BOBBO BYRNES – THE RED WHEELBARROW


Bobbo Byrnes is een muzikant die zijn nieuwe platen blijkbaar het liefst in de zomertijd op het publiek loslaat. Twee jaar geleden deed hij dat al met het uitstekende album “Motel Americana” en vorig jaar met het al even mooie “Two Sides To This Town”. En jawel hoor, ook in de af en toe bloedhete zomer van 2019 verschijnt er met “The Red Wheelbarrow” een nieuw album van deze Californische zanger van alt.country- en Americana-liedjes.

Zelf bespeelt hij als multi-instrumentalist de 6- en 12-snarige gitaar, de baritongitaar, pedal steel en piano, terwijl zijn vrouwtje Tracy Byrnes de basgitaar hanteert en voor harmony vocals zorgt. Aan de nieuwe plaat werkten trouwens een heel arsenaal aan lokale instrumentalisten mee die o.a. op drums, gitaren, piano en Hammondorgel excelleren. De meer bekende namen onder die gastmuzikanten zijn die van pianist Willie Walker, pedal steelgitarist Al Carey en de Britse gitarist Phil Manzanera. Deze laatste is vooral gekend van zijn lidmaatschap als leadgitarist bij de legendarische formatie ‘Roxy Music”. Zijn bijdrage is hier trouwens ook beperkt tot het spelen van leadgitaar bij Bobby Byrnes’ coverversie van de ‘Roxy Music’-song “Virginia Plain”.

Er staan trouwens nog drie andere covers op dit album, te beginnen met een erg mooie versie van de countryrocksong “Looking At The World Thru A Windshield”, een liedje dat in 1968 voor het eerst werd gezongen door Del Reeves en nadien ook werd gecoverd door o.a. ‘Commander Cody’ (1972) en ‘Son Volt’ (1992). Ook countryballad “Mexican Home” van John Prine uit zijn album “Sweet Revenge” van 1973 kreeg hier van Bobby Byrnes een knap eerbetoon. De laatste cover op “The Red Wheelbarrow” is de minder bekende song “Lovers” van de Amerikaanse alt. popformatie ‘Five Easy Pieces’ uit Los Angeles, een nummer uit hun naar de groep vernoemde debuutalbum van 1998.

Daarmee hebben we de coversongs allemaal vernoemd, maar we kunnen dit nieuwe album van Bobbo Byrnes niet recenseren zonder het ook over zijn eigen composities te hebben. Lekker vette rock’n’roll-liedjes als openingstrack “Look For It”, “Double Down”, “Sally Starr” en “January” of countryrocksongs als “Part Time Cowboy” en “Mrs. What’s His Name” (zie video) met heerlijk pedal steelwerk hebben alle kwaliteiten om tot traditionals in hun genre uit te groeien.

Naast zijn solowerk is Bobbo Byrnes ook nog actief als lid van twee andere bands: ‘The Fallen Stars’ en ‘Riddle & The Stars’. Maar het is toch vooral zijn uitstekend solowerk waarmee hij op internationale belangstelling kan rekenen en dat zal na de release van deze nieuwe plaat “The Red Wheelbarrow” alleen nog maar toenemen. We hopen dan ook dat hij binnenkort eens de oversteek naar Europa maakt om hier de vele fans van dit populaire muziekgenre te plezieren.

(valsam)
“’Motel Americana’ from 2017 and ‘Two Sides To This Town’ from 2018 were the two previous solo records from the Californian singer-songwriter Bobbo Byrnes. On his third album ‘The Red Wheelbarrow’ he is bringing four carefully selected cover songs and six new self-penned compositions, all tracks are contributing excellent rock’n’roll- and countryrock-songs to what might be called his very best record up to now. More to come, for sure!“ – www.rootstime.be

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BOBBO BYRNES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Songs And Whispers
Info: Hemifran

video