CHARLIE STARR (BLACKBERRY SMOKE) - LEUVEN - 29/10/14

Artiest info
Website  
 

LEUVEN - 29/10/14

recensie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blackberry Smoke is een Amerikaanse Southern rock / country rock band uit Atlanta, Georgia. “Blackberry Smoke” is met meer dan 250 optredens per jaar, gedurende de voorbije tien jaren, vooral een tour band. Ze traden als headliner op, maar ook als opener voor o.a. Zac Brown Band, Eric Church, George Jones, ZZ Top, The Marshall Tucker Band & Lynyrd Skynyrd. De band tourde al drie keren in Europa. De line-up is momenteel: Charlie Starr (lead zang, gitaar), Richard Turner (bas, zang), Brit Turner (drums), Paul Jackson (gitaar, zang) en Brandon Still (keyboards)

Op woensdag 29 oktober deed Blackberry Smoke Leuven aan. In ‘het Depot’ maakten ze een stop voor een optreden dat deel uit maakt van hun ‘Fire In The Hole Tour 2014’. Wij van rootstime.be hadden daar een afspraak en een gesprek met zanger / gitarist Charlie Starr.

 

Mr. Charlie Starr, je bent afkomstig uit Atlanta, Georgia. Ben je opgegroeid in een muzikale omgeving? Was je voorbestemd om muzikant te worden?

Ja, want mijn vader was zanger en gitarist en zijn moeder speelde piano en mandoline. Zij brachten me de grondbeginselen van de muziek bij. Ik groeide op met muziek, die in mijn familie overal aanwezig was.

Ik werd echter niet onmiddellijk een muzikant. Ik ontdekte de R&R pas toen ik al wat ouder was, omdat mijn vader vooral naar gospel, bluegrass en Hank Williams… muziek luisterde. Mijn vrienden echter, die luisterden naar “Aerosmith” en nadat ik een elektrische gitaar vond en mijn vader (hij speelde op een akoestische gitaar) me gitaar leerde spelen, begon alles… Maar, ik had eerst nog verschillende jobs, je weet wel.   

Wanneer wist je dat je beroepsmuzikant wou worden en niet… ?

Toen alles zowat begon en ik al een beetje geld kon verdienen met musiceren in meerdere bands, was ik zestien. We speelden toen vooral covers van Lynyrd Skynyrd, “Black Sabbath”, “Led Zeppelin”…  Ik had toen nog geen eigen songs, dat kwam pas later.

Men beschrijft jullie muziek stijl als “American Southern rock/country rock”. Is deze omschrijving OK voor jullie? Of, hoe zou je zelf de stijl van de band omschrijven?

Ja, die omschrijving klopt. Ik heb daar zelf geen betere omschrijving voor…Wij zijn een R&R band uit het Zuid Oosten van de States, met als basis Southern Rock.

Wat zijn jullie muzikale invloeden?

Dat zijn meerdere muzikanten o.w.v. meerdere oorzaken. De bekende Southern muzikanten als “Allman Brothers”, “Marshall Tucker Band”, Lynyrd Skynyrd… en “Little Feat” [“Little Feat” is een Amerikaanse rockband, opgericht door singer-songwriter Lowell George en toetsenist Bill Payne. De groep werd in 1969 opgericht in Los Angeles / red.]
(Charlie vervolgt) “Grateful Dead”, “The Stones”… “The Stones”, dat is eigenlijk mijn favoriete band! En natuurlijk ook “The Beatles”…Steve Earl, Tom Waits, “Led Zeppelin”… noem maar op.

Is jullie muziek in de jaren van stijl veranderd?

Ja, dat denk ik wel. Er zijn verschillen, maar er zijn ook overeenkomsten. We zijn nog steeds dezelfde band, met dezelfde basis, maar met een extra vaste keyboardspeler [Brandon Still / red.]

Op ons éérste album [“Bad Luck Ain’t No Crime” (Cock of the Walk) / red.] hadden we enkele gastmuzikanten, die occasioneel op enkele nummers piano en orgel speelden [Line-up: Vocals, Guitar, Banjo – Charlie Starr / Bass, Vocals – Richard Turner / Drums – Brit Turner / Guitar, Vocals – Paul Jackson / Organ – Marty Kerns / Piano – Glenn Giles / red.].  

Ik denk dat we nu sneller en harder zijn geworden. We zijn ouder geworden en we spelen nu beter samen. We geraken elkaar gewoon en het hectische is verdwenen…

Al meer dan tien jaren, treden jullie samen op als “Blackberry Smoke”.  “What’s in a name?” Bedoel je de bessen, of het mobieltje…?

De naam… Neen, het komt niet van het Canadese BlackBerry mobieltje.

Blackberries zijn de zachte zwarte bessen, die bij ons in het Zuiden overal in het wild aan de braambesstruiken groeien. De naam van de band kwam van Chris Robinson, de zanger van “The Black Crowes”, die een oude vriend van ons is. Toen we de band aan het oprichten waren en toen we op een avond met Chris wat rondhingen en wat dronken, zochten we een naam voor de band. Chris kwam toen met het voorstel “Blackberry Smoke” en dat vonden we toen allen een perfecte naam.         

Zijn jullie vooral, op de eerste plaats een live band?

Ja, we touren erg veel [250 shows per jaar! / red.] en wat ons samen houdt, is onze gemeenschappelijke liefde voor de muziek die we spelen en die we graag samen spelen.

Er is onze familie, die dan ver weg en alleen is en dat is soms moeilijk… Maar, als muziek dagdagelijkse routine wordt en je inkomen betekent, wordt muziek bepalend voor je inkomsten en je leven. Je bent dan verplicht van te touren. Om te kunnen opnemen heb je inkomsten nodig, dus moet je touren.

Over de albums… Er is ondertussen ook al een nieuw album?

Ja we hebben een nieuw album klaar liggen, het heet “Holding All The Roses”. Het nieuwe album heeft andere accenten, is zwaarder dan ons laatste album en het is vooral een gitaar album. Enkele songs zijn sneller en zwaarder, maar we doen ook akoestische nummers. Er is een goede balans.

Jullie hebben drie studio albums en onlangs één (slechts één) live album uitgebracht. Waarom hebben jullie als “touring band” zo lang gewacht om een live album uit te brengen?

Drie jaren voor de opnamen van het nieuwe live album is er een DVD uitgebracht van de band [“Live at the Georgia Theatre” – 2011 / red.] met live opnamen.

We nemen al langer onze shows op, om ons zelf te kunnen bekijken en te evalueren. Nadat we onze DVD uitbrachten, kregen we veel vragen van fans naar een live (enkel) audio CD.    

Als jullie live opnemen, is dit live of wordt er daarna met dubs gewerkt?

(Heel overtuigend) Néén, zeker geen dubs op ons live album. Misschien wat technische correcties. Foutjes kan je horen, maar dit is eigen aan een live band… 

Wat beroerd je nog buiten muziek?

Muziek komt op de eerste plaats, maar ik ben ook vader en dat is ook heel belangrijk. Ik heb kinderen, een zoon die achttien is en een zoon die tien maanden oud is… Met mijn familie ga ik graag kamperen. 

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Begin 2015 komt ons nieuwe album uit en gaan we opnieuw touren. In februari komen we terug naar Europa.

Europa / België… Wat zijn de toekomstplannen? Nog meer optredens? Festivals? Al concrete plannen, contacten met promotors…?

We komen waarschijnlijk ook terug naar België.
Festivals?
Zouden we erg graag doen. We doen al veel festivals in de States. Vier jaren geleden speelde we al eens in Zweden. Maar, nu, nog geen concrete plannen… 

Wat mogen we vanavond hier in Leuven verwachten?

We spelen nummers uit elk album.

En wat het vandaag speciaal maakt (en vertel het nu nog niet verder) is dat het vandaag de verjaardag is van het overlijden van Duane Allman [20/11/1946-29/10/1971- red.], de oprichter van de band en de oom van Devon Allman.
Daarbij, speelden “The Allman Brothers” gisteren (28/10/14) hun laatste tourconcert gisterenavond. De band speelde extra tot na middernacht, zodat ze vandaag (29/10/14) met het publiek Duane’s dood konden herdenken en hem mee betrekken in hun concert…

Zij en vooral Duane Allman, zijn verantwoordelijk voor de muziek die wij nu spelen. Zonder Duane géén Skynyrd, Marshall Tucker Band, Blackberry Smoke…

(Charlie eindigt met) Sommigen zeggen dat “Southern rock was born, when Duane played the solo on ‘Hey Jude’, that Wilson Pickett in 1968 recorded...” (zie video)

Eric Schuurmans

meer foto's