WHISKEY ON VALENTINE’S – HIGHBORN GIRL

‘Outlaw Blues’ is de naam die het Duitse bluesduo Diddy Metzger en Peter Stahl gebruiken voor het muziekgenre dat ze brengen op hun debuutalbum “Highborn Girl”. Het door de blueswol geverfde tweetal heeft voor die gelegenheid een groepsnaam aangenomen die ‘Whiskey On Valentine’s’ luidt. Of ze daarmee willen aangeven dat hun werk de topkwaliteit van stokoude whisky benadert is niet helemaal duidelijk.

De instrumentatie bij de tien nummers op “Highborn Girl” is vrijwel altijd minimalistisch en beperkt gehouden want zanger Diddy Metzger speelt enkel op mondharmonica en zijn collega Peter Stahl tokkelt op zijn elektrische gitaar terwijl hij tegelijkertijd op kickdrums speelt. De rauwe stem van Diddy klinkt alleszins alsof hij in de voorbije jaren al meerdere van die flessen whisky soldaat heeft gemaakt en de hese zangpartijen van artiesten als Tom Waits of Joe Cocker verbleken hier helemaal bij.

We denken dat de sfeer bij optredens van ‘Whiskey On Valentine’s’ opperbest zal zijn want de stompende beats en het krachtige mondharmonicaspel zijn opzwepend, explosief en lekker moddervet. Dat blijkt vooral in de albumtiteltrack “Highborn Girl” (zie live vertolking op de video), maar ook in “It’s Summertime”, het voor zich sprekende nummer “ADHD”, het op speed gebrachte “Fucked Up Bitch” en het meest rock’n’rollende nummer “Teenage Revolution”.

Dat het voor het tweetal niet altijd even hard moet doordrammen blijkt uit het nummer “Lonesome Cowboy Seb” en de in parlandostijl vertelde bluesballad “Gasoline For Breakfast”. Dat beiden zelfs poeslief uit de hoek kunnen komen mogen we vaststellen in de albumafsluiter “September Serenade”. Fans van Seasick Steve of Lightnin’ Hopkins zullen ongetwijfeld verheugd vaststellen dat deze twee heren van ‘Whiskey For Valentine’s’ hun bluesmuziek in een gelijkaardige stijl aan de man proberen te brengen. Voor die liefhebbers zal hun album “Highborn Girl” dan ook een welgekomen extraatje zijn.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video