AL WOOD & THE WOODSMEN - HOOKA TRAIN

 

 “ It could very well be the name of a whole new recipe of music that only Al Wood is capable of cooking... “

Al Wood & the Woodsmen zijn een Canadese blues band met een centrale rol voor de harmonica van de getalenteerde roots muzikant, songwriter en frontman Al Wood. Wood is als gitarist / harmonicaspeler al twintig jaar actief en slaagt er in de blues tradities uit Chicago samen te smelten met een mix van country, melodieuze jazz en een scala van andere invloeden.

Met drie albums die hij in de laatste tien jaar in eigen beheer uitbracht (‘Mood Swingin' Blues’ [2008], ‘Right on Cue’ [2012] & ‘Hooka Train’ [2017]) trok hij ruim de aandacht, vergaarde hij nationale en internationale radio zendtijd, haalde hij prijzen ('Mood Swingin' Blues’ werd in 2009 tijdens de uitrijking van de Northern Ontario Awards genomineerd als “Album of the Year" en "Vocal Performance of the Year"!) en versierde hij veel optredens. In 2010 werden Al Wood and the Woodsmen eerste in de Ottawa Blues Society "Road to Memphis" wedstrijd. In 2011 haalden ze de halve finale van de IBC in Memphis, TN.

Voor hun laatste album ‘Hooka Train’schreef Wood alle negen nummers en trok hij naar de studio met gitarist Lindsay Pugh, bassist Frank Deresti en drummer Simon Meilleur. Marty Sobb, de geluidsingenieur die de opnames deed, is op “Death Defying Leaps” te horen op gitaar. Op de opener "Last Things" valt Wood's gemak van het schrijven van een tekst op, hier een verhaal over een relatie die ten einde loopt. Pugh bepaalt op gitaar het ritme en onderbouwt een brede harpsolo voordat hij zelf aan een korte solo begint. Met veel slide en harp opent "Mole Hill Mountain Blues" deze rustig kabbelende blues rocker terwijl Wood dreigt "to climb up Mole Hill Mountain and scream these crazy blues”. Hierna zet de ritmesectie op het titelnummer met een geweldig treinritme in en geeft Wood ons zijn beste Johnny Cash imitatie. Het nummer lijkt te gaan over het roken van illegaal spul. Wood's harp en Pugh's gitaar zijn daarna beide prominent aanwezig op de slepende blues "Death Defying Leaps", een nummer waarin Wood ons adviseert om het beste uit dingen te halen, omdat alles niet lang duurt. "Bluebird" is een uptempo nummer met snelle ritmes en Frank Deresti op bas die jazzy uithaalt. Pugh neemt even over met een hoekige solo vóór de blues achtige solo van Wood. Een Delta gevoel komt over op "Juggler's Blues"  terwijl Wood zingt: “the worst blues I have known. You’re always second guessing, throwing lines up in the air…”.  Over Pugh’s slide werk blaast Wood enkele knappe solo’s. The Woodsmen worden een beetje funky op "Certain Ways" en gaan voor een soulvolle groove op "Stick Around (Another Day)", voor er afgesloten wordt met een back porch akoestische blues "Worryin 'Days Are Done". In de afsluiter zingt Wood dat hij de fakkel wil doorgeven aan zijn zoon. Het is niet het meest vrolijke nummer om af te afsluiten, maar wel sterk gespeeld.

Al Wood & the Woodsmen's 'Hooka Train' is een blues album dat niet meteen opvalt, maar dat bijzonder is door Al Wood’s eigenzinnige aanpak.

“ Al Wood & the Woodsmen’s 'Hooka Train' is a blues album that doesn’t stand out immediately, but that jumps out because Al Wood's quirky approach… “  - www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:AL WOOD & THE WOODSMEN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”Later Things” – 02.”Mole Hill Mountain Blues” – 03.”Hooka Train” – 04.”Dead Delving Leaps” – 05.”Bluebird”* – 06.”Juggler’s Blues” – 07.”Certain Ways” – 08.”Stick Around (Another Day)” – 09.”Woryin’ Days Are Done” – Written by A. Wood & M. April* [noted] ℗ 2018 – Produced by Al Wood & the Woodsman

Album line-up:
Al Wood: vocs, harmonica
Lindsay Pugh: guitar
Frank Deresti: bass
Simon Meilleur: drums, percussion
Marty Sobb: electric guitar (4)

Discography AL WOOD & THE WOODSMAN:
Hooka Train [2017] | Right On Cue [2012] | Mood Swinging Blues [2008] |  

 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

video