JOHNNY FLYNN & THE SUSSEX WIT @ ANCIENNE BELGIQUE, BRUSSEL - 02/11/17

Johnny Flynn was een mij nog onbekende naam voor dit concert. De verwijzing naar Fairport Convention was de “trigger” om naar dit concert te gaan. Het was verrassend te zien dat de AB Club helemaal uitverkocht was voor deze act. In de zaal naar mijn gevoel opvallend veel jonge dames. Zijn “looks” zullen daar zeker iets mee te maken hebben. Of hadden zij allemaal de film “Kruistocht In Spijkerbroek” gezien? Want opzoekwerk leerde me dat hij daarin de hoofdrol speelde. Verder ook gelezen: hij werd geboren in Zuid Afrika, verhuisde al vroeg naar de UK waar hij het traditionele parcours van “art schools” aflegde. Hij heeft al enkele platen gemaakt, enkele scores bij televisieseries en films en naast zijn muzikale talent is hij ook regelmatig geboekt en te zien in series of films als acteur. Net als zijn halfzus Lillie die in de band zit (op trekorgel, dwarsfluit en zang) en ook model/actrice is.

Maar we waren gekomen voor de muziek. Na een opwarming door de DJ die opvallend veel classics speelde kwam de band op. Ze waren met 6: drum-bas-cello, halfzus op orgel en dwarsfluit, Johnny zelf op gitaren en een tweede dame die voornamelijk percussie deed. Ze staken van wal met “Running The Dead” , een verhalend nummer met als eerste vaststelling dat Johnny een aardige stem heeft. Opgewarmd gingen ze voort met “Lost & Found” een vlotte song die aan Mumford deed denken met voor het eerst de dwarsfluit en de 3 stemmen in het refrein. Ze gingen verder met “In The Deepest” uit hun recente plaat “Sillion”. Bij “The Night My Piano” kwam de referentie van Fairport Convention duidelijk voor ogen: een vol rockgeluid met folkelementen in de song door de cello, dwarsfluit en percussie. De mooie samenzang van “Barleycorn” rockt lekker stevig en is gemaakt om op festivals de tent of weide mee te krijgen.

Ze bleven het hele concert door vooral in het uptempo werk. “Howl” had een jazzy tintje en het wals ritme van “Murmunition” zorgde voor een wiegende AB Club. Af en toe was er een rustpunt. Zo was er “Brown Trout Blues” dat ik knap vond door de zang maar evengoed door anderen slaapverwekkend zou bevonden zijn. Het volle geluid is natuurlijk best wel ok, maar jammer is dat het evenwicht er niet altijd was in de mix waardoor soms de finesse van de inkleuring verzwolgen zat. Gelukkig was dit niet het geval in “Hard Road” met ukelele, akoestische gitaar en mooie samenzang iets had van een psalm met de nodige tristesse. Een van de hoogtepunten van het concert voor mij. Verder in de categorie hoogtepunten mag zeker “Landlord” niet ontbreken met zijn a capella intro en bluesy gitaar. Met nog wat extra mensen op het podium (uit het voorprogramma dat ik mistte) was “Cold Bread” een heel dansbaar nummer dat duidelijk maakt dat deze band heel goed zou passen op Dranouter Festival. Veel herkenning kreeg de intro van “The Wrote & The Writ” dat met zijn epische opbouw ook ideaal is voor een festival format.

Het einde van de set werd vooral een poging om de zaal aan het dansen te krijgen met uptempo ritmische nummers. Het walsje “The Water”, het Proclaimers getinte “The Box” of de cumbia in “Heart Skunk Hank”. Om geen tijd te verliezen gingen ze niet af om voor bissen terug te komen. Dan konden er 2 bisnummers af ipv eentje. Afsluiten deden ze met een mooi “Detectorist” dat met banjo, dwarsfluit en zijn marsritme voor een uitbundig einde zorgde en door de duidelijke folk touch de vergelijkingen met Fairport rechtvaardigde.

Mijn conclusie is dat dit een goed concert was van een band die veel spelplezier ten toon spreidde en de kans zou moeten krijgen op enkele festivals (niet noodzakelijk op een hoofdpodium). Ze brengen zeker de tent in beweging. Verder is deze jonge band zeker het volgen waard. Ze missen nu nog die ene song die hen de toegangspoort tot het grote publiek zou openen. Maar ondertussen kunnen wij er van genieten en ze bijna aanraken in een kleine gezellige zaal als de AB Club. En dus was dit voor mij een heel aangename kennismaking en voor degenen die hem niet kennen: te ontdekken.

Lisael

 


 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL

02/11/17