STRAND OF OAKS @ AB, BRUSSEL – 27/02/17

Timothy Showalter is sinds 2003 de man achter Strand Of Oaks. De Amerikaan met roots in Goshen, Indiana komt zes jaar later met zijn eerste plaat op de proppen. Leave Ruin wordt snel gevolgd door Pope Killdragon. In 2012 schotelt Tim ons Dark Shores voor.

Opererend vanuit Philadelphia keert Showalter met HEAL terug naar de maisvelden uit z’n jeugdjaren. De tournee die hierop volgt brengt hem verschillende malen naar België, met een hoogtepunt op Pukkelpop in 2015. Onlangs (11 december 2016) stond Showalter nog in de AB-Club. Die avond speelde hij vijf liedjes van z'n nieuwe album dat in februari zou uitkomen. Hard Love ligt ondertussen 10 dagen in de rekken en Strand Of Oaks is opnieuw te gast, deze keer in de AB-Box.

Samen met Jason Anderson, de man die daarstraks het voorprogramma verzorgde, betrad Showalter het podium. Onder hun tweetjes brachten ze een ingetogen versie van "Hard Love", Anderson op gitaar terwijl Tim de zang voor zijn rekening nam. Wat later verschenen basgitarist Deven Craige en drummer Mike Sneeringer. Die laatste kletterde met een minutenlange intro "Radio Kids" op gang. Het was meteen een stuk steviger en de vier gingen er voluit voor.

Dat de frontman een speciale band heeft met België maakte hij meermaals duidelijk. Alvorens het volgende nummer te spelen wist hij nog mee te geven dat het dankzij ons was, dat het met hem beter ging…dat hij geHEALd was door de steun die hij elke dag opnieuw mocht ervaren van zijn fans en dat hij blij was dat ie het met all you guys out there kon delen. "Heal" was dan ook het gepaste nummer om te brengen. Once we heal we can boogie gaf Tim op ’t laatst nog mee nadat ze een knappe, deels geïmproviseerde versie van de song neergezet hadden.

Op vette basdreunen van "On The Hill" ging het feestje verder. Het spacy geluid dat ze voortbrachten ontaarde in een psychedelische trip die door het repetitieve ritme gedreven werd. Terug met de voetjes op de grond ging de tandem Showalter/Anderson in "Cry" de melancholische toer op. Stevig rockend speelde het viertal "Plymouth" en "Shut In". Beide songs oogstten veel applaus. Daarna zochten ze de krochten van Showalters geest op in "Everything" dat heel donker begon maar al gauw oversloeg naar een ‘70’s hardrocksound met alweer een uitgesponnen gierende gitaren finale. Hierna volgde het al even sterke "Rest Of It". De geluids- en tempowisselingen hielden het spannend en tegelijkertijd interessant en de band die zich 100% gaf, genoot er intens van. Met "Goshen '97" kregen we wederom een ijzersterke kanjer te horen en een enthousiaste Anderson hitste het publiek nog wat feller op zodat de crowd volledig uit de bol ging.

Na een korte pauze kwamen de muzikanten terug en "JM" werd aangevat. Even later stond Showalter ook vooraan en hij bedankte in de nog steeds klinkende intro Eppo (Janssen) en Ayco (Duyster) omdat zij destijds in hun radioprogramma Duyster het nummer regelmatig draaiden en Strand of Oaks hierdoor z’n bekendheid verwierf. Met een 16 minuten durende uitvoering die deels weer geïmproviseerd was, sloten ze een memorabele avond af.

Dirk Vanhees

Setlist : "Hard Love" (Hard Love, 2017) / "Radio Kids" (2017) / "Heal" (HEAL, 2014) / "On The Hill" (2017) / "Cry" (2017) / "Plymouth" (2014) / "Shut In" (2014) / "Everything" (2017) / "Rest Of It" (2017) / "Goshen '97" (2014) // "JM" (2014)

Foto © Yvo Zels

meer Foto ©Yvo Zels

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 27/02/17