DE CONINCKPLEIN LIVE 2014 - ANTWERPEN - 03/07/14

Donderdagnamiddag 3 juli was het De Coninckplein, genoemd naar de vrijheidsstrijder Pieter De Coninck, omgetoverd in een stukje pittoreske binnenstad met een opvallend multiculturele diversiteit. Je kon er Afrikanen ontmoeten, Aziaten, Mexicanen, Japanners, Amerikanen en Europeanen, kortom allemaal muziekfanaten die geloven dat muziek in de wijk de verbroedering en verzustering in de hand werkt en dat :’the future of music is live’, cfr. het motto van het Antwerps initiatief. Het programma bood vooral gevarieerde bluesmuziek waarin zowel jong als oud zich kon herkennen. Het slottafereel waarbij de twintiger Marquise Knox, bluesgitarist uit St. Louis en bluesveteraan Big Pete Pearson uit Arizona, het publiek gezamenlijk ter afscheid groette was het picturale bewijs dat ook de jonge generatie de bluesmuziek blijvend zal omarmen, wat de verzekering inhoudt dat een eeuwenlange traditie zal worden voortgezet.

Voor de vijfde keer op rij palmt De Coninckplein Live het plein in met livemuziek! De vier eerste donderdagen van juli zijn gevuld met drie optredens per avond. Blues, reggae, pop, rock, Vlaamse of feestmuziek … verschillende genres komen aan bod! Grote namen of onbekende talenten: kwaliteit en ambiance verzekerd! Rootstime kon op deze eerste blues donderdag niet wegblijven op dit bekende plein en nam ook de kans om een gesprek te hebben met organisator James King. Maar ook stonden de optredende jongere en oudere bluesmannen klaar voor een aangename babbel.

 

 

Big Pete Pearson werd geboren in 1936 in Jamaica maar verhuisde als jongeling met zijn ouders naar Texas, in de Saint-John's Baptist geloofsgemeenschap net buiten Austin. Zijn grootouders - zijn grootvader was prediker en zijn grootmoeder zendeling - voedden hem op in de schaduw van de kerk. Daar ontstond ook de liefde voor muziek. Pete volgde pianolessen, maar ontdekte later de gitaar en bas. Jaren later verhuisde hij naar Phoenix waar hij optrad in het locale circuit, maar het duurde niet lang of hij regeerde aldaar de bluesscène. Doorheen de jaren werkte Big Pete met muzieklegenden als Ray Charles, B.B. King, Muddy Waters, John Lee Hooker, Tina and Ike Turner, Big Joe Turner, Etta James, The Neville Brothers, Koko Taylor, Gate Mouth Brown, Johnny Ace, T.D. Bell, Big Mama Thornton, T-Bone Walker, Screamin' J. Hawkins, Pinetop Perkins, Joey DeFrancesco, Buddy Guy, Janiva Magness, Erbbie Bowser, Blues Boy Hubbard, Candye Kane en een eindeloze rij anderen. Zijn fysieke verschijning en overweldigende sterke stem zijn opvallend. Hij is steeds een vaderfiguur geweest voor de talrijke bluesmannen en vrouwen die zich als bandlid met hem op het podium waagden. Niettegenstaande hij een lokale legende is die in 1995 nog werd bijgezet in de Arizona Blues Hall of Fame, is Big Pete's grandeur bekend over heel de wereld en speelt hij tegenwoordig meer in Europa dan in de States. Voor het vijfde jaar op rij palmt ‘De Coninckplein Live!’ het plein in Deurne (Antwerpen) in met livemuziek. De vier eerste donderdagen van juli zijn gevuld met drie optredens per avond. Verschillende genres komen aan bod: blues, reggae, pop, rock, Vlaamse of feestmuziek… Een mix van grote namen of onbekende talenten: kwaliteit en ambiance verzekerd! Donderdag 03/07/2014 was een blues dag met “Band Of Eli” (BE), Marquise Knox (US) en “Big Pete” Pearson & “Guitar” Ray & “The Gamblers” (US/IT). Wij waren op tijd op het gezellige plein, om er dank zij James King van ‘Sunshine Concerts’, een babbel te kunnen doen met ‘Arizona’s King of the Blues’: Mr. Lewis Paul “Big Pete” Pearson. - interview