FISCHER-Z @ DE ROMA, ANTWERPEN - 14-11-17

Na een veertigjarige carrière heeft John Watts (63) dan toch maar besloten niet op pensioen te gaan, integendeel, hij gooit er dit jaar een verdomd goed nieuw album tegenaan, gaat op tournee en er verschijnt een biografie van zijn carrière. In volle punkperiode richtte hij de band Fischer-Z op die een mix van postpunk, new wave en reggae speelden. Hun debuutalbum in 1979 was een schot in de roos, catchy nummers gekenmerkt door de hoge zang van Watts, brachten de groep met het nummer “The Worker” in de Europese hitlijsten. Enkel in hun eigen land Groot-Brittannië bleef de groep een cult verschijning. Met hun twee volgende albums “Going Deaf For A Living” en “Red Skies Over Paradise” bekrachtigt de band hun succes.

Met zijn inzichtelijke en humoristische kijk op de wereld zitten Watts, veelal politieke teksten, vol met maatschappijkritiek. In 1981 splitte de band en ging John Watts onder eigen naam verder waarbij hij albums bleef uitbrengen. Het in 1991 uitgebrachte “Destiniation Paradise” is daarvan zowat het beste, de nummers uit het album worden heel elementair gebracht om de essentie en de boodschap van het lied op de juiste manier over te brengen. In 2016 komt Watts met een nieuw Fischer-Z-album op te proppen “This Is My Universe” waarna dit jaar zijn twintigste album in zijn veertigjarige carrière, “Building Bridges” het daglicht zag. Bruggen bouwen tussen verschillende religie, politieke gedachten en rijkdom, John Watts blijft geloven in een betere wereld en confronteert ons ook op dit album met deze wereldproblemen. Het nieuwe album laat het Fischer-Z geluid van weleer horen, energetisch gespeelde catchy songs, intelligente, sociaal relevante teksten, ja Fischer-Z anno 2017 kan de vergelijking met de succesvolle beginjaren van de band nog makkelijk aan.

In de Roma waanden we ons veertig jaar terug in de tijd, top of the bill Fischer-Z met als support act ons eigen Red Zebra. Deze punky, new-wave band werd ook zowat veertig jaar geleden opgericht en maakte zich in eigen land onsterfelijk met het nummer “I Can’t Live In A Living Room” wat ook vandaag met het nodige succes gespeeld werd. Zanger Peter Slabbynck weet nog steeds zichzelf en het publiek te amuseren, de muziek klinkt nog steeds erg gedreven als vroeger met nummers als “Polar Club”, “Falling Apart” en “Man Come From Ape” (met een lekkere banaan), weet de groep zich nog eens in de kijker te spelen.

John Watts komt al spelend op zijn gitaar het podium opgewandeld, verwelkomd door een uitverkochte Roma, de band volgt en het romantische “Angel Of Gardenia” opent de set. Een set die volgens John gevuld zal worden met zowel nieuwe, oude bekende als oude minder bekende nummers. Al vroeg in de set krijgen we de hit “The Worker” een nummer over het arbeidersleven van zijn vader gevolgd door het minder bekende “Battalions Of Strangers” uit het album “Red Skies Over Paradise” een aanklacht tegen de vele oorlogen, de vele vluchtelingen. Maatschappijkritische nummers afwisselen met simpele liefdesverhalen, van “Red Skies Over Paradise”, waarbij hij nog een sneer meegeeft aan de idioten Trump en Kim Jung-un, tot het uit volle borst meegezongen liefdesdrama “So Long”, het kan allemaal. “Perfect Day” (“Reveal “1987) is zijn grootste succes tot nu toe, het nieuwe uitstekend meezingbaar “Wild, wild, wild, wild” zou weleens een vaste waarde kunnen worden in zijn setlist. Watts neemt na elk nummer met dank het applaus van het publiek in ontvangst, maar is zelf ook zichtbaar dankbaar dat hij nog zo gewaardeerd wordt. Door het vele toeren door de jaren heen heeft een nieuwe generatie van fans hem ontdekt en dat pleziert hem. Met de nummers “One Voice” uit zijn eerste soloalbum en zijn tophit in België “Marliese” voor velen een nostalgisch moment uit hun jeugdjaren wordt de reguliere set afgesloten.

Nog zomaar eventjes zes bisnummers heeft de band voor ons in petto. “Een prachtig gebouw met een mooie theaterzaal” vertelt hij ons “verkozen tot het mooiste gerenoveerde gebouw van de stad, dat verdient het”, “het doet me denken aan …” waarop men het nummer “Berlin” speelt. Hij neemt ook even de brexit op de korrel, ‘Great Britain will always be part of Europe’ meent hij, waarna “In England” wordt gespeeld. Op aanvraag volgt er nog een korte versie van “Limbo”, waarna men eindigt zoals men begon, met een romantisch nummer “Further From Love”, één voor één verlaten de bandleden het podium, waarna John, onder een welverdiend applaus, zich terugtrekt achter de coulissen. Met nog steeds de bezieling van een jonge wolf laat John Watts, ditmaal onder de naam Fischer-Z, nog steeds horen dat zijn teksten en muziek van grote klasse zijn.

Luc Nuyts

Setlist: Angel Of Gardenia/ Room Service/ So Close/ The Worker/ Battalions Of Strangers/ Perfect Day/ Damascus Disco/ So Long/ Red Skies Over Paradise/ Wild,wild,wild,wild/ Pretty Paracetomol/ Head On/ One Voice/ Marliese
Encores: Berlin/ I Know It Now/ In England/ Will You Be There/ Limbo/Further From Love

Foto's © Sonja Schepers van Red Zebra

Foto's © Sonja Schepers van Fisher-Z

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 14/11/17

 

Red Zebra

Fischer-Z