op de kaart gezet. In hetzelfde jaar vormt hij zijn nieuwe quartet met Sary Khalifé en Raphaël Jouan op cello en Nicolas Goussot op drums, op “Born Now”speelt Hussam behalve oud ook piano op een nummer, gast Ayad Khalifé speelt piano op twee nummers.

De muziek op “Born Now” is emotioneel, beeldend en compact, geworteld in de Oosterse roots, overgoten met een fikse dosis rock binnen de kaders van de hedendaagse jazz. Het een en ander werd al gepresenteerd in twee uitverkochte optredens in de Parijse jazzclub “Sunset”. In 2018 kreeg Hussam een beurs van de AFAC ( Arab Fund for Arts and Culture) waardoor hij dit album kon produceren en opnemen. Verwacht hier geen rustig voortkabbelende wereldmuziek, nee het gaat er bij tijd en wijlen stevig op los, waarbij Sary en Raphaël hun cello’s laten knarsen en gillen alsof ze een duel aangaan met Jimi Hendrix ( “They who dare”). Het titelnummer “Born Now” met een naar minimal music neigend intro door de herhaalde akkoorden van Ayad Khalifé is prachtig opgebouwd met spannende ontmoetingen tussen oud en cello’s waar de piano tussendoor flaneert.

In het nummer “Intro” is er sprake van gevoelvol gestreken cello’s en strak snarenspel op de oud, het nummer loopt over in “Blackbirds” met een straf ritme van drummer Goussot, pure rock. “Out of the blue”met zijn oriëntaalse sfeer laat goed horen welk een virtuoos Hussam is. “The march of the lunatic” heeft een prachtig verstild piano intro, pure jazz, waarna de gestreken cello de luisteraar in klassieke sferen brengt, dan gaat het los en beantwoord het nummer helemaal aan zijn titel, een hallucinerend muziekstuk dat zoveel verschillende emoties oproept dat je na afloop jezelf verbijsterd afvraagt of dit één nummer was, ongetwijfeld het hoogtepunt van deze cd. “Gently wild” de titel spreekt boekdelen , kalme gedeelten wisselen af met heavy metal cello, uiterst aanstekelijke muziek.

Een knap en goed doorwrocht debuut van Hussam, die ook alle composities schreef, en zijn medemuzikanten, een bijzondere vermelding verdient nog cellist Raphaël Jouan die in 2018 was uitgenodigd op het YMCC festival in Guangzhou dat stond onder de artistieke leiding van niemand minder dan Yo Yo Ma.

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : Gaya Music
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video