10 CC @ DE POSTHOORN, HAMONT-ACHEL - 24/11/17

Alleen Graham Gouldman stond vandaag mee op het podium als één van de vier oprichters van 10cc. De originele band werd opgericht in 1972 en bestond uit Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme. Vier doorwinterde muzikanten die zeker niet nieuw waren in de muziekwereld. Graham Gouldman had in de jaren zestig al een reeks hits geschreven waaronder “No Milk Today” (Herman Hermits), “For Your Love”, “Heart Full Of Soul” (Yardbirds) en “Bus Stop” voor The Hollies. Eric Stewart zat samen met Gouldman in dezelfde band, The Mindbenders. Eind jaren zestig begonnen ze samen te werken met Godley en Creme en deden voornamelijk sessiewerk. In 1972 kreeg men dan de kans om samen een album op te nemen, “Donna” werd de vooruitgeschoven single en meteen een grote hit, de hitmachine die 10cc werd was vertrokken. Na een reeks succesvolle albums, waarvan de belangrijkste “Sheet Music” (Wall Street Shuffle) en “Original Soundtrack” (I’m Not In Love), verlieten Godley en Creme de band in 1977 om samen andere muzikale wegen te betreden. In 1979 had het duo een grote hit met “Englishman in New York” waarvan ze ook de video in elkaar staken.


Stewart en Gouldman opteerden om verder te gaan onder de naam 10cc, samen met drummer Paul Burgess maakten ze het album “Deceptive Bends” met de hit “The Things We Do For Love”. Een jaar later werd “Bloody Tourists” ingeblikt met de reggae achtige “Dreadlock Holiday” als nummer 1 hit in heel wat landen. Het was het laatste grote wapenfeit van de band, Stewart en Gouldman gingen in 1983 elk hun eigen weg. In de jaren negentig werden er nog enkele albums gemaakt onder de naam 10cc maar met weinig succes en in 1995 was het genoeg geweest voor Eric Stewart hij verliet definitief 10cc.

Sinds 1999 speelt Gouldman onder de naam 10cc met een hernieuwde band, Rick Fenn, Mick Wilson, Paul Burgess en Keith Hayman vormen de hernieuwde 10cc.

Het is deze band die in meerdere culturele centra in België deze maand optreedt, ook in één van de meest noordoostelijke gemeentes van het land zag men de opportuniteit om deze voormalige wereldband te boeken.

Om één of andere reden verscheen er geen aangekondigd voorprogramma op het podium, het waren de bandleden van 10 cc die stipt om halfnegen het podium verschenen. Men startte onmiddellijk met één van hun grootste hits “The Wall Street Shuffle” gevolgd door het trio “Art For Art’s Sake” ( art for art’s sake, money for God’s sake” zei Gouldmans vader), “Life Is A Minestrone” en “Good Morning Judge”. Drummer Paul Burgess en gitarist Rick Fenn spelen als sinds de jaren zeventig in de live band van 10 cc. De stemmen van Eric Stewart en Lol Creme, worden hier perfect vervangen door zanger Mick Wilson. Gedurende het optreden verwisselen de veelzijdige bandleden voortdurend van instrument. Net zoals de originele band beschikt men ook nu over vier perfect samenklinkende stemmen, dat onder andere een nummer als “Silly Love” een meerwaarde geeft. Het lange nummer “Feel The Benefit”, een song over de wijze raad van zijn nu 99-jarige moeder, “de jas binnen uit doen, zo voel je het voordeel als je buiten komt “, geeft de bandleden de mogelijkheid om hun vakmanschap te demonstreren. De nummers “I’m Mandy Fly Me” en “I’m Not In Love” lopen mooi in elkaar over door gebruik te maken van een track. Het nogal gelaten publiek wordt plots wakker en met het nummer “Dreadlock Holiday”, voor velen nog hét 10 cc-nummer, komt er eindelijk sfeer in de zaak, “I don’t like Hamont, I-love it” zingt Gouldman tot tevredenheid van het publiek. Spijtig genoeg was dit wel het laatste nummer. Maar de groep heeft nog wat moois in petto, een prachtig a-capella versie van hun eerste hit “Donna” en een spetterende versie van het nummer “Rubber Bullets” waarbij gitarist Rick Fenn, keyboardspeler Keith Hayman tot een instrumentenduel dwingt.

Leuk om de hits van deze artrock band nog eens terug te horen, muzikaal was het perfect in orde, helaas speelt men deze show al enkele jaren en daarmee verdwijnt toch de gedrevenheid van een echt live optreden.

Luc Nuyts

Foto's © Sonja Schepers

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE POSTHOORN, HAMONT - ACHEL- 24/11/17