CHASTITY BROWN - OUD HEVERLEE - 03/10/14

Artiest info
Website  
 

OUD HEVERLEE - 03/10/14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chastity Brown is een Amerikaanse singer-songwriter, woonachtig in Minneapolis, MN. Door sommigen wordt ze omschreven als "a banjo-playing soul-singer" en door anderen "a rocking, rolling encyclopaedia of roots music".

Chastity groeide op in Tennessee en speelde al jong saxofoon en drums in de lokale kerk. In 2006 verhuist ze naar Minneapolis, waar ze ook voor het eerst optreedt met eigen nummers. Later verhuist ze naar Minneapolis. In 2007 brengt ze, in eigen beheer, haar debuut album “Do the Best You Can” en in 2009 “Sankofa” uit. In 2010 brengt ze samen met haar bandleden (Michael X. – percussie, Adam Wozniak – staande bas en Nikki Schultz  - backing vocals) het album “High Noon Teeth” uit. In 2011 introduceert Fred Cannon haar bij ‘Creative & Dreams Music Network’, haar huidige platen label. Met producer Paul Buono brengt ze in 2012 het album “Back-Road Highway” uit. Het album dat haar (en haar band: Robert Mulrennan - gitaar, Blair Masters - B-3, Anton Nesbitt – bas en Bernard Bell – drums) definitief op de muziek kaart zet. In 2012 tourt Chastity met haar toetsenman Devon Gray voor het eerst in Europa. Wij konden haar in 2013 voor het éérst live aan het werk zien en horen in Haren bij Brussel in muziekcafé “Toogenblik”. Vanavond treedt Chastity Brown opnieuw op in België, in Evenementencafé ‘Listwaar’ in Oud Heverlee. Vorige week in de BBC2 show van Jools Holland, vandaag bij ons. Wat moeten we vanavond van haar verwachten? Een amalgaam van indie, roots & soul, rock, blues & country à la Chastity. Wij van rootstime.be hadden een gesprek met haar en konden haar enkele vragen stellen.

Chastity Brown je bent een singer-songwriter. Je roots liggen in Tennessee. Je moeder is van Ierse afkomst… Ben je opgegroeid in een muzikale familie / omgeving?

Ja, ik groeide op in Tennessee, maar ik woon nu in Minneapolis, MN. De grootouders van mijn moeder waren Ierse immigranten. Mijn vader was muzikant. Hij overleed toen ik ongeveer zeven jaar oud was. Mijn broer is ook muzikaal. Hij speelt sax en mijn zuster speelt klassieke piano. Mijn moeder kan niet zingen en kan geen maat of toon houden. Maar… je kan inderdaad  stellen, dat ik binnen een muzikaal gezin ben opgegroeid.  

Je begon, zoals velen, met te musiceren in de kerk. Wanneer wist je dat je een (professionele) muzikant wou worden?

Ik heb altijd rondgelopen met het idee om professioneel muzikant te worden, omdat ik altijd heel sterk beïnvloed ben geweest door muziek. Daarom, ben Ik begonnen met spelen toen ik twaalf jaar oud was. Ik speelde eerst saxofoon. Ik herinner me nog, dat ik op het podium zat en dat ik getroffen werd door de muziek. Ik was als het ware “struck by lightning…” – door de bliksem getroffen. Ik had het gevoel dat ik volledig omvat en omgeven was door muziek. Het was, nog erg jong zijnde, een heel emotionele ervaring!  Mijn liefde voor muziek is altijd heel groot geweest. Dat ik nu optreedt en een professionele muzikante ben, is gewoon een gevolg van een natuurlijke evolutie.

Door wie was je / ben je beïnvloed?

Mijn invloeden zijn erg breed. Je moet het bekijken vanuit het geografisch standpunt, opgegroeid te zijn in Tennessee. Memphis (en de blues) ligt in het zuiden en Nashville in het oosten. Tennessee kan putten uit een rijk verleden van verhalen vertellers en songwriting. Ook het ritme is er erg belangrijk. Mijn muziek combineert al deze invloeden.   

Laten we het hebben over je albums. Je eerste albums (“Do the Best You Can” - 2007 / “Sankofa” - 2009 / “High Noon Teeth” - 2010) zijn uitgebracht in eigen beheer. In 2011 heb je een contract getekend bij het ‘Creative & Dreams’ label en ben je gaan samenwerken met producer Paul Buone. Jullie kregen van het label de opdracht “om een album te maken dat Chastity Brown op de kaart moest zetten”. Klopt dit? Opdracht geslaagd?...

“Do the Best You Can”, “Sankofa”… de eerste albums heb ik inderdaad zelf uitgebracht. In eigen beheer.

Wat betekent “Sankofa”?
Het is een woord dat afkomstig is uit Ghana. Sankofa* is het beeld van een grote vogel, die met zijn borst vooruit staat, terwijl hij zijn hoofd draait. Het betekent dat je moet leren uit het verleden, om vooruit te geraken…

[*Sankofa betekent in Ghana in het ‘Akan’, vertaalt "terug gaan om te gaan zoeken en begrijpen”. Of, Sankofa is een Asante Adinkra symbool van een vogel, die zijn hoofd naar achter draait om een ei te nemen. Stilistisch krijg je dan de vorm van een hart. Sankofa wordt vaak geassocieerd met het gezegde “Se wo were fi na wosankofa a yenkyi" vertaalt “Het is niet verkeerd terug te gaan naar dat wat je vergeten bent… / red.]

Het album “Sankofa” is een erg autobiografisch album. Ik speel van dat album geen nummers meer, omdat ze nu te persoonlijk liggen.

De eerste albums zijn niet uitgebracht in Europa?
Ze zijn nu enkel nog te krijgen via iTunes (Apple)… Je kan ze daar kopen en downloaden. Enkel mijn laatste album kan je nog echt kopen en vasthouden.

Een platen label…
Ja ik tekende in Nashville een platencontract bij ‘Creative & Dreams’. Ik was de éérste artiest die bij het label getekend heeft. Alles was nieuw, maar de eigenaars kenden de muziek industrie al meer dan dertig jaren… Op dat ogenblik had ik geen andere aanbiedingen “and why the hell not…?”

Producer Paul Buono?
Hij moest me inderdaad op de map zetten…  en daar is hij met *“Back-Road Highway” zeker in geslaagd. Ik had eerder nog nooit met een producer gewerkt, of mijn albums op wereldschaal uitgebracht. Al die dingen gebeurden nu wel, omdat ik een album opnam met een producer, Paul Buono. Fred Cannon was de executive producer. Het was de volgende stap, een stap vooruit…inclusief alle muzikanten die meegewerkt hebben. Het waren de beste muzikanten waar mee ik ooit gewerkt heb!

[*Line-up CD: Chastity Brown - vocals/guitars/piano/banjo/harmonica / Robert Mulrennan - electric guitars/ backing vocals / Paul Buono - bass/guitars/programming/backing vocals / Blair Masters - B3 organ/piano / Bernard Bell - drums /  Anton Nesbitt - bass / Kyle Whalum – bass / Julia Johnson - violin red.]  

In 2012 bracht je “Back-Road Highway” uit. Waarom deze titel?

“Back-Road” zijn de secundaire wegen, die je ook op een plaats brengen, als je de autobaan niet neemt. Een “back-road” is een langere weg. Het is de weg die meestal de “locals” nemen.
Op mijn vorige album “High Noon Teeth”, heette de laatste song “Back-Road Highways”. Toen ik bezig was aan de nummers van mijn laatste album, speelden er allerlei onderwerpen door mijn hoofd als Amerika, prairie en landschappen… Ik vond het daarom een goede titel.   

De songs op het album zijn nogal triest… Akkoord?

Ik noem ze liever melancholisch... De song “After You” is zeker géén droevige song. Als ik schrijf is de context belangrijk. Als ik aan de arbeidersklasse denk, denk ik aan hard werken, aan wat je verdient door te werken. Wat je zo verdient, apprecieer je meer… Sommige van de verhalen zijn moeilijk om te vertellen, ik probeer de ingewikkeldheid van het leven te verwoorden. Soms zijn het pijnlijke gevoelens en is er droefheid.  

Leer je iets over jezelf door je muziek?

Ja, zeker weten. Ik leerde al heel veel over mezelf in het vorige album. Voor mijn volgende album (*), toen ik er aan werkte, gebeurde hetzelfde. Ik dacht dat ik al alles wist, maar dat is toch niet zo… Er zijn al drie jaren voorbij gegaan, sinds mijn laatste album. Gezien de ervaringen met mijn laatste album, dacht ik dat ik voldoende wist, maar ik besef nu dat dit nog niet zo is. Mijn verbeelding en inzichten zijn veranderd en mijn werk verklaart dingen, maar maakt het soms ook weer moeilijker…  

Je bent een songwriter, waar vind je je inspiratie?

Werkelijk overal, voortdurend!

25/09/14: Chastity Brown:
“I am over the moon right now!!! I was asked to play on the Jools Holland show Sept. 30th w/@dvrg. This has been a dream of mine to be on this show every since I saw this old clip of Jools and Fats Domino jammin'. As the saying goes "watch what you wish for..."

Er is een gezegde: "watch what you wish for..." Wat betekende dit recent voor jou? (BBC2 / Jools Holland?) Waarom was dit zo belangrijk? Speciaal? Achteraf…?

Mijn optreden op BBC in de Jools Holland show…

Ja, ik werd pas de dag voor de show, volledig onverwacht, gevraagd om op te treden in de show van Jools Holland. Ik weet nog, dat ik met vrienden in Londen samen zat en tegen hen vertelde, dat ik zeker ooit eens iets zou willen doen met Jools Holland. Het hoeft nog niet eens in de show van Jools Holland te zijn, kon ik maar eens jammen met hem. Ik kreeg toen de uitnodiging en liet bijna de telefoon vallen…
Het is voor iedere muzikant een geweldige uitnodiging en ik kon niet geloven, dat zoiets in mijn leven gebeurde… Je moet immers weten, dat Jools Holland onder de muzikanten en artiesten, heel erg hoog aangeschreven staat… En, dan persoonlijk uitgenodigd worden... Hij is iemand die ook over de grenzen gaat kijken, om te zien wat er nog allemaal gebeurt in Europa en de States. 

Voor de show?
Hij koos zelf de songs die ik zou brengen. Jools is een producer en kwam een week voor de TV show naar een van mijn optredens in Londen en vroeg toen enkel de setlist.     

Na de show?
Ik was nog steeds onder de indruk. Ik besefte het nog niet goed, dat ik net in de show geweest was van Jools Holland… Ik ben opgebleven tot ’s morgens vijf uur, want ik kon niet slapen.

Is er voor Chastity Brown nog iets buiten muziek?

Ja, ik doe graag dingen met mijn handen. Ik ben erg creatief met hout en maak zelf dingen. Ik… (ondertussen zoekt ze een afbeelding op haar GSM, maar… onvindbaar) sorry, kan je niets laten zien. Ik ontwerp en maak kleine meubeltjes, kastjes...
En, wat ik ook doe, is muziek les geven aan jongeren, in de gemeenschap waar ik woon. “A lot of fun!”

Plannen voor de toekomst?

Zoals ik al vertelde, ik werk aan de release van een nieuw album…

En, wat ik ook zou willen doen, is touren met de volledige band. Dit is nog een grote droom!

Laatste vraag: Als je kon herbeginnen, zou je alles over doen?

JA!, onmiddellijk, zonder enige twijfel!...

 

Chastity Brown, bedankt voor dit gesprek! Amuseer je de volgende dagen in België en Nederland…

Eric Schuurmans

meer foto's

 

(*) De release van het nieuwe album “Long Way” is gepland voor december 2014 -- Track list: 1.Long Way / 2.Man And Gun / 3.Honey Bee / 4.Southern City / 5.Whispers In The Valley / 6.Banjo Blues / 7.Out On A Line / 8.Sweet Honey / 9.Come Tumblin -- All song written by Chastity Brown -- Publishers: Chastity Brown Music Publishing -- Creative and Dreams Music Publishing Network / BMI -- Line-up: Chastity Brown: lead vocals, banjo, guitar / Paul Buono guitars, dobro, bass, drum programming / Blair Masters - B3 organ / Long Way - bgvs by MJ2 / Southern City bgvs by MJ2 / Come Tumblin - Julia Johnson – violin / Honey Bee - Steven Patrick – trumpet / Out On A Line - Stevent Patrick - trumpet / Sweet Honey - Dan Needham – trumpet / Whispers In The Valley - bgvs - Erisa Rei Kopp / red.