THE WHISKEY GENTRY - SINT TRUIDEN - 12/09/14

Artiest info
Website  
 

SINT TRUIDEN ? 12/09/14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

?The Whiskey Gentry? is een Amerikaanse band uit de Atlanta regio, die in 2011 gevormd werd door Lauren Staley en haar man Jason Morrow. De band begon als kwintet met Lauren Staley (zang), Jason Morrow (lead gitaar, keys), Sam Griffin (bas), Price Cannon (drums) en Rurik Nunan (viool). Ondertussen is de band een septet met als surplus Michael Smith (mandoline) en Cheslie Lowe (banjo). De band bracht twee albums uit. Een eerste dank zij een kickstarter en dank zij de fans ?Please Make Welcome? (2011) en meer recent ?Holly Grove?. Beide albums zijn opgenomen met John Keane (?R.E.M.?, ?Uncle Tupelo?) als co-producer. Het album, afgewerkt door Glenn Schick (?Indigo Girls?, ?Drive-By Truckers?), mixt elementen van country, bluegrass, folk, rock en punk.

Op de tweede editie van het Country Festival aan het prachtige zonovergoten Chateau La Motte in Groot-Gelmen / Sint Truiden staat Lauren en haar ?Whiskey Gentry? ter Justyna) vrijdag en zaterdag op het programma. ʩnmaal wat meer akoestisch en zaterdag, op de ?Saddle span stage?, ꨮmaal op volle kracht. Wij van Rootstime.be, hadden het geluk om met hen een kort gesprek te mogen hebben. Aan tafel: de zangeres Lauren Staley, haar man en lead gitarist Jason Morrow en, nieuwkomer de mandolinespeler Michael Smith.  

Vandaag zijn jullie in Belgi骠op een Country Festival. Voor Belgi骠een festivalland bij uitstek, is een country festival niet ?vanzelfsprekend?. Kan er daarom iemand de band voorstellen? Wie zijn ?Whiskey Gentry??

About the name of the band ?The Whiskey Gentry?
(Lauren neemt het woord) Er is een Amerikaanse schrijver Hunter Stockton Thompson [nvdr: (1937-2005) Hij gebruikte ook het pseudoniem Raoul Duke. Hij wordt beschouwd als vertegenwoordiger van het ?new-journalism? - zelf noemde hij het ?gonzojournalistiek?]; er is de film, ik weet niet of je hem gezien hebt, met Johnny Depp, ?Fear & Loating In Las Vegas?? [nvdr: Over: Een excentrieke journalist en zijn psychopathische advocaat reizen naar Las Vegas voor een serie psychedelische escapades] en wij hebben in Kentucky een enorme paardenkoers, ?The Kentucky Derby Horse Race?. Thompson schreef een artikel over de race en beschrijft de mensen die naar de race gaan: ?It was a face I?d seen a thousand times at every Derby I?d ever been to. I saw it, in my head, as the mask of the whiskey gentry?a pretentious mix of booze, failed dreams and a terminal identity crisis?? ? Hunter S. Thompson. (Vertaald:) ?Een mix van dronken, vertwijfelde mensen, met een terminale identiteitscrisis??

Ik vond als vertaling voor ?gentry?: ?people of good social position, specifically (in the UK) the class of people next below the nobility in position and birth?? 
Jason: ?Gentry? is een groep van  mensen, een bepaalde klasse. Zoiets als de ?whisky klasse?. Het woord heeft geen echte algemene betekenis. Bij een paardenrace is het de klasse van de jockey.

Waarom de naam voor de band?
Lauren: Omdat de naam goed klinkt? Ik hoorde de naam voor het eerst, toen men in een documentaire over de ruiters vertelde.
Jason: Thompson beschreef het fantastisch. Vooral als hij de omschrijving van de terminale identiteitscrisis gebruikt. Die vind ik geweldig!

Wat maakt country muziek juist zo populair in de States? Heeft dit te maken met de country cultuur, identiteit van het land,

(Na wat hilariteit en reacties van drie kanten, vervolgt Jason?) Bluegrass en country zijn Amerikaanse muziek, ze zijn er ontstaan? Momenteel zijn er van verschillende kanten bewegingen in de muziek, die terug naar de roots gaan. Veel heeft er mee te maken, dat de mensen opnieuw afstand nemen van technologie en van alle elektronische toestanden in hun omgeving. Veel mensen willen terug naar dingen die meer echt zijn. 

Michael: Bluegrass is niet ?that big? in Amerika, het gebeurt meer in de ?underground??

Jason: Pop en country is enorm aanwezig en populair. Het wordt gemaakt, ?geproduceerd? in Nashville. En de blues, ja, die mogen we zeker niet vergeten. Ik ben zelf een grote blues fan! 

Country muziek is gebaseerd op verhalen, op specifieke toestanden van iedere dag, die mensen heel vlug herkennen.

Wanneer wij hier in Europa over country muziek spreken, denken we aan amusement en ?tearjerkers?? of is dit wat kort door de bocht?

Lauren / Jason: Klopt, zo eenvoudig ligt dit? zowel hier als in de States. Mensen herkennen de gevoelens, de echte verhalen.

Door wie zijn jullie muzikaal beloed, wat is jullie stijl?

Stijl?
Jason: Als je ooit al in Nashville, TN, geweest bent, dan weet je dat er lange rijen met bars zijn ? met wat ze ?honky tonks? noemen. De muziek die ze er spelen is oude country muziek, die ze ook honky tonk noemen. Onze stijl? Wij spelen een beertje honky tonk, een beetje bluegrass en een beetje R&R. Meng alles goed en je krijgt de ?Whiskey Gentry stijl?.

Invloeden?
Lauren: We zijn allen muzikaal heel verschillend beloed. Ik ben zelf beloed door andere country zangers, maar ook door Britse R&R. Michael is vooral beloed door bluegrass en (Michael vult zelf aan) traditionele folk, met vooral akoestische instrumenten.
Jason (vult aan): Ik en de anderen zijn vooral beloed door klassieke rock, maar ook door ?The Pogues?, een punk band en de ?Dropkick Murphys??

Waarin verschilt jullie band / onderscheid jullie band zich t.o.v. andere country bands?

Jason: Wat ons onderscheid is dat wij de muziek en meer specifiek de country muziek, niet genereren. Wij schrijven wat we voelen, wat harder en op onze manier. De mensen houden hiervan. We spelen wat we willen spelen. De band verzamelt het beste van verschillende stijlen, waardoor we beloed zijn: country, punk, R&R, songwriting?. Dit is de sterkte van de band: de fragmentatie vs. het geheel.

In country muziek is de zang ook heel belangrijk. De lead zang en de harmonieꬠ zijn essentieel. Lauren, akkoord?

Lauren: Ja, mijn zang en de teksten zijn heel belangrijk.
Jason: We zouden geen band zijn, zonder een stem, zonder wat Lauren doet. Er zijn vele instrumentale nummers, maar dat is anders. Ze zijn goed in wat ze doen, maar...

De titel van jullie laatste album is ?Holly Grove?. Waar gaat het hier over? Zit er nog meer achter de titel?

De titel?
Lauren: de titel komt van een song op het album ?Holly Grove?. Het is een song die ik in mijn gedachten had en die over twee kinderen gaat en over een mysterieuze moord... Het is een erg triest verhaal, ook al klink de song niet zo.  

De meeste van de songs zijn originele, eigen songs. Wie is er de songwriter? Is het moeilijk om nieuwe country songs te schrijven?

(Jason / Lauren) Wij doen samen de songwriting. Voor ons lijkt het soms wel een competitie. We dagen elkaar graag uit.

Is het anders om een country song te schrijven?
Lauren / Jason: toen ik met songwriting begon, wou ik schrijven als Jeff Buckley of Bono, maar de resultaten kwamen niet. Country songs schrijven gaat me beter af. Alles komt in golven en soms met pieken.
Inspiratie?
De dingen die ik hoor en zie. Verhalen, discussies met Jason? 
Zoals Matt (?the Electrician?) ? over alles een verhaal schrijven?
Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn, het is lastig, maar het kan?

Op het album is er ook een ?hidden track?, de song van ?Procol Harem?. Waarom ?the f*c*? deze sixties song?

Lauren / Jason: (gelach) De song is een verrassing!
Waarom die song?
Het is een mooie song, een geweldige song!
We zijn de song ondertussen al vergeten?

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?

Lauren / Jason: Er is een live album dat eerder dit jaar uitkwam en dat we willen promoten. Als we terug in de States zijn doen we enkele festivals aan en zullen we opnieuw toeren.

De show van vanavond? De set-list?

Lauren / Jason: Vergeleken met gisteren, zal het totaal verschillend zijn! Gisteren was het een akoestische set, unplugged, milder... Vandaag zal het vooral elektrisch zijn: gitaren, voluit, power?

(We keuvelen nog wat na over het publiek, hier en in de States?)

Bedankt voor jullie tijd en voor de show!

Eric Schuurmans

meer foto's