DAVE MASON’S TRAFFIC JAM @ DE BOERDERIJ, ZOETERMEER (Nl) - 16/02/17

De nu 70 jarige zanger/gitarist Dave Mason beleeft een kortstondige muzikale bloeiperiode met de psychedelische jazz-rock band Traffic aan het eind van de jaren 60. Hij is een van de oprichters samen met Steve Winwood, Jim Capaldi en Rick Wood. Dave Mason verlaat Traffic tot 3 maal toe en definitief in 1971 wegens muzikale meningsverschillen na eerst opmerkelijke bijdragen te hebben geleverd op hun eerste twee albums ‘Mr. Fantasy’ (1967) en ‘Traffic’ (1968). In 1970, hij is dan 24 jaar, start hij een solo carriëre op met meteen een meesterwerk ‘Alone Together’ dat jammer genoeg commercieel flopt. Zijn songs “Only You Know And I Know” (Delaney & Bonnie) en “Feelin’ Alright?”(Joe Cocker) worden vooral bekend in andermans versies. Gedurende de jaren 70 is hij vooral een succesvol touring artiest die zich onderscheidt als gitaarheld in de categorie Eric Clapton of een George Harrison met wie hij ook samenwerkt. Toch verwatert in de tweede helft van de jaren 70 de kwaliteit van zijn platen, maar commercieel blijft hij aan de bak komen zij het alleen in de States waar hij sinds 1969 woont. De jaren 80 en 90 zijn magere jaren met occasioneel een plaat en een tour. De Traffic reünie in 1994 gaat aan hem voorbij. In 2004 wordt Mason ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame als een van de oprichters van Traffic. Vanaf 2005 doet hij ongeveer 100 shows per jaar met de Dave Mason Band in de VS en Canada. In 2008 is hij eindelijk terug met een goede plaat ‘26 Letters 12 Notes’. Vanaf 2014 gaat hij in de States op tour met Dave Mason’s Traffic Jam een concept tour opgebouwd rond de muziek van Traffic. In zijn begeleidingsband zitten veteranen/ oudgedienden Johnne Sambataro, Alvino Bennett en Tony Patler. Zij spelen oude Traffic nummers afgewisseld met Dave Mason hits en een paar nummers van ‘Alone Together’. De tour is een succes en er volgen meer tours in 2015 en 2016 tot Dave Mason besluit om de hele 8 songs tellende ‘Alone Together’ lp te heropnemen en ook integraal te gaan spelen. In november 2016 start The Alone Together Again tour in de States waar de lp ofwel volledig in de 2de set ofwel in 1 set met Traffic en solo nummers ertussen integraal wordt afgewerkt.

Het is deze tour, gedoopt als “Dave Mason's Traffic Jam - The Alone Together Again Tour” waarbij wordt gesteld dat het vooral gaat om het uitvoeren van de ‘Alone Together’ lp zoals door de Boerderij op hun website alsook op de website van Dave Mason zelf wordt gemeld. De verbazing is dan ook groot als achteraan de band op het podium de afbeelding Dave Mason’s Traffic Jam 1967-2017 World Tour wordt geprojecteerd. Ter vergelijking: “The “Traffic Jam” concerts will feature hits and deep album cuts from 1967’s Mr. Fantasy and 1968’s Traffic albums, additional Traffic jams, rare photos, stories from Dave plus new material and a selection of classic DAVE MASON music”. “The Alone Together Again concert will include fan favorite songs like All Along The Watchtower, Feelin' Alright and others in addition to the entire classic album”. Het is nog even afwachten voor wat komt want de band heet ook Traffic Jam maar helaas. We krijgen dus een grote smak Traffic nummers en slechts enkele ‘Alone Together’ songs. Jammer… maar niet getreurd want de grote Dave Mason in levende lijve bezig zien is op zich al een verplaatsing waard, temeer daar het de enige twee shows op het vasteland zijn (zaterdag volgt Parijs, de show in Verviers werd om evenwicht zoekende gezondheidsredenen geannuleerd) waarna een uitgebreide UK tour volgt.

De Creative Colors Zaal is de uitgelezen locatie om de muziek van Dave Mason in al zijn glorie te laten heropleven. Het geluid is helder, niet te luid en met 500 aanwezigen is de zaal niet vol maar is het stacomfort des te groter. Wie aanwezig is heeft de air van iets eenmaligs te zullen meemaken, oudere jongeren, 60 plussers die de muziek van toen willen herbeleven. Heel wat songs van Traffic en van Mason’s solo klassieker hebben iets tijdloos voor wie verankerd is/was met de muziek van de jaren 70. Die songs alsnog zij het 47 jaar na datum te zien uitgevoerd worden door een van de belangrijkste protagonisten nog levende legende van de boeiende muziekscene aan het begin van jaren 70 is een gebeurtenis die je als liefhebber niet wil missen.

Het concert is opgevat als een concept trip, een muzikale reis naar Mason’s jaren 70 met een aantal hoogtepunten uit zijn periode bij Traffic die de hoofdmoot vormt én uit zijn solo werk. Althans dat is de vaststelling achteraf.

Mason start zijn Traffic deel met een trits klassieke Traffic songs “40,000 Headmen”,“Pearly Queen” en “Medicated Goo”, allen jamming songs uit het gezegende jaar 1968 toen Mason nog deel uitmaakte van de groep. Toch is de huidige context geheel anders. Dave Mason’s kompaan en tegenpool zanger/gitarist en orgelman Steve Winwood is er uiteraard niet bij en de andere twee vroegere bandleden Jim Capaldi († 2005) en Chris wood (†1983) zijn allang dood.

Geruggesteund door een strak spelende heavy funky band krijgen de songs een rock jasje aangekleed waaraan het even wennen is. Zeker als de zwarte drummer Albino Bennett er een gewoonte van maakt om tegen de hoog opgestelde bekkens te meppen. Gelukkkig speelt de band hecht in functie van de song en is er Dave Mason’s nog altijd indrukwekkende gitaarspel.

De show bouwt op met het traag jammende “40,000 Headmen”. “Pearly Queen” zit in een strak funky ritme, keyboard gedreven terwijl Mason knap de lead gitaar hanteert. Het zweet parelt ondertussen op zijn voorhoofd. Dave Mason neemt ons vervolgens mee naar het huisje op het Engelse platteland waar Traffic werd geboren en uitgebreid aan research werd gedaan, in een omgeving zonder water of elektriciteit. Een van de vruchten van die uitzonderlijke samenwerking heet “Medicated Goo” een echte 70’s song waarbij keyboardist Tony Patler de vocalen op zich neemt. Verrassend is Dave Mason’s volgende selectie Traffic songs uit de periode waarin hij geen deel meer uitmaakt van de band m.n. specifieke Steve Winwood songs uit ‘The Low Spark of High Heeled Boys’ (1971). Patler behoudt de leadzang in het heftig bluesy “Rock and Roll Stew” dat gered wordt door een zinderende heavy solo van Mason maar het traag bluesy lange titelnummer verbleekt toch in deze heavy rock outfit bij de elastische subtiliteit van het origineel of de Steve Winwood live uitvoering. Mason’s ‘bluesier’ versie van de veel geprezen Traffic/Steve Winwood song “Dear Mr. Fantasy” is dan weer wel interessant omwille van de dubbel gelaagde melodieuze gitaar en keyboardsound van deze epische gitaarsong en Mason’s prachtig lange solos. Dave Mason is goed bij stem al voegt de techniek in het hoger register galm toe waardoor zijn stem tegelijk kraakhelder maar ook benepen klinkt. Dan is zijn gitaarspel gedateerd maar nog steeds heel goed te noemen. Mason speelt ingewikkelde akkoorden, delicate loopjes en vervolgens bijna moeiteloos zinderend uitgebreide solo’s die het publiek telkens weer laten opveren. Op zijn 70ste, heeft de gitarist nog niets aan scherpte of vermogen verloren om te scheuren met melodieuze, bliksemsnelle gitaarpartijen.

Dan is het al tijd voor songs uit zijn solo werk. Voor “World in Changes” de eerste song uit ‘Alone Together’ (1970) haalt Mason zijn zwarte akoestische 12-snaren boven maar het is vooral keyboard wizard Tony Patler die met veel vertoon mag loos gaan. Een emotioneel moment is er wanneer Dave Mason bekent “It’s too late in time , it’s the first time ever I perform in Europe, it’s the first time I tour there solo”, als inleiding tot zijn enige hitsong die hij in 1977 had in de States “We Just Disagree”. Mason klinkt gevoelig en zingt overtuigend mooi. “Look at You Look at Me” met die gently weepende gitaarriff en “Shouldn't Have Took More Than You Gave” met die heerlijke wah-wah gitaar, beiden uit de magistrale 70’s plaat ‘Alone Together’ zijn de twee lange gitaarnummers waarop ieder rechtgeaarde fan zit te wachten. En ja, het is een genot om deze twee prachtsongs na al die jaren live te kunnen horen. Dave Mason’s superb langgerekte melodieuze solo’s laten je zweven. Beide kleppers worden gesandwicht door een al even overbodige als getrouwe versie van de Shadows instrumental “Apache” dat weliswaar past in het overzichtsconcept als Mason toelicht dat hij als 15 jarige Hank Marvin wou zijn en droomde van een fender stratocaster. De tijd is voorbijgevlogen en we zitten al aan de laatste song, het geweldige “Feelin' Alright?”. Mason zingt zijn signatuursong krachtig, laag en zonder effecten, de Hammond piano intro stuwt en gitarist Johnne Sambataro geeft een opwindende solo weg. Er mag meegezongen en gedanst worden maar niemand die hier echt op ingaat om toch maar niets te hoeven missen van de uitvoering van dit iconisch rock nummer uit zijn jeugd. “Er is een artiest die boven iedereen uitstak en dat was Jimi Hendrix”, begint Mason de toegift. De karakteristieke 12-snaren gitaar aan het begin van Hendrix versie van “All Along the Watchtower” (Bob Dylan cover) is getekend Mason. Mason vertelt het na al die jaren nog met zichtbare trots waarna de uit duizenden herkenbare naar Jimi Hendrix refererende scheurende gitaarsolo volgt voor een rockende uitvoering van deze klassieker. Mooie liedjes duren niet lang en na 1u 20’ zit het optreden er op.

De Dave Mason's Traffic Jam - The Alone Together Again Tour bracht niet helemaal wat er van verwacht werd. Het op Amerikaanse leest geschoeide heavy powertrio is niet de meest geschikte begeleidingsband als het gaat om meer verfijnde uitvoeringen. Graag hadden we nog de hit “Only You Know and I Know” of een van de vier andere niet gespeelde akoestisch rustiger songs uit ‘Alone Together’ gehoord. Maar Mason’s songs en zijn fenomenaal gitaarspel zien en horen was de insteek. En die waren top!

Setlist

1.(Roamin' Thro' the Gloamin' With) 40,000 Headmen (Traffic song) (Traffic: Traffic, 1968)

2.Pearly Queen (Traffic song) (Traffic: Traffic, 1968)

3.Medicated Goo (Traffic song) (Traffic: Single, 1968/ Last Exit, 1969)

4.Rock and Roll Stew (Traffic song) (Traffic: The Low Spark of High Heeled Boys, 1971)

5.The Low Spark of High Heeled Boys (Traffic song) (Traffic: The Low Spark of High Heeled Boys, 1971)

6.Dear Mr. Fantasy (Traffic song) (Traffic: Mr. Fantasy, 1967)

7.World in Changes (Alone Together, 1970)

8.We Just Disagree (Let It Flow, 1977)

9.Look at You Look at Me (Alone Together, 1970)

10.Apache (The Shadows cover, 1960)

11.Shouldn't Have Took More Than You Gave (Alone Together, 1970)

12.Feelin' Alright? (Traffic song) (Traffic: Traffic, 1968)/ (Headkeeper, 1972)

Encore:

13.All Along the Watchtower (Bob Dylan cover) (Dave Mason, 1974)

Foto's copyright website Dave Mason


 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE BOERDERIJ, ZOETERMEER

16/02/17