SUGAR BROWN – IT’S A BLUES WORLD… CALLING ALL BLUES!

 

 “ Each song here is a blues world… “

Als je Sugar Brown, aka Dr. Ken Kawashima, PhD. googelt, dan vind je als info voor deze in Toronto wonende Canadees en zoon van een Japanse vadren Koreaanse moeder: “geleerde en hoogleraar Oost-Aziatische geschiedenis en muziekwetenschapper...“. Kawashima koos als muziekwetenschapper, singer-songwriter en multi-instrumentalist ervoor om de klassieke bluesmuziek en de onmiskenbare Chicago blues vast te leggen en te archiveren, zoals dat al door Chess Record gebeurde.

Sugar Brown deed dat in 2014 met klasse op zijn debuut album ‘Sugar Brown’s Sad Day’. Het album oogstte heel wat succes en kreeg een jaar later al een vervolg met ‘Poor Lazarus’ [2015], waarin Brown zijn grenzen al wat meer verlegde met Texas blues van Lightnin’ Hopkins en Frankie Lee Sims en trance blues van R.L. Burnside. Live deed hij dat samen met harmonicaspeler Bharath Rajakumar (Bharath and his Rhythm Four), drummer Art Makris (JW-Jones, Kid Ramos) en saxofoniste Julia Narveson (Ever-Lovin’ Jug Band).

“ Each song here is a blues world. They go from country to urban, from the ‘30s to ‘70s, but they are little worlds within the blues… ”

In het voorjaar verscheen ‘It’s a Blues World’, Brown’s derde studio album. Het album werd in Toronto in een oude filmzaal, in studio Marquee Sound analoog op twee tracks met vintage pre-amp opgenomen. Wie stond er met hem in de studio? Enkele “uitverkorenen” als Michelle Josef (drums), Russ Boswell (bas), Nichol Robertson (gitaar, banjo), Julian Fauth (piano) en Minnie Heart (viool, bari). Als “special guest” was ook een oude vriend, gitarist Rockin’ Johnny Burgin van de partij.

Alle nummers op ‘It's a Blues World...(Calling all Blues!)’ zijn Sugar Brown originals, met  ”Hummingbird” als album opener. Voor Brown is dit een van de beste nummers op het album en een combinatie van John Lee Hooker and Frankie Lee Sims. In deze upbeat track met knappe groove hoor je Julia Narveson op sax.In ”Love Me Twice” herken je misschien wel in de verte Bob Dylan's "It's Too Late" (een nummer van Chuck Willes)en voor ”Lousy Dimes” vond Brown zijn songwriting inspiratie bij Tom Waits’ “(Everybody's) Talking At The Same Time” (uit zijn album ‘Bad As Me’ [2011]) dat Brown herschreef als “everybody's scrambling for the same lousy dime”. Nichol Robertson’s banjo en Minnie Heart’s viool zorgen hier voor de rootsy/country touch. In de title  song ”It’s a Blues World”, een onweerstaanbare slow blues en een hulde aan Little Mack Simmons, filisofeert Brown over de “current degeneration of American society in the era of Trump”. Voor ”Hard to Love” ging hij ten rade bij George McCoy, de man van Memphis Minnie, van wie hij de open tuning en het fingerpicken overnam. ”Out of the Frying Pan” is een boogie en ”Tide Blues” delta blues. De blues van Lonnie Johnson en Big Bill Broonzy zitten vervat in "Tide Blues", een rustig nummer dat je herkent als je verliefd bent. ”Looking for Two o’clock” is de portie r’n’r die we nog niet kregen, ”Dew on the Grass” is de portie jump blues en, om het pakket volledig te maken is er met ”Brothers” nogwat extra country blues.

“ "I try to have a diversity of songs with different feelings, different beats, different worlds… “

In 2013 brak Sugar Brown door en ontving hij de prestigieuze Toronto Blues Society Talent Search. Aanvang 2017 haalde hij de finale van de IBC in Memphis, wat niet slecht voor iemand wiens levensverhaal zeker niet orthodox is voor een bluesartiest. Brown’s ouders migreerden midden jaren ’60 naar de States. Brown groeide op in Bowling Green, Ohio en verhuisde naar Chicago om zijn studies te kunnen afmaken. Daar ontdekte hij de rijkdom van de blues en wou hij zelf ook muzikant worden. Hij werkte er intensief samen met “locals” als Taildragger (de man die aan Kawashima zijn bijnaam Sugar Brown gaf), Willie “Big Eyes” Smith en Rockin' Johnny Burgin. In 2002 haalde hij zijn titel aan de universiteit van New York. Brown leeft nu in Toronto, waar hij les geeft in de universiteit als Associate Professor of East Asian Studies en ook nog tijd vindt voor het spelen van zijn blues.

Met Sugar Brown en ‘It’s a Blues World (Calling All Blues)’ heet hij ons publiek welkom in zijn blues wereld. Het zou dwaas zijn om aan deze verleiding weerstand te bieden en om niet op de uitnodiging in te gaan.

“ With 'It's a Blues World' Sugar Brown welcomes us all to his blues world. It would be foolish to resist this temptation and not to accept the invitation… “  -  www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”Hummingbird” – 02.”Love Me Twice” – 03.”Lousy Dimes” – 04.”Sure as the Stars” – 05.”It’s a Blues World” – 06.”Hard to Love” – 07.”Out of the Frying Pan” – 08.”What I Know” – 09.”Tide Blues” – 10.”Those Things You Said” – 11.”Looking for Two o’clock” – 12.”Dew on the Grass” – 13.”Brothers” – Written by Sugar Brown ℗ 2018 – Produced by Sugar Brown

Album line-up:
Sugar Brown: vocs, guitar, harmonica
Rockin’ Johnny Burgin: guitar
Michelle Josef: drums
Russ Boswell: upright & electric bass
Minnie Heart: bass, guitar, fiddle, bari
Nichol Robertson: guitar, banjo
Julian Fauth: piano, Farfisa organ
Chuck Bucket: drums (7,8,11)
Bill Howard: tambourine, bass drum

Discography SUGAR BROWN:
It’s a Blues World [2018] | Poor Lazarus [2015] | Sugar Brown’s Sad Day [2014] |

Artiest info
Website  
 

Label: Ken C. Kawasima

video