ALBANY DOWN - DESSEL - 15/02/2014

Artiest info
Website  
 

DESSEL - 15/02/2014

recensie

 

De sympathieke Jo Mast had voor zijn Mol Goes Blues concerten een verrassende naam op de affiche op 15 februari. De Britse band Albany Down zou hun eerste concert ooit buiten de UK spelen. Albany Down is in Engeland al een gekende naam en ze hebben twee fantastische albums op hun naam staan. Het debuutalbum 'South Of The city' en hun recentste album 'Not Over Yet' uit 2013, waarover in de pers veel lovende recensies verschenen zijn. Ook de reviews over de concerten van Albany Down waren er over eens dat dit een band was met heel veel mogelijkheden en een mooie toekomst. Albany Down bestaat uit gitarist Paul Turley, zanger Paul Muir, drumster Donna Peters en bassist Billy Dedman. De vader van Paul Turley was er ook van de partij, David Turley is de heel vriendelijke en behulpzame manager van de band.

Ik verwelkomde onze Britse gasten en vroeg hoe de reis verlopen was. Ook vroeg ik of de hoge waterstanden en overstromingen in de UK op dat moment ook hun omgeving teisterde.

De reis is beter verlopen dan we verwacht hadden. De ferry's vaarden niet uit en alles moest via de trein. We zijn mooi op tijd in Dessel aangekomen en zijn heel blij   met onze eerste buitenlands concert. We kijken er  erg    naar uit. Wat het water in Engeland betreft zijn we bij de gelukkigen. De plaatsen waar wij wonen liggen buiten het overstromings gebied.

In Engeland kent men jullie al, maar hier in België zijn er velen die jullie niet kennen. Wie is Albany Down?

We zijn een bluesrock band uit Engeland. We zijn al een paar jaar bezig met optreden en hebben twee albums uitgebracht. Paul Turley, Paul Muir en Billy Dedman zijn van in het begin bij de band. Het enige vrouwelijke lid van de band is Donna Peters op drum en ze is sinds 2013 bij Albany Down.

Ik las dat er al een Albany Down was voor dat jullie begonnen. Zaten er mensen van jullie in deze band?
   
Paul Turley zei dat hij in die band zat, maar dat die band niet zoveel voorstelde en ook niet zo lang bestaan heeft.

Na jullie mooie debuutalbum 'South Of The City' verscheen in 2013 de opvolger 'Not Over Yet'. Een geweldig album dat overal lovende recensies kreeg en waardoor jullie veel succes en bijbehorende optredens kregen in de UK. Waren jullie voorbereid op het succes van dat album.

Iedere keer dat je aan een album bezig bent en het uitbrengt verwacht je dat het nieuwe album het uitstekend gaat doen. Het is steeds afwachten of een album aanslaat bij het grote publiek of niet. Ja we waren en zijn klaar om een stap voorwaarts te zetten. In deze bezetting gaat alles vlot, we werken goed samen en voelen ons goed bij elkaar.

Hoe omschrijven jullie zelf jullie muziek? Overal leest men bluesrock maar voor mij zijn jullie meer een rock dan een bluesrock band.

Bluesrock is momenteel heel populair en het helpt wel als je de muziek omschrijft als bluesrock, want dan hoor je zowel thuis in de rock als in de blues. Volgens ons spelen we rock met een snuifje blues. Dat snuifje blues maakt onze muziek pittiger en beter. Het is zoals in de keuken, men maakt een gerecht lekkerder door een  snuifje kruiden toe te voegen.

Wie zijn jullie idolen en door welke muziek worden jullie beïnvloed?

Hier volgen een hele resem namen, wat ook normaal is als je met vier de muzikanten aan tafel zit. Veel gevestigde namen zoals Led Zeppelin, Jeff Beck, Joe Bonamassa, Led Zeppelin, maar ook moderne rockbands als The Foo Fighters, The black Keys en Clutch.

Hoe groot was de inbreng van producer Greg Haver in het hele album 'Not Over Yet'? Ik hoorde dat hij ook percussie speelde op het album.

Ja, Greg speelde inderdaad percussie op ons album. Greg Haver had een heel grote inbreng en invloed op het geluid van het album. Hij heeft meer ervaring dan wij en werkte al samen met grote namen als The Manic Street Preachers en heeft al een award gewonnen. Greg is zelf ook drummer en hij vroeg zich af wat hij kon toevoegen aan de percussie om het geluid te krijgen dat we wilden. Hij besloot om de drums op te nemen in een middelbare school, wat de drums een enorme open Led Zeppelin sound geeft. Ook het toevoegen van andere instrumenten zoals de keyboards en strijkers was het idee van Greg Haver. We vonden het opnemen van 'Not Over Yet' met Greg Haver veel gemakkelijker en het ging ook vlotter. We hadden geleerd uit het opnemen van ons debuutalbum 'South Of The City' en wisten dankzij Greg wat er van ons werd verwacht. We waren beter
voorbereid.

Hoe komt het dat jullie na een paar jaren met Donna Peters al aan jullie derde drummer toe zijn?

Dat zijn omstandigheden die daar voor gezorgd hebben. Onze eerste drummer was Jonny Bescoby. Hij deed hetslagwerk op ons debuut album en je hoort hem ook nog op vier songs van 'Not Over Yet'. Jonny zijn vriendin ging naar Australië immigreren en Jonny stond voor de keuze. Albany Down of zijn vriendin volgen. De jongen koos voor de  liefde en volgde zijn vriendin. Onze tweede drummer Damien Campbell hoor je op de overige acht nummers van 'Not Over Yet'. En je gaat er misschien mee lachen, maar ook hij  verliet de band om zijn grote liefde te volgen, die ging verhuizen naar de andere kant van de UK. Damien zadelde ons wel op met een groot probleem. Hij vertelde na een optreden en een week voor een ander belangrijk concert, dat hij ons ging verlaten en dat het afgelopen concert het laatste geweest was voor hem. Het toeval wou dat er een jonge vrouw in de zaal was en die had contact na het concert met David Turley (vader van Paul, manager en de man aan de merchandise). Ze was drumster, gaf drum lessen en was gek van de band. Aan haar werd gevraagd of zij de band niet kon helpen voor dat belangrijke concert. De jongedame stemde toe en zat achter de drums bijdat volgende optreden. Er was ondertussen al een auditie gepland om een nieuwe drummer aan te werven. Er kwamen meer dan twintig drummers opdagen en na de auditie moest er natuurlijk gekozen worden. Maar geen enkele drummer kon overtuigen, zowel Paul, Billy en Paul zaten nog met Donna in hun hoofd. Zij had een grote indruk nagelaten op dat ene optreden. Na de vraag of zij de nieuwe drumster van Albany Down wilde worden, hoefde Donna niet lang na te denken. Het antwoord was ja, en zo was iedereen  tevreden.

En zijn jullie nog altijd tevreden over Donna ?

Daar moesten de jongens niet lang over nadenken, want er volgt een luid en volmondig heeeeeeel tevreden.

Wat betekent de titel 'Not Over Yet'?

Dat wat er ook gebeurd in het leven, zoals tegenslag, een verlies enz. je er niet moedeloos moet bij blijven. Er komt steeds iets anders in de plaats en soms nog wel iets beters .

Zijn jullie professionele muzikanten of hebben jullie nog een job buiten de muziek?

Donna is de enige die leeft van de muziek alleen. Buiten het spelen met de band geeft ze ook nog drumlessen. De drie jongens hebben allen nog een halftime job.

Wat verwachten jullie van het eerste optreden van Albany Down in het buitenland? Binnen twee uur is het zover.

We zijn erg zenuwachtig en ook heel nieuwsgierig hoe het Belgische publiek gaat reageren op onze muziek.

Staan er momenteel nog optredens gepland buiten de UK?

In Augustus komen we terug naar België, om op een festival te spelen. Spijtig genoeg mogen we de naam nog niet bekend maken. In dezelfde maand staan we ook op het Culemborg Festival in Nederland.

Na het optreden had ik nog een klein gesprek met de band en ik vroeg hen naar reacties na het concert.
     
Onze zenuwachtigheid was al verdwenen na het eerste nummer 'Back Again'. De respons van het publiek was geweldig. Het geeft ons een kick om live muziek te kunnen spelen voor een dankbaar publiek. We hebben erg van het optreden genoten. Het geluid op het podium was fantastisch, de organisatie uitstekend en onze muziek werd heel goed ontvangen door het talrijke publiek in Dessel. We hopen om nog eens te mogen terug komen.
  

Walter Vanheuckelom