THORBJØRN RISAGER @ DIEPENBEEK – 30/06/23

Gitarist - zanger Thorbjørn Risager, geboren op 19 mei '71 in Yillinge op 30 Km van Kopenhagen is de leider van een band die hard op weg is om één van de toonaangevende bands van Europa te worden. Ze hebben een eigen sound en spelen een mix van Rhythm & Blues, Chicago blues en Soul met een snuifje New Orleans.

Rond de leeftijd van 17 kwam hij in contact met de muziek van Stevie Ray Vaughan, dit voorval deed hem resoluut voor de gitaar en zang kiezen. Tot zijn grote invloeden behoren Ray Charles, Tom Waits en de voor hem 'grootste blueszanger en beste bluesgitarist ooit', B.B. King. Hij richtte in 2003 de zevenkoppige Thorbjørn Risager Blue7 band op, met wie hij debuteerde met het album "Live 2004". Vanaf 2005 en het album "From The Heart" (2006) treedt Thorbjørn op onder zijn eigen naam. In 2014 brengt hij met een achtkoppige band (met nog altijd vijf leden van het éérste uur!) onder de naam Thorbjørn Risager & The Black Tornado, zijn album "Too Many Roads" uit.

Ondertussen is hij een ware held in Denemarken en toert al jaren door Europa. Het werd dus tijd om eens naar Hookrock in Diepenbeek te komen. Deze Viking heeft zeker zijn steentje bijgedragen om Scandinavië op de kaart te zetten als broedplaats voor geweldige blues. Thorbjørn Risager en zijn The Black Tornado hebben ondertussen vele albums en verscheidene awards op zak hun naam ruimschoots gevestigd. Met een unieke collectie blazers liet hij op Hookrock niet alleen blues maar ook soul, funk en jazz horen. Samengevat: een duizenpoot met een Gibson-gitaar.

De band weet het publiek te betoveren met een geluid waarin duidelijk invloeden van soul, Chicago-blues, boogie en rock ’n roll zijn terug te horen. Terwijl de stem van Risager doet denken aan die van Ray Charles, Van Morrison en Billy Gibbons. Eind vorig jaar verscheen het studioalbum "Navigation Blues". Thorbjørn Risager heeft al opgetreden als openingsact voor Bonnie Raitt en de Tedeschi Trucks Band en hij heeft het podium gedeeld met musici als Buddy Guy, Doyle Bramhall II en Robben Ford.

Ook al weten mensen in veel van de landen waar deze band heeft gespeeld nog steeds niet hoe ze de naam van de zanger moeten uitspreken of in welk hokje ze de muziek eigenlijk moeten plaatsen, deze acht mannen vormen samen al vele jaren voor een extra portie chemie en muzikale kruisbestuiving, en een boeiende, verrassende setlist waar alle aanwezigen in de tent, getuige konden zijn. Even voor dit geweldige optreden hadden we met Thorbjørn een hartelijk gesprek.

 

Foto © Manon Houtackers