BAYONICS – RESILIENCE

Sinds twee decennia brengt de formatie ‘Bayonics’ een muzikale mix van Hip Hop, Reggae, R&B, funk en ‘Latin music’ tijdens hun vele optredens in de baai van San Francisco waar de roots liggen van de meeste muzikanten die deel uitmaken van deze groep. De centrale figuur is Jairo Vargas, de blinde zanger van ‘Bayonics’ die zijn soms moeilijke levenservaringen in positieve liedjes heeft omgezet voor het eerste volwaardige album van de band dat “Resilience” als titel kreeg.

De eerste single uit dit twaalf tracks tellende album is het op de video te beluisteren nummer “Exile” dat gaat over het gedwongen zoeken naar een nieuwe woonst nadat je uit je vorige woning werd gezet. De wanhopige zoektocht naar een beter leven wordt hier vanuit twee ver uit elkaar liggende perspectieven bekeken en zo wordt in deze song duidelijk gemaakt dat ‘Bayonics’ ook een boodschap wil meegeven in hun muziek.

De invloeden van andere formaties die afkomstig zijn uit San Francisco Bay zoals ‘Santana’ en ‘Sly & The Family Stone’ zijn overduidelijk aanwezig in de muziek die ‘Baytonics’ op “Resilience” brengt. Dat horen we o.a. in nummers als “El Bajo”, “Soldier Dance”, het ritmische “Olvidaste” en het zeer dansbare reggae-nummer “Around The Way” waarin de inspirerende geest van Bob Marley rondwaart.

Onderwerpen als immigratie, armoede en urbanisatie waardoor ganse buurten een ongekende transformatie doormaken worden in de nummers van ‘Bayonics’ niet geweerd. Maar ook meer persoonlijke thema’s als liefde en hartenpijn komen aan bod in de songs op “Resilience” wat in het Nederlands ‘veerkracht’ betekent en wijst op de flexibiliteit die de mens nodig heeft om in deze hectische wereld te overleven.

In liedjes als “Runaway”, “We Gon Show ‘Em”, “Batalla En Babylon” en het akoestische “Not The One” wil ‘Bayonics’ de luisteraar bewust maken dat die noodzakelijke veerkracht overal te vinden is als je maar positief en optimistisch blijft denken. Op die manier zal de wereld langzaam maar zeker beter en meer leefbaar worden voor iedereen. “Resilience” is dan ook een plaat gevuld met songs die een boodschap van liefde en verdraagzaamheid inhouden en dat is volgens ons een zeer nobel objectief van deze ‘Bayonics’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video