VINTAGE #18 – GRIT

‘Grit’ (het resultaat van een kickstarter actie) is het debuut album van Vintage #18, een relatief nieuwe band vierkoppige band, die in 2016 deelnam aan de IBC. Deze soul en blues band, beïnvloed door albums uit de Stax en Chess Records cataloog, Koko Taylor en Etta James, werd opgericht in 2013 en is actief in Noord Virginia, Maryland en Washington D.C.. De band bestaat uit de veteranen Bill Holter (gitaar), Alex Kuldell (drums), Mark Chandler (bas) en zangeres Robbin Kapsalis.

Op ‘Grit’ staan negen originele nummers en twee covers. De opener “Diamonds Are Optional” is een funky love song met een repetitief gitaar riff van Bill Holter. Er volgen nog twee eigen nummers, met eerst “Is This Too Good?”, dat geopend wordt door de typische opvallende bas van Mark Chandler. Daarna volgt “Love Hangover”, een “walking” blues, met een heerlijke groove. Op het einde is er een lange solo van Holter, die even voor wat opwinding zorgt. Bob Dylan’s “Million Miles” is de éérste cover. Deze slow blues brengt wat rust voor het tempo opnieuw stijgt met “Circles”, een nummer dat pleit voor hulp als je een oplossing zoekt. In “Pieces” wordt er gezocht naar mooie herinneringen van een mislukte relatie en “Just Got Back From Baby’s” dat hierna volgt, is de tweede cover. Het nummer werd voor het éérst in 1971 door ZZ Top opgenomen. Let op Chandler, die de band opnieuw geweldig op sleeptouw neemt. “Poor Me” is opnieuw een original, een slow soul-blues, over het snelle einde van een relatie. De rocker “Remember” herinnert aan hoe dingen vroeger waren en, in het uptempo nummer “Good Eye” zingt Robbin Kapsalis op een gecontroleerde systematische beat over het in het oog houden van je huidige man, terwijl je naar een ander lonkt. ‘Grit’ sluit af met “Circles Down Home”, een nummer dat dobbert op een vast ritme en dat gaat over het licht in de duisternis, dat verandering brengt.

‘Grit’ is een geslaagd debuut van Vintage #18. Hun aanpakis fris en onderhoudend. Vintage #18, een band, het opvolgen waard!

Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de artiest/band!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”Diamonds Are Optional” - 2”Is This Too Good” - 3”Love Hangover” - 4”Million Miles” [Bob Dylan] - 5”Circles” - 6”Pieces” - 7”Just Got Back From Baby’s” [Gibbons-Ham] - 8”Poor Me” - 9”Remember” - 10”Good Eye”- 11”Circles Down Home” – Music/Lyrics by Vintage #18, and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Vintage #18

Album Line-up:
Robbin Kapsalis: vocals
Bill Holter: guitar
Alex Kuldell: drums, percussion
Mark Chandler: bass, keys, slide guitar

Discography ‘Vintage #18’:
Grit [2017] 

Artiest info
Website  
 

video

info: Blind Raccoon