KATE CAMPBELL – DAMN SURE BLUE

Will Kimbrough is een man uit Nashville, Tennessee die hier al ettelijke keren de revue is gepasseerd als singer-songwriter en vertolker van eigen nummers, maar ook als multi-instrumentalist en als producer van platen van een hele reeks bekende folk- en countryartiesten, zoals Rodney Crowell, Matthew Ryan, Josh Rouse en Kate Campbell.

Op “Damn Sure Blue”, de nieuwste plaat van deze laatstvermelde zangeres is Will Kimbrough weer alom aanwezig als producer, co-songschrijver van twee nummers, harmony vocalist en als instrumentalist op gitaren, bas, mandoline, banjo, keyboards en percussie. Kate Campbell is een folkzangeres van liedjes die kenmerken en invloeden vertonen uit de blues-, pop- en countrymuziek.

Voor haar songrepertoire grijpt ze af en toe ook terug naar klassiekers uit de muziekgeschiedenis. Op deze nieuwe plaat was dat het geval met “Ballad Of Ira Hayes”, een liedje dat in 1964 werd gecomponeerd door Peter La Farge en nadien werd gecoverd door o.a. Johnny Cash, Bob Dylan, Kris Kristofferson en Townes Van Zandt.

Maar ook “The Great Atomic Power” van ‘The Louvin Brothers’ uit hun 1962-album “The Weapon Of Prayer” en “Christ It’s Mighty Cold Outside” van folkzanger Erik Kaz uit zijn plaat “If You Are Lonely” uit 1972 kregen een verfrissende versie op dit nieuwe album van Kate Campbell. En dan mogen we zeker haar zeer mooie versie van het uit 1961 stammende nummer “Forty Shades Of Green” van haar muzikaal idool Johnny Cash over het prachtige Ierse landschap niet vergeten te vermelden.

Ook de albumafsluiter is een cover van het nummer “Peace, Precious Peace”, een liedje van comedian en bluegrass- en countryzanger David Akeman die rond 1930 in Nashville, Tennessee optrad onder de naam ‘Stringbean’ en er na een roofoverval op 57-jarige leeftijd samen met zijn echtgenote in zijn eigen huis werd vermoord.

Heel wat uitstekend covermateriaal dus op “Damn Sure Blue” van Kate Campbell, maar het zou niet correct zijn om na te laten ook even naar haar eigen hoogwaardige composities te verwijzen: de knappe albumtiteltrack bijvoorbeeld, maar ook de met Will Kimbrough gecomponeerde liedjes “Change Should’ve Come By Now” (zie akoestische live uitvoering op de video) en “This, And My Heart Beside” of “Long Slow Train”, “When You Come Back Home” en “Sally Maxcy”, drie nummers die ze samen met Tom Kimmel schreef.

Kate Campbell draait al meer dan twintig jaar mee in de Amerikaanse folk- en countryscène en ze maakte in die periode een hele reeks mooie platen die na al die tijd nog altijd al een rots in de branding overeind blijven. Dit meest recente album “Damn Sure Blue” kan probleemloos aan die glorieuze serie toegevoegd worden.

(valsam)
“Just by the creative selection of the songs that Kate Campbell is covering on her latest record ‘Damn Sure Blue’, she is showing how well she knows the glorious history of the American folk and country music. But you may easily accept our opinion that her own compositions on this album will soon also belong to that legendary portfolio of traditional top songs.“ – www.rootstime.be

 


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:KATE CAMPBELL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Large River Records

Info: Hemifran

video