WALT WILKINS - EINDHOVEN - 27/10/14

Artiest info
Website  
 

EINDHOVEN - 27/10/14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Walt Wilkins is een Texaan, maar geen gewone Texaan… Wilkins is een singer-songwriter en producer, met heel wat invloed op andere vaak jongere country artiesten. Woonachtig centraal in Hill Country, in Austin, is Wilkins een geboren en getogen Texaan, maar dan niet met het profiel van een standaard country artiest. Wilkins heeft als tiener midden jaren ’70, zijn muzikale helden in hun natuurlijke habitat, nog live kunnen meemaken. Na een kort verblijf in Nashville keert Wilkins terug naar het mekka van de countryrock, Austin en begint hij nog meer songs te schrijven. Zijn songs zijn door andere zangers als o.a. de jonge Pat Green, Ricky Skaggs en Kenny Rogers vertolkt. Walt Wilkins is ook bekend als producer van o.a. Sam Baker en de band van Shan Kowert & Annie Acton, “ShAnnie”.

Walt Wilkins treedt solo op, als duo samen met o.a. zijn vrouw Tina Mitchell Wilkins en met zijn groep “The Mystiqueros”, of hoe men ze wel eens noemt de “Quero clan”. Wilkins biedt met “The Mystiqueros” een podium aan getalenteerde, gelijkgezinde muzikanten en singer-songwriters, waarin seventies countryrock, soul, Tex-Mex en de Mississippi Delta-blues elkaar vinden. [Line-up van zijn hun laatste album uit 2012 “The Great Walapateya – 17 songs en 17 muzikanten: Ray Rodriquez /Bill Small / Walt Wilkins / Jimmy Davis / Marcus Eldridge / Corby Schaub / Brian Langlinais / Tina Mitchell Wilkins / Tommy Alverson / Ron Flynt / Patterson Barett / Kim Deschamps / Mike Daly / Bart De Win / Pat Manske / Kelly Mickwee / Mike Horn – red.] Voor zijn Nederlandse tour line-up is de bezetting beperkt tot: Walt Wilkins: guitar, vocals / Bill Small: bass, vocals / Jimmy Davis: guitar, vocals – guest: Bart de Win: keys, accordion & feat. Arianne Knegt aka mevrouw de Win.

Op maandag 27 oktober deed Walt Wilkins met zijn “Mystiqueros” Eindhoven aan. In ‘Muziekgebouw Meneer Frits’ maakt hij een stop voor een optreden dat deel uit maakt van zijn ‘Dutch Tour October / November 2014’. Wij van rootstime.be hadden daar een afspraak en een gesprek met Walt Wilkins…  Na de sound check, die al liet horen welke de vocale kwaliteiten van elkeen waren, werd op het podium, naast de vleugel piano van Bart de Win, een hoekje geïmproviseerd om ons gesprek te kunnen houden. Na een korte voorstelling van onze site aan Wilkins, die hij al eens bezocht heeft en kent, beginnen we aan het gesprek.

Mr. Walt Wilkins, je bent afkomstig van Texas Hill Country. Was je voorbestemd door je omgeving, of door iets, om muzikant te worden…?

Inderdaad (met enige fierheid in zijn blik en stem), ik ben afkomstig uit hardje Texas, uit Austin in Hill Country. Ja, de omgeving waarin ik ben opgegroeid, heeft me geholpen in datgene wat ik later wou worden. Alle mensen rond me lazen veel boeken, maar niemand in mijn familie of omgeving was muzikaal. Ik wou een songwriter worden. Ik ben vrij jong – ik was toen dertien jaar oud - beginnen gitaar te spelen

Wanneer wist je dat je een professioneel muzikant wou worden? En niet een… ?

Dat moet rond mijn zestiende geweest zijn. Ik ben niet onmiddellijk full time muzikant kunnen worden en heb ook nog andere dingen “moeten doen”. Ik wou absoluut muzikant geworden, maar dat kon niet onmiddellijk…

Je verbleef tijdelijk in Nashville, maar je keerde terug naar een ander muziek mekka Austin, TX. Waarom?

Ik woonde elf jaren in Nashville. Ik verhuisde van Austin, TX, naar Nashville, TN en daarna terug naar Austin. Ik ben teruggekeerd naar Austin omdat de country music business in Nashville sterk veranderd was. Voor mensen zoals ik, die songs voor anderen schreven en die hoopten dat het grote hits zouden worden, was de vraag sterk afgenomen en waren de mogelijkheden klein.  

Je bent een singer-songwriter. Door wie was je / ben je geinspireerd?

Ik ben vooral een songwriter, maar ook een zanger en soms ook wel eens producer. Ik ben als Texaan erg geinspireerd / beinvloed door vooral Guy Clark [Guy Charles Clark: °1941. Een Texaans Grammy Award winnaar, een country en folk singer-songwriter. Clark verbleef ook even in Nashville / red.] Er zijn natuurlijk ook nog anderen songwriters in Texas, zoals o.a. Michael Martin Murphey, die me ook inspireren… (denkt even na en vult aan) En er zijn ook Californische songwriters als Jackson Browne uit Zuid California.  

Je speelt een mix van stijlen. Klopt dit? Hoe zou je zelf je muziekstijl omschrijven?

Klopt, het is een mix van stijlen.
Hoe ik het zelf zou definieren? Op de eerste plaats als country en country gerelateerde muziek. Country rock muziek, maar met wat soul, gospel, folk… en alles wat met Amerikaanse muziek te maken heeft. 

Je treedt nu (ook) op met “The Mystiqueros”, de “Quero clan”… Kan je me wat meer vertellen over de naam?

De band zijn “The Mystiqueros”. Vandaag treden we op met een Nederlandse band / versie. We spelen met zijn vieren: Bill Small, Jimmy Davis en Bart de Win, onze toetsenman en accordeonist.

De “Mystequeros” zijn een stam, een familie, een aantal gelijkgezinden. De samenstelling van de band hangt af van waar je bent en van wat je op dat ogenblik kan opbrengen. De samenstelling en de wijzingen houden iedereen gefocust / scherp. Bart kennen we al jaren en we vinden het geweldig dat hij opnieuw met ons speelt!    

Zijn er verschillen tussen de muziek, de albums, die je solo speelt en met de band? Wat breng je solo, wat met de band?

Als we met de band spelen is het meer het samen spelen en samen zingen dat telt. We spelen dan de songs van al de bandleden. Wanneer ik solo optreed, breng ik mijn eigen songs. Ik hou van veranderingen, ik probeer solo altijd andere songs te brengen. Solo breng ik songs, die ik niet met de band zou brengen.

Waarom?
Omdat die te persoonlijk zijn, mijn songs zijn…

Je laatste album “Wildcat Pie & The Great Walapateyah”… “What’s in a name?” Wat bedoel je met de titel? Is het de boom die op de hoes staat?

Inderdaad… (met een lachje) Het is een moeilijke titel. Wat de titel betekent? Eenvoudig weg: niets! Ook niet de grote boom die op de hoes getekend staat…

Er is één song op het album “Love & A Good Buzz”. Is dit een goede samenvatting van het album?

Ja, zo kan je het stellen…

Zijn er tracks op het album die speciaal zijn voor jou persoonlijk?

Het was een aangenaam album om  te maken. Een heel speciale song is een song van Bill Small (track #10) “This Old House”, die we live opnamen. Bart de Win speelt ook op de track. IK hou erg veel van deze song.

Waarom ben je soms een producer (zoals onlangs van het album “Blame It On The Moon van “ShAnnie”… van Annie Acton & Shan Kowert) ?

Omdat ik er van geniet en van dit soort werk hou. Vaak werk ik met vrienden en dat maakt het nog aangenamer.
By the way: they (Annie & Shan) are very good!

Op het album staan 17 tracks en eveneveel singer-songwriters… Betekent dit veel repetities, discussies over de teksten, songs, details…?

17, Zoveel?... Voor deze plaat is dit inderdaad erg veel. Maar, dat stoort niet en dat is hier wel nodig. Iedereen brengt zijn song, zijn inbreng en komt met zijn ideeen. Alle muzikanten zijn prima muzikanten, dus weinig problemen, discussies, misverstanden en andere toestanden…

Wat heb je door de muziek over jezelf geleerd?

Een goede vraag!...
(Korte stilte) Je leert onderweg heel veel dingen over jezelf. Bijvoorbeeld: wat je aankan, discipline… Het vraagt veel discipline. Je moet energie sparen voor de volgende show, je zelf respecteren.

Later?
Ik hoop dat ik herinnerd zal worden als een goede songwriter, die zijn werk altijd “au serieux” nam!  

Wat beroerd je buiten de muziek? Zijn er nog andere dingen buiten muziek waar je mee bezig bent?

Mijn familie! Ik heb een vrouw en een zoon. Zij zijn het andere heel belangrijke deel van mijn leven. Samen houden we van Amerikaanse baseball. Verder lees ik graag en ik kook… En ik drink graag Belgisch bier (Wilkins noemt Jupiler en Chemay…)

Plans voor de nabije toekomst? Nieuw album(s)?...

Veel plannen. Nieuwe albums, solo en samen met de band. Ik wil een album uitbrengen met duetten met mijn vrouw Tina (Mitcell,. Mijn vrouw is een geweldige zangeressen, ze komt uit Nashvile. Het album is bijna klaar.

We gaan nog touren tot het einde van dit jaar… en volgend jaar.

En wat ga je vanavond brengen?
Heel veel zang, want we zijn allen zangers. Het zal niet alleen om Walt Wilkins gaan. Het zal heel mooi klinken!

 

Spijtig dat we in België niet kunnen genieten van “Walt Wilkins & The Mystiqueros”, van dit geweldige viertal! Wat een gemistte kans…

Walt Wilkins, bedankt voor je tijd en voor dit gesprek. We kijken uit naar de show van deze avond!

Eric Schuurmans

meer foto's