LISA MEDNICK POWELL – BLUE BOOK

Ergens in de buurt van het door de vijfde plaat van ‘U2’ beroemd geworden plaatsje Joshua Tree ligt het minder bekende 29 Palms in Californië. Dat is de verblijfplaats van zangeres en songschrijfster Lisa Mednick Powell, de op keyboards en piano excellerende echtgenote van bassist Kip Powell. Samen met haar man maakt ze daar ook deel uit van de countryformatie ‘Arroyo Rogers’, vooral lokaal gekend om hun live gespeelde covers van songs uit de jaren ’60 en ’70.

Al sinds haar zevende levensjaar tokkelt Lisa Mednick Powell op de toetsen van piano’s en orgels, waarbij ze in de loop der jaren met behulp van die instrumenten ook haar eigen liedjes begon te componeren. Ze heeft twee soloalbums op haar conto met “Artifacts Of Love” uit 1994 en “Semaphore” dat acht jaar nadien in 2002 op de markt kwam. Nu, 16 jaar later (2 x 8 !!!), komt er pas een opvolger voor die plaat met het tien nummers tellende album “Blue Book”.

Toch lijkt het alsof deze nieuwe plaat een logisch vervolg is op haar vorige verwezenlijkingen. De tien songs zijn tijdloos, maar toch modern en af en toe brandend actueel. In de teksten reflecteert ze op positieve en minder leuke gebeurtenissen in haar leven en liefde, pijn en verlies komen allemaal wel ergens aan de beurt in de woorden die ze bij deze soms emotioneel zwaarbeladen liedjes heeft geschreven.

Het begint allemaal heel ingetogen op het eerste nummer “Smoke Over Carolina” waarop de legendarische Greg Leisz op mandoline en slidegitaar speelt, Victoria Williams mooi meezingt en Lisa zelf knap werk op orgel en piano aflevert. Greg Leisz is er even later opnieuw bij in het nummer “Checkpoint” en Victoria Williams zingt een tweede keer met Lisa mee bij de song “I Am Not Gold”.

De breekbare stem van Lisa Mednick Powell zorgt voor de emotionele gevoelens bij al deze liedjes, want dat gebeurt bij het verdere verloop van deze plaat net zo goed bij andere tracks op “Blue Book”, o.a. bij “Pieces Of Your Soul”, de prachtige albumtiteltrack (te horen op bijgaande audio-video) en het verslavend werkende “Give The Guns To The Girls”, iets wat ik toch sterk zou willen afraden.

“Cold Coffee” is een eerder opgewekt countryrockliedje waarbij Lisa naast het zingen ook op accordeon speelt. Hier zingt de Amerikaanse countryzangeres Alison Young mee, net als op het wat later volgende en ook behoorlijk uptempo gebrachte “To The Wilderness”. Het slotnummer “Highway Prayer” brengt Lisa Mednick Powell in een duet met Tommy Malone, de frontman van de uit New Orleans stammende rootsrockgroep ‘The Subdudes’, die voor enkele tracks op deze plaat ook de taak als producer waarnam.

“Blue Book” mag dan zestien jaar na haar vorige plaat tot stand zijn gekomen, het lijkt voor ons alsof Lisa Mednick Powell nooit weg is geweest en haar nummers gaan er bij ons nog altijd in als zoete broodjes. Muziek kan toch zo eenvoudig en zo mooi zijn en deze zangeres uit Californië levert ons op dit nieuwste album daarvan het beste bewijs.

(valsam)
“Good music can be so simple and beautiful. Californian singer-songwriter Lisa Mednick Powell is proving this once again on her third record ‘Blue Book’. It is an album that she created with the help of her husband Kip Powell and some great musicians like Greg Leisz and vocalists Victoria Williams, Alison Young and Tommy Malone. It became a true piece of the art.“ – www.rootstime.be

 


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:LISA MEDNICK POWELL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cicada Sounds

Info: Hemifran

video