BOB MALONE - ANTWERPEN - 18/05/14‏

Artiest info
Website  
 

ANTWERPEN - 18/05/14‏

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bob Malone is tegenwoordig de vaste toetsenist van John Fogerty, maar heeft ook een indrukwekkende staat van dienst onder zijn eigen naam. Hij is een veel gevraagde pianist en accordeonist  en werkte al met veel grootheden samen, zowel studiowerk als mee op tournee. Een druk bezet man dus. Bob Malone geboren en getogen in New Jersey, maar nu wonend in West Hollywood en getrouwd met Karen Nash (ook een muzikante en tevens zijn muze) heeft toch nog tijd om eigen werk te schrijven en met zijn eigen band alle podia af te schuimen. Sinds 1996 heeft Bob al verschillende albums uitgebracht. Het ene al succesvoller dan het andere. De muziek van Bob Malone definiëren is niet zo gemakkelijk. Het is geen echte traditionele blues, maar het leunt er wel kort tegenaan. Het mooie is dat Bob Malone moeiteloos kan overschakelen van blues, naar boogiewoogie, soul, classic rock of een popsong. Ze klinken allemaal uitstekend en vullen elkaar goed aan. Bob heeft een mooie stem en is iemand die zich steeds volledig geeft. Het is een partybeest op het podium. Zelf noemt hij zijn muziek nogal eens muziek uit de moerassen van New Jersey maar die dan wel swingt met de ziel van New Orléans. Na zijn optreden in de Crossroads in Antwerpen op 18 mei hadden we de kans om even wat vragen te stellen over zijn Europese tour, zijn muziek en zijn plannen voor de toekomst.

Hallo Bob, welkom in België. Bedankt voor het mooie optreden.

Hallo, ik ben blij om nog eens in België te zijn en ik ben blij dat je het een goed concert vond.

Kan jij je even voorstellen aan de lezers van Rootstime?

Bob Malone is een pianist, zanger en schrijf songs. Ik ben een Amerikaan en groeide op in New- Jersey. Ik woonde in New- York, New- Orleans  en momenteel woon ik in Californië. Buiten mijn solo werk doe ik ook nog veel studiowerk voor andere muzikanten en ik ben nu al een paar jaar in de band van John Fogerty. Ik ben getrouwd met Karen Nash en ik ben een gelukkig man, zowel privé als professioneel.

Ben jij van Italiaanse afkomst? De naam 'Malone' kom je ook veel in Italië tegen.

Dat ik het echt niet weet. Ik ben geadopteerd.

Je bent momenteel bezig aan een Europese tour. Je bent ongeveer in de helft van deze tour. Hoe bevalt deze tour je?

Ik heb het echt naar mijn zin. We waren al in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In Zwitserland waren het echt geweldige optredens. Morgen hebben we de enigste rustdag en dan gaan we verder naar Nederland en terug naar Duitsland. Daarna is het tijd om naar Noorwegen te reizen want daar staat op 28 mei het eerste Europese optreden van John Fogerty op het programma.

Was dit de eerste keer dat jij solo in België een concert gaf?

Neen, ik was hier al eenmaal eerder. In 2002 was ik op het Beersel Blues Festival. Ik herinner me nog twee zaken. Het was een mooi festival met een enthousiast publiek en vlakbij stond een mooi kasteel.

De band die je nu bij je hebt, is dat je vaste begeleidings band?

Voor Europa wel, in de USA heb ik een andere band.

Is er een verschil tussen concerten spelen in Europa of in de USA? En het publiek?

Zeker en vast. Het publiek in Europa leeft meer mee en laat meer zien dat het je muziek leuk vind. Wat ook anders is, is dat de mensen hier naar een concert komen van iemand die ze niet kennen, om zo nieuwe muziek of artiesten te ontdekken. In Amerika gaat men alleen naar concerten van artiesten die men kent. Het is steeds weer een heel mooie en prettige ervaring om in Europa te mogen spelen.

Hoe zou jij je eigen muziek omschrijven?

Er zitten veel verschillende stijlen in zoals blues, rock, jazz, r&b. Ik hou van veel verschillende genres. Ik heb de piano geleerd met klassieke muziek. Achteraf ben ik door veel te spelen in New- Orleans in contact gekomen met blues en rock muzikanten. Door hen heb ik alle muziek leren waarderen. Ik hou van nieuwe dingen, van oldies. Als het goed is is het goed, welk genre het ook is. In mijn muziek zit steeds een dosis blues maar steeds vermengd met andere muziek. Je moet open staan voor andere en nieuwe dingen. Ik zal je een voorbeeld geven. Ik eet dolgraag biefstuk, maar als ik dat elke dag zou eten, dan zou mijn goesting verdwijnen. Dat is met muziek ook zo. Je moet nieuwe dingen durven proberen. Je moet jezelf steeds niet kopiëren, want dan word je vervelend.

Van welke muziek of artiest kunnen we invloeden terugvinden in jouw muziek?

Dat zijn er heel wat, maar vooral Dr John, Professor Longhair. Ik groeide op met Elton John, Billy joel, Bruce Sprinsteen, Randy Newman en nog vele anderen en die invloeden neem je ook mee in je latere professionele carrière.

De meeste mensen kennen je als de man van de klavieren, bespeel je nog andere instrumenten?

Neen, alleen instrumenten die toetsen hebben zoals piano, orgel, keyboards en accordeon.

Je bent getrouwd met de zangeres Karen Nash. Hebben jullie veel samengewerkt op muzikaal gebied?

We doen wel wat samen hoor. Ik speel piano op haar albums en zij doet de backing vocals op mijn cd's. Maar samen een album of en duet gemaakt hebben we nooit gedaan. Eigenlijk weetik ook niet waarom we dat nooit gedaan hebben. We spelen beiden ook heel verschillende stijlen. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Zeg nooit, nooit.

Je hebt zelf al heel meegemaakt zowel solo als met andere grote artiesten zoals met Al Green, John Fogerty. Je optredens in de House Of The Blues in New- Orleans, en ik kan zo nog wat verder gaan. Aan welk optreden of moment bewaar je de beste herinnering?

Dat is een moeilijke, want er zijn zoveel geweldige momenten geweest. Als ik er dan toch maar één mag uitpikken dan neem ik deze van het Jazz Fest in New- Orleans nu drie weken geleden. Ik was daar een ganse week en speelde er elke dag met de beste muzikanten.

Sinds 1996 breng je regelmatig een nieuw album uit. Momenteel een achttal dacht ik. Je laatste 'Ain't What You Know' is van 2009. Is dit het beste album dat je tot nu toe maakte?

Dit is zeker mijn beste album tot nu, maar ik denk dat mijn volgende album nog beter zal zijn.

Ja, ik hoorde dat er dit jaar nog een nieuw album van je zou uitkomen.

Het moet zeker dit jaar nog op de markt zijn, ik hoop zelfs in de volgende maanden. Ik ben nog al druk bezig geweest en de concerten met John Fogerty slurpen ook heel wat tijd op. Daardoor is de nieuwe cd wat later. Alles is opgenomen en de eerste mix is juist gedaan. Dus alleen de remix en de afwerking nog.

Kan je ons wat meer vertellen over die nieuwe cd?

Ik ben er echt blij mee. Het album is heel bluesy en er staan een paar ballades op. Ook ben ik blij met de muzikanten die meewerkten zoals Stan Behrens op mondmuziek, Kenny Aronoff op drums en Dave Santos op bas gitaar om er maar enkele te noemen. Ik hoop dat jullie de cd ook van de nieuwe cd gaan houden.

Wat vond je van het concert zojuist hier in Antwerpen?

We hadden enorm veel plezier in deze kleine smalle club, die heel veel energie uitstraalde.

Walter Vanheuckelom