RUPERT WATES – THE RANK OUTSIDERS BALL

Rupert Wates is een uit Londen afkomstige singer-songwriter en gitarist die sinds 2006 in New York City is gaan wonen om zich daar een carrière in de muziekwereld uit te gaan bouwen. Bij de lokale optredens laat hij zich begeleiden door ‘The Band Of Geeks’, bestaande uit contrabassist Trifon Dimitrov, pianist Bartosz Hadala en drummer Chris Howard.

Met hun vieren verzorgden deze muzikanten nu ook de opname van het album “The Rank Outsiders Ball”, een veertien songs tellende plaat met allemaal eigen composities van Rupert Wates. Deze plaat is de opvolger van zijn album “Coast To Coast” uit 2008, het door diverse artiesten ingezongen album “Joe’s Café” uit 2010 en de daaropvolgende cd “At The Losers’ Motel” uit 2012.

De vrij akoestische, maar zeer mooi gearrangeerde folknummers op dit derde album vertonen hier en daar invloeden uit de jazzmuziek en hebben zelfs een beetje de typische sound van vaudeville en cabaret. Geen enkele van deze veertien tracks duurt langer dan 3 minuten, waardoor het al na 37 minuten afgelopen album zeer gevarieerd klinkt en dus ook nooit gaat vervelen.

Begonnen wordt er met de albumtiteltrack die we ook op video hebben toegevoegd aan deze recensie. Rupert Wates beschikt over een rustgevende stem die hij deskundig in deze liedjes hanteert en waarmee hij de luisteraar begeleidt doorheen de poëtische verhalen die hij voor elk van deze songs heeft neergeschreven.

Alles verloopt in een relaxt sfeertje en doet de luisteraar het gevoel krijgen dat hij gezellig thuis in een hoekje zit te genieten met dit album van Rupert Wates als perfecte achtergrondmuziek. Het cabareteske karakter van deze plaat komt het meest tot uiting in songs als “The Entertainer”, het jazzy “Snake In The Grass”, “The Man Afraid Of Shadows”, “Murder In Broad Daylight” en “Make Belief”.

Daarnaast vormen “The Lost Ones”, “Burlesque Of Love”, jazzballad “Suspend Our Disbelief (A Little Longer)” en de romantische afsluiter “Until We Meet Again” samen de ideale soundtrack voor een gezellig samenzijn met je geliefde in het schemerduister rond een glaasje wijn en met veel ‘love in the air’. “The Rank Outsiders Ball” is daarom dan ook te kwalificeren als een zeer fijne nieuwe plaat van de talentrijke artiest Rupert Wates dat we u warm willen aanbevelen.

(valsam)

“The songs on the album ‘The Rank Outsiders Ball’ from Rupert Wates are mostly in acoustic folk style with influences from jazz, vaudeville and cabaret and with very sober but nice musical arrangements. All poetic stories are presented by a relaxing voice in a warm, cosy and comfortable atmosphere, making us give a strong recommendation to play this record during a pleasant evening with your beloved one(s).”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Bite Music Ltd

Info: Hemifran

video