AMBER RUN @ HET DEPOT, LEUVEN - 27-10-17

Het waren vooral jonge, vooral vrouwelijke twintigers, die Het Depot zo goed als vol deden lopen voor een optreden van de Britse band Amber Run. Deze band uit Nottingham werd in 2012 opgericht onder impuls van de huidige frontman Joe Keogh. Samen met vier vrienden kreeg hij de kans om op te treden op het Reading Festival in 2013 waar de band opgemerkt werden door de A&R van de platenmaatschappij RCA/Sony en prompt een contract kreeg aangeboden.


In 2014 brachten ze enkele EP ’s uit die knappe songs bevatten in de stijl van hun landgenoten Mumford & Sons, Coldplay en Bastille. Hun debuutalbum “5AM” kwam in 2015 uit, geproducet door Mike Crossey, ze werd redelijk succesvol in Groot-Brittannië en bleef ook niet onopgemerkt in België. Doch het contract met RCA/Sony werd niet verdergezet en bovendien verliet drummer Felix Archer de band. Het was even een dreun die de band te verwerken kreeg. Men vond onderdak bij een kleiner label en met een bescheiden budget werd opvolger “For A Moment, I Was Lost” (2017) gemaakt, een veelzeggende titel. Niet meer gebonden aan een grote platenmaatschappij werd de productie wel wat bescheidener maar had men wel meer vrijheid over hun muzikale creativiteit.

“Pilot” en “Spark” zijn de twee openingsnummers van de avond, beide uit hun debuutalbum, beide geschikt om het publiek in de “Amber Run” mood te brengen wat dan ook lukt, “Let The Light In, Let The Light In” wordt driftig meegezongen door de talrijke jonge fans. De setlist bevat een mooie mix van hun twee albums, elk nummer wordt herkend en de interactie tussen publiek en de charismatische frontman Keogh is erg prettig. Joe Keogh is een gepassioneerd zanger, soms heel droevig dan weer heel euforisch waarbij hij in al zijn enthousiasme de juiste toonsoort weleens mist. De eerste single van hun debuutalbum “Just My Soul Responding” doet aan Bastille denken, opwindend ritme met een sterk refrein, het publiek is helemaal mee. Met een fijn goedgezind lachje op zijn gezicht geniet Keogh duidelijk van dit optreden. Nog meer feel good muziek bij het nummer “Good Morning” waarna men even gas terugneemt met het melancholisch titelnummer van hun debuutalbum “5AM”, erg bezield gezongen. Het tempo gaat terug de hoogte in met het nummer “Noah” waar we duidelijk een “Mumford & Sons” geluid in horen, in het laatste liedje “Heaven” geeft de fervente band zich nog eens helemaal tot grote vreugde van de fans.

“Haze” was de eerste vreemde singlekeuze van het nieuwe album, de stem van Keogh begeleid door het sobere pianospel van Henry Wyeth waarbij gitarist Will Jones en bassist Tom Sperring zorgen voor de harmonieuze samenzang, een erg mooi eerste bisnummer. Het minimalistische “I Found” werd al meermaals gevraagd door het publiek, als een volleerd frontman maande Keogh het publiek dan ook aan om het refrein voluit mee te zingen wat natuurlijk geen probleem was. Met de nieuwe single “No Answers” nam Amber Run afscheid van hun toch wel talrijke Belgische fans. Het was de eerste keer dat de band in België optrad, allicht zullen ze snel terug in België op een podium staan, één van de talrijke zomerfestivals misschien?

Luc Nuyts

Setlist: Pilot/ Spark/ Insomniac/ Stranger/ Fickle Game/ Just My Soul Responding/ Dark Bloom/ Good Morning/ Island/ 5AM/ Noah/ Wastelands/ Heaven
Encores: Haze/ I Found/ No Answers

Voor meer foto's © Sonja Schepers

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN

27/10/17