DOGHOUSE SAM & HIS MAGNATONES @ MOD HASSELT - 09/11/17 - ALBUM RELEASE PARTY

Ale & Alley

Precies drie jaren geleden stonden we hier ook, bij de release van de tweede cd van dit gezelschap. En even daarvoor was er hun debuut met ‘Buddha Blue’, even na het ontstaan van dit trio in 2012. ‘Going Places’ is al het derde album in hun vrij korte bestaan. De geschiedenis leert ons dat de derde bij vele bands een belangrijk album is. Hoe dan ook: de heren Wouter Celis, Frank Coumans ( aka Franky Gomez) en Jack ‘Fire’ O’Roonie zitten op kruissnelheid want Doghouse Sam & His Magnatones (DS & HM) schrijven opnieuw geschiedenis met dit nagelnieuwe full album. Dus met volle goesting zetten we vanuit de Antwerpse Kempen opnieuw koers richting Muziekodroom, waar vzw Move 2 Blues de bluesfans bijna elke maand blijft verwennen met zeer gerespecteerde bands. Meestal elke tweede donderdag van de maand. Dat was nu niet anders.

Bij deze nieuwe release was er opnieuw plaats voor een support act: ‘Ale & Alley‘. Helaas waren we door omstandigheden een beetje laat en zagen we maar een drietal nummers van dit Limburgse duo dat luistert naar de namen Roeland Bierkens (zang/gitaar) en Patrick Indestege (banjo/gitaar). Beide heren hebben een verleden bij onder andere The Rhythm Bombs (de ex-band van Wouter Celis) en Black Cat Biscuit. Maar deze keer geen vette stevige blues, maar akoestische ‘old style music’. Luistermuziek die best te pruimen viel door de goed volgelopen MOD-box hadden we de indruk. De zanger scheen naar eigen zeggen wat keelproblemen te hebben, maar daar was in het slotnummer ‘Knock Knock’ (een nummer van Doghouse Sam) haast niets van te merken. Mooie versie overigens.

recensie

Even na tienen was het benieuwd uitkijken naar Doghouse Sam & His Magnatones. Het nieuwe album ‘Going Places’ werd al overladen met alle lof. Maar het dient gezegd: dit trio leverde andermaal een product af met grote authenticiteit. Benieuwd of het ook live aansloeg op deze cd-presentatie: jawel! Al miste je hier en daar wel een instrument (vooral de bluesharp), maar dat is maar een randverschijnsel, dat ruimschoots werd goedgemaakt door een sterke live-act.

Die begon met ‘Go Get Some Grub’, een verwijzing om een beetje lawaai te maken, maar wat een opener! Het was al vlug duidelijk dat Wouter goed bij stem was en ook gitaargewijs klonk het wel rimpelloos. Dat merkten we ook bij het scheurende meestamper ‘A Little While’, met een schitterend solerende frontman op gitaar. Het loopt schijnbaar allemaal op wieltjes en ook links en rechts merk je bewegende ledematen. ‘Nobody Else Around’ past goed in de opbouw van de set en is een wat sexy song, met verwijzing naar het vroegere uitgebrachte ‘Ain’t Got Time.’

Ook de ritmesectie treedt op het voorplan in ‘Nearly All The Time’, een lekker ouderwets nummer uit de jaren dertig, dat bijzonder goed past bij slagwerker Gomez en stand-upbassist O’ Roonie, die zowaar de strijkstok zwierig over de snaren laat glijden. We wanen ons even in een grote jazzruimte in New Yorkse Cotton Club met allemaal dansende mensen. Perfect aansluitend op dit nummer volgt ‘Cut To The Chase’ waarna de waanzinnige mooie titeltrackopener ‘I Was Wrong’ gebracht wordt. Een dijk van een nummer, zeker op cd, met en mooie pianopassage van gastmuzikant Bas Janssen. Maar de vette gitaarsolo’s van dat nummer mochten live eveneens gezien worden.

Na de gitaarwissel is er wat ruimte voor een slide-intermezzo met ‘Slideaside’, een stevige portie slidegitaar, die blijft hangen. Ook ‘When Fine Ain’t Good Enough’ uit het vorige album Knock Knock leunt daar goed bij aan. Dan wordt een echte ‘trage blues’ aangekondigd met ‘Another Fight’, als aanloop naar een schitterende afloop van het concert. ‘Dog Fever’ is een leuk instrumentaaltje op cd, maar komt live erg stevig en fris over, mede door de homogeniteit van de drie groepsleden. Dit is een geoliede machine, dat mag duidelijk zijn. Leuk voor het publiek is het snarenduel tussen gitarist Wouter en bassist Jack. In het slotakkoord ‘Your Next Move’ komt Franky Gomez uitdrukkelijk in beeld. De Nederlandse slagwerker (in Nederland in 2010 uitgeroepen tot beste bluesdrummer) is in zijn nopjes en doet dat schitterend. Daarmee komt een mooi einde aan deze muzikale feestavond, waarin 10 van de 13 nummers gespeeld werden uit dit nieuwe album ‘Going Places’.

De toekomst zit er dus bijzonder goed uit voor dit talentrijke trio. ‘Dit is het beste wat ons land op bluesgebied te bieden heeft.’ Een terechte quote van Radio1-muziekkenner Jan Sprengers. Beter hadden we het niet kunnen zeggen.

Sis Van Hoof

foto © Eric Schuurmans

meer foto © Eric Schuurmans

 

 

De volledige release party:

Go Get Some Grub - A Little While - Nobody Else Around - Nearly All The Time - Cut To The Chase - I Was Wrong - Slideaside - When Fine Ain't Good Enough - Another Fight - Dog Fever - Your Next Move

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MOD HASSELT - 09/11/17