JAZZ MIDDELHEIM @ PARK DEN BRANDT, WILRIJK - 15/08/16 - Dag 4: Craig Taborn solo, Dré Pallemaerts 'Seva', Power Trio: Murray, Allen & Carrington en Pharoah Sanders/Joachim Kühn/Zakir Hussain 

Jazztalks: David Murray & Geri Allen

Een van de meest geprezen albums dit jaar is de debuut opname van een zeer zeldzame samenkomst van saxofoon, piano en drum. ‘Perfection’ is de titel en het is bedoeld als een eerbetoon aan Ornette Coleman, ook al verkent het een heel aantal verschillende muzikale paden (blues, gospel, modal jazz). Het album dient ook als een waardevol voorbeeld van de magie die er kan ontstaan wanneer de wegen van drie invloedrijke talenten elkaar kruisen. Saxofonist David Murray en pianiste Geri Allen behoren tot het Power Trio dat later op de dag zal optreden en hebben het over hun solocarrières en hun aan de  samenwerking aan de hand van muzikale voorbeelden en vragen uit het publiek. Die blijven toch wel schaars maar moderator Ashley Kahn ontfutselt toch weer de nodige weetjes en ze hebben het over de uitdaging om te spelen in een trio zonder een bassist erbij Dat dit perfect kan zal later op de avond blijken.

Craig Taborn solo

In de lijn van een stijl spelen zonder effectief in die stijl te spelen, je moet het toch maar kunnen. Toch speelt Craig Taborn het voor elkaar met twee vingers in de neus. Het voorbije decennium groeide hij uit tot een van de meest gerenommeerde toetsenisten van de avontuurlijke improvisatie. Wie Taborn zegt, denkt meteen aan zijn genuanceerde en detaillistische aanpak met de nodige intimiteit. Zo zal u verborgen klankvormen- en structuren te horen krijgen die u niet voor mogelijk dacht te houden. Taborn legt een parcours af langs kleine kronkelwegen die behoorlijk gewaagd zijn, maar die gedragen door een sterke muzikale persoonlijkheid klinken als een wandelingetje door het park. Craig Taborn speelde solo een intieme set voor een publiek dat opvallend stil was. Geen nodeloze vingervlugheid   maar rake noten en gestileerde combinaties met af een toe een flinke punchline.  Eenvoud siert. (meer foto's)

Craig Taborn (piano) -

Dré Pallemaerts 'Seva'

“Niets ligt vast, alles kan gebeuren, we volgen het organisme van het moment.” Een uitspraak van een waar pendelaar, en die is altijd voorbereid op onverwachte situaties. Volgens ons zit daar de verklaring voor het ware aanpassings- en improvisatievermogen van drumvirtuoos en reiziger Dré Pallemaerts. Sinds geruime tijd is hij één van de meest prominente drummers van de Belgische jazzscene, maar ook over het kanaal is hij geen onbekende. Hij verzorgde onder andere de begeleiding van Toots Thielemans, Joe Lovano, John Scofield, Bob Brookmeyer en Philip Catherine, maar brak ook al potten met eigen werk dat vrijheid en groove uitschreeuwt, in een ijle atmosfeer. Vandaag staat hij er met een kwintet bestaande uit enkele - voornamelijk Belgische - absolute  toppers: Robin VerheyenNicolas ThysBill Carrothers en Jozef Dumoulin.

Seva's optreden staat in het teken van Dré Pallemaerts' nieuweling, 'Coutances' een plaats in Noord Frankrijk, dat bekend is vanwege zijn jazz festival. We krijgen een gevarieerd concert te horen waarin nummers als 'Mood', Bella Monte' of een melonga elkaar afwisselen en Dré als een vaardig impressionistisch schilder een kleurrijk palet neerzet. Een stukje Satie, een verwijzing naar de reis Parijs - Brussel, een Walt Macabre van de hand van Bill Carrothers en een swingende afsluiter 'Swing Sing Song', het blijft  boeien. Jozef Dumoulin weet de   elektronische pk's in bedwang te houden terwijl Robin Verheyen op de tippen van de tenen staat te spelen. Heerlijke pure jazz van de bovenste plank en het eisende publiek krijgt er nog een toegift bij: 'For An' Dit was genieten. (meer foto's)

Dré Pallemaerts (drum), Bill Carrothers (piano), Jozef Dumoulin (electronica), Robin Verheyen (saxofoon), Nicolas Thys (bas)

Power Trio: Murray, Allen & Carrington

Power Trio. De naam van dit trio zegt het eigenlijk allemaal. Het album ‘Perfection’ van dit ‘all star trio’ rond saxofonist David Murray, pianiste Geri Allen en drumster Terri Lyne Carrington, werd unaniem de hemel in geprezen. Het album werd enkele dagen na het overlijden van Ornette Coleman opgenomen en het trio besloot om het nummer ‘Perfection’ van Coleman op te nemen en het album ‘Perfection’ als titel te geven. Het trio brengt op Jazz Middelheim niet alleen een ode aan de overleden grootmeester Ornette Coleman maar ook aan enkele andere persoonlijke helden die in 2016 stierven zoals Marcus BelgraveCharlie Haden en Father Peter O’Brien. ‘Saxophone Man’ zo staat David Murray bekend bij het grote publiek, met dank aan één van de vele documentaires die aan zijn carrière werden gewijd. Hij heeft meer dan 150 albums op zijn palmares staan en werkte mee aan een honderdtal meer. De tenorsaxofonist vindt de perfecte balans tussen improvisatie en respect voor traditie en vinden we in verschillende gedaantes terug in de rijke geschiedenis van het festival. Wie Geri Allen zegt, denkt nostalgisch terug aan de gouden jazzjaren vol swing die de pianiste zo mooi benadert. Nochtans is ze niet bang om haar eigen stempel te drukken op het jazzlandschap. Ze werkte bovendien mee aan de Grammy-winnende CD ‘The Mosaic Project’ van Terri Lyne Carrington dat we in 2013 op Jazz Middelheim mochten aanhoren.

Drummer Terri Lyne Carrington componeerde de muziek voor dit trio en vertrok daarvoor uit haar gebruikelijke ritmische achtergrond die elk instrument tot zijn recht laat komen. Hoewel ze flirt met pop en R&B, laten haar jazzy tunes u allesbehalve onverschillig. Geri Allen en Terri Lyne Carrington delen al meer dan 30 jaar regelmatig het podium, waardoor ze een muzikale connectie hebben die voor een mooie synergie zorgt getuige hun laatste passage met het ‘Mosaic Project’ in 2013. Power is het wel. Terri Lyne vliegt er meteen in hoewel ze het omschrijven als een folksong. Voor 'For Fr. Peter O'Brien' haalt David Murray de basklarinet boven en Geri Allen's Geri-Rigged laat  de piano op de voorgrond treden. We krijgen ook nog een soort drumsolo te horen in 'Mac Blues' maar het orgelpunt komt in het bisnummer, het zalige 'Perfection' van Ornette Coleman waarbij David Murray nog .stevig uitpakt, tussendoor nog vertelt dat hij de groep Jazzsandwich wou noemen en het Power Trio zijn naam alle eer aandoet. Topconcert (meer foto's)

Pharoah Sanders/Joachim Kühn/Zakir Hussain

De zestiger jaren kenmerken zich door een hoog foertgehalte. Het was een periode van bevrijding en democratisering (én van de minirok). Maar wij onthouden de jaren ‘60 vooral om de expressionistische, bijna anarchistische free jazz die op dat moment zijn intrede deed. Levende legende en schalkse rebel Pharoah Sanders speelde in dit tijdperk een pioniersrol met zijn rijke saxofoongeluid, bulkend van naakte agressie. Hij werkte samen met John Coltrane in diens toentertijd meest controversiële ensemble. Met de tijd verliest men echter zijn wilde haren, Sanders speelt met zijn 74 lentes meer verfijnd, preciezer. Maar met dezelfde ontembare passie voor het delen en beleven van muziek. Hetzelfde kan gezegd worden van pianist Joachim Kühn. Iemand die er ook reeds in de zestiger jaren - maar dan in Europa - bij was om de toon van de avant-garde te bepalen. Buitengewoon percussionist Zakir Hussain vervolledigt dit trio.

Pharoah, Het blijft een fenomeen. Schijnbaar nonchalant, alsof hij alleen op de wereld is, brabbelt hij in zijn sax of halt hij de geest van Coltrane boven. Dan verdwijnt hij weer van het podium en laat Zakir Hussain schitteren in bevlogen percussiesolo's, om dan in overdrive daarop te gaan improviseren..Een vleugje humor is nooit ver weg en je zou haast het elegante pianospel erbij vergeten. Na een gevarieerd en aangenaam uurtje krijgen we nog een mooi bis waarbij Pharoah Sanders zich zowaar aan een dansje waagt. Vandaag was het een dag voor de jazzpuristen met topconcerten van hoge kwaliteit. Met de tevredenheidsgraad op maximum was dit een meer dan gepaste afsluiter van deze recordeditie van Jazz Middelheim.  We kijken al uit naar de volgende editie. (meer foto's)

Pharoah Sanders (sax), Joachim Kühn (piano), Zakir Hussain (percussie)

Johan Vanonckelen
Foto © JiVe

Artiest info
website  
facebook  

PARK DEN BRANDT,WILRIJK - 15/08/16