DIFTONG – THE ROCKET SWING

Volgens het woordenboek ‘Van Dale’ is een diftong een tweeklank, een klinker waarvan de kwaliteit tijdens de articulatie verandert. Ik ben dat uit curiositeit eens gaan opzoeken naar aanleiding van het ontvangen van een nieuw album “The Rocket Swing” van de Nederlandse singer-songwriter ‘Diftong’ die in het dagelijkse leven als Hans Willers door het leven gaat in zijn Nederlandse woonplaats Veenendaal.

‘Diftong’ begon zo’n tien jaar geleden aan zijn solocarrière als muzikant en hij schreef daarbij folk- en rockliedjes die hij bracht onder instrumentale begeleiding van zijn banjo en akoestische gitaar. Zijn inspiratiebronnen uit de muziekwereld zijn o.a. Neil Young en Bob Dylan, maar ook een liedjestroubadour als Jim Croce.

In 2012 mocht ik voor het eerst kennismaken met het werk van ‘Diftong’ via de release van zijn toenmalige album “Holy Bones” met op country geïnspireerde Americana-songs. Nu is er een nieuwe plaat van deze muzikant verschenen onder de titel “The Rocket Swing”. Voor het opnemen van de tien nieuwe eigen composities trok ‘Diftong’ naar Port Howe in de Canadese provincie Nova Scotia.

De reden voor die verhuis naar de andere kant van de wereld was dat hij de productie van “The Rocket Swing” daar kon overlaten in de deskundige handen van Dale Murray, de Canadese singer-songwriter, gitarist en frontman van de indie rockformatie ‘Cuff The Duke’. Dale Murray is bovendien ook het neefje van zangeres Anne Murray, gekend van haar hits als “Snowbird” en “You Needed Me”.

Op zijn vierde album “The Rocket Swing” brengt ‘Diftong’ gedurende zo’n veertig minuten rootsrock, folkrock en akoestische gitaarsongs. Christina Martin, de zangeres die op haast alle nummers voor backing vocals zorgt, kennen we trouwens ook heel goed bij Rootstime vanwege haar eigen albums (o.a. “Sleeping With A Stranger” uit 2012 en “A House Concert” uit 2011) die hier al passeerden voor een recensie.

Openingstrack “Vintage Van” is een typische rootsrocksong, terwijl “Cormorant” een eerder luchtige folkrocksong is. De albumtiteltrack “The Rocket Swing” is een countryballad die we in een live uitvoering op video meegeven bij deze recensie. Dale Murray speelt op pedal steel bij dit nummer. ‘Diftong’ speelt op banjo bij de verhalende song “A Storyville Blue Note” waarbij Fleur Mainville op fiddle meespeelt.

Onze favoriete song uit dit album is de ballad “Heart Of The Matter” waarbij Christina Martin voor uitstekende harmony vocals zorgt. Ook de rauwe stem in “Jubilee” bevalt ons wel goed en in “The Hole” klinkt ‘Diftong’ als een kloon van Tom Waits. ‘Nog ééntje voor we ermee weg zijn’ is een uitdrukking uit de Nederlandse taal die ‘Diftong’ naar het Engels heeft vertaald in het cd-afsluitende lied “One For The Road”. ‘Gezondheid!’ aan Hans Willers en veel succes met je uitstekende nieuwe ‘Diftong’-plaat “The Rocket Swing”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Come Undone Records

video