ALI HOLDER – IN PREPARATION FOR SATURN’S RETURN

“In Preparation For Saturn’s Return” is de wat mysterieuze titel van het debuutalbum van de Texaanse zangeres en songschrijfster Ali Holder. Toch is die titel ook wel heel goed overwogen, want ‘Saturn’s Return’ is eigenlijk een astrologisch fenomeen waarbij de planeet Saturnus een volledige omwenteling rond de zon heeft gemaakt en terug op hetzelfde punt komt als waar de planeet stond op het ogenblik van de geboorte van een bepaalde persoon.

Dit fenomeen vindt normaal gezien plaats om de 27 jaar en omdat Ali Holder dit jaar 27 wordt en als master in de kunstgeschiedenis afstudeert aan de universiteit van Austin, Texas besloot ze om dit keerpunt in haar leven als symbool te hanteren voor haar eerste officiële stappen als soloartieste in de muziekwereld.

Sinds haar 16e levensjaar treedt zij al op en door de jaren heen begon ze ook haar eigen nummers te componeren. Enkele composities belandden in 2011 op het album “Stuck In Red” dat ze toen met de formatie ‘The Raindoggs’ heeft uitgebracht. Een jaartje eerder had Ali Holder ook al het singeltje “New Orleans” uitgebracht, een liedje dat ze had opgenomen met de groep ‘The Train Robbin’ Whiskey’ uit Austin, Texas.

Nu heeft ze echter tien van haar eigen songs opgenomen voor dit Americana getinte soloalbum met de professionele hulp van heel wat beroepsmuzikanten die afkomstig zijn uit de beroemde muziekstad Austin. In enkele tracks zijn de invloeden uit de R&B- en bluesmuziek duidelijk waarneembaar in de overwegend in folk- en Americanastijl gebrachte songs.

Bij de mooiste liedjes op het album “In Preparation For Saturn’s Return” noteerden wij voor u de jazzy openingstrack “Falling Up”, het met gitarist Daniel Thomas Pipps in een duet gezongen “I Saw A Wolf”, het zachtjes walsende “You And I” en de door de pedal steelgitaar van Jeremy Menking gedomineerde countryballad “Drinking Double”. Ook het op bijgevoegde video te beluisteren liedje “The Only Thing” is een best te genieten intimistisch nummer dankzij de wat hese altstem waarmee Ali Holder dit liedje zingt.

In de tweede helft van dit album is de spanning en het verrassingseffect er wat uit en weet enkel het donkere verhaal dat Ali Holder ons vertelt in de song “Blood In The Basement” ons nog echt te boeien. Maar ter afsluiting kunnen we ook zonder te blozen stellen dat deze singer-songwriter enkele knappe melodieën uit de mouwen heeft geschud en dat haar eerste soloplaat ons toch wel behoorlijk benieuwd heeft gemaakt naar een opvolger, die hopelijk niet te lang op zich zal laten wachten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video