STEVE FUTURE – 7 CITIES

“7 Cities” is de meest recente plaat van de Zweedse bluesrocker Steve Future. Eigenlijk is de uit 18 nummers bestaande tracklijst van deze plaat een verzameling van de beste songs uit zijn drie eerder verschenen albums “Four Cities”, “It Takes Time” en “The 9 Others”. Allerhande muziekstijlen komen aan bod in de nummers die hij allemaal zelf heeft geschreven en Steve Future tekende zelf ook voor de rol van producer van deze plaat.

Deze muzikant kan terugblikken op een carrière van meer dan 34 jaar die dus in 1984 begon op het ‘Kristianstad Jazz Festival’. Ervaring zat dus en dat kunnen we duidelijk horen in de nummers op deze compilatie. Met het album “First Take’” in 1994 als debuutplaat en in totaal zeven studioalbums op zijn conto, hoeven we niet meer verder uit te leggen dat deze Zweed al vele muzikale watertjes heeft doorzwommen.

Dus gaan we maar snel over naar die achttien tracks op zijn achtste album “7 Cities”, samengesteld met allemaal nummers die in diverse studio’s werden opgenomen, o.a. in de beroemde ‘Abbey Road 3’ in Londen, in Stockholm en Gothenburg, in Berlijn, in Kingston Springs en Nashville, Tennessee, in New York en in New Orleans. Dat daarbij ook een uitgebreid internationaal gezelschap aan instrumentalisten aan te pas kwam hoeven we ook niet verder te detailleren.

Geopend wordt er met het bluesrocknummer “Bananas & Diamonds” met een knap intermezzo op mondharmonica dat door Steve Future zelf wordt bespeeld. De mandoline, de ukulele en de melodica worden daarna bovengehaald voor het akoestische “Waterfall” en ook het folky “Civil War” hoort thuis in de wereld van de akoestische muziek.

Zijn liefde voor de bluessound en het daar bijhorende mondharmonica-instrument blijkt uit de nummers “Railway Layers Daughters Blues”, het instrumentale “Trinity” en “Don’t Mean Nothing” dat Steve Future samen zingt met zangeres Georgia English. Op “Black Water” en “Future Kids” bespeelt Steve Future zelf alle instrumenten. Daarna volgen er twee in Tennessee opgenomen tracks met rocksong “Brand New Day” waarop Deanna Carroll meezingt en de bluesballad “Rat Poison”.

Naar het einde van deze plaat toe vinden we de nummers wat minder boeiend, met uitzondering van de stevige rocksong “Steal The Water” en het melodieuze “Woman In Panoramic”. Helemaal aan het einde van dit album krijgen we ook nog een swingende gitaarbluesrocksong met “Blue Volvo (Berlin)”. We zijn niet onverdeeld onder de indruk van alle 18 nummers op “7 Cities” en we denken dat wat meer snoeiwerk in de tracks uiteindelijk tot een betere plaat had kunnen leiden, want een aantal van deze songs verdienen zonder meer vaker op de betere radiostations gedraaid te worden.

(valsam)
“Swedish bluesrocker Steve Future can reflect back on a musical career of 34 years and seven studio albums. His eight record ‘7 Cities’ is a compilation of the best songs from his three latest released albums. These songs vary from blues to pop and rock and some of them truly deserve to get some more attention on the so-called better radio stations.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Blue Future Music

Info: Hemifran