BOOGIE BEASTS - HASSELT - 09/01/14

Artiest info
Website  
 

HASSELT - 09/01/14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het verhaal van “Boogie Beasts” gaat al een langer verhaal vooraf. Als we frontman Jan Jaspers’ muzikale bio bekijken, gaan we terug naar einde jaren ’90, met de eerste optredens van “High Five Jive” (1999) en “Dizzy Dimples” (2002) tijdens het ‘Swing’ festival in Wespelaar. Het festival dat de rode draad blijft in de muzikale carriere van deze Limburger. Want, wat gebeurt er inderdaad als Henk van der Sypt van “Last Call” en Filip Casteels van “El Fish” de handen in mekaar slaan, om uitsluitend covers van blues klassiekers te brengen? Dan worden die klassiekers psychedelische delicatessen en heet de band “Dizzy Dimples” met Jan Jaspers (zang, gitaar), Filip Casteels (gitaar), Henk Van der Sypt (mondharmonica), Bart Lievens (bas) en Gert Servaes (drums). In 2004 verandert de line up en de nieuwe naam van de band van Jaspers wordt “Voodoo Boogie”, met twee oud gedienden (Jan Jaspers en Gert Servaes) en met als bassist Rob Vanspauwen en als toetsenman Wouter Haest (piano, Rhodes, Hammond). Het éérste publiek optreden doen ze in Houthalen, tijdens hun eigen “Blues In Bloom” (nu i.s.m. de gazet ‘HBVL’ en ‘Limbolink’). In 2006 brengen ze met “Voodoo Boogie” een debuut EP uit, in 2008 het album “Losing My Cool” en in 2011: “This Ol’ Storm”. Echter, op 20 oktober van het voorbije jaar, spelen ze in Leuven in de ‘Blauwe Kater’ hun laatste show, met nog (voorlopig) éénmaal de originele line up…We zien Jan Jaspers samen met Henk Van der Sypt tijdens ‘Swing’ Wespelaar 2013 als “The John Henry Orchestra”, een occasioneel side project van beiden, om de boog niet altijd te gespannen te hebben staan. “Boogie Beasts” is de ideale symbiose tussen Vlaams en Waals talent: uit Limburg Jan Jaspers en Gert Servaes en uit de Vurige Stede Luik “The Goon Mat” en “Lord Bernardo” (gitarist/zanger en harmonicaspeler bij het vroegere “Stinky Lou & the Goon Mat” – laatste show 23/01/10). Resultaat: moddervette in gruis en slijk gedrenkte ‘garagepunk blues boogie’.

De “Boogie Beasts” staan deze maand geprogrammeerd op de ‘donderdagavond blues affiche’ van ‘Move2Blues’ en Rootstime vroeg aan de heren of ze even tijd hadden voor een gesprekje…Prima, OK, vas y! was het antwoord…

“People, are you ready to boogie with the Beasts?”

Voor velen is Jan Jaspers vandaag als muzikant geen onbekende meer. Hoe begon alles? Hoe ontdekte je dat muziek een belangrijk deel van je verdere leven zou worden? Was het een familie gegeven of…?

(Jan)  Toen ik elf, twaalf jaar oud was, wist ik dat ik muziek wou gaan spelen. Op mijn twaalfde ben ik effectief begonnen met muzieklessen te gaan volgen en op mijn vijftiende, denk ik, heb ik mijn eerste optreden met mijn eerste band gedaan.
Waarom was muziek belangrijk voor mij? Mijn belangstelling voor muziek was niet echt een familie gegeven. Mijn grootvader speelde een beetje mondharmonica en zijn broer speelde piano en drums in een jazz orkest. Maar, ik heb hem eigenlijk niet persoonlijk gekend. Op mijn achtste danste ik al graag op muziek van Michael Jackson… muziek zal een beetje in mijn bloed gezeten hebben!  

Hoe begon je met “Voodoo Boogie” en wat waren jullie belangrijkste doelen, rekening houdend met de verschillende muzikale achtergronden van de originele bandleden (blues, funk, pop…)?
Hoe omschrijf je zelf de sound van deze band? Wie inspireert jullie?

(Jan) “Voodoo Boogie” was niet mijn eerste band. Ik ben eigenlijk eerst begonnen met rockmuziek. Met “High Five Jive”, een Limburgse band die in dezelfde periode ontstaan is als Blues Lee en El Fish, speelde ik ritmegitaar. We hebben met deze band in Peer gespeeld tijdens het BRBF in 1998. [1998: met ook nog: Buddy Guy, Alvin Youngblood Hart, Canned heat, Ike Turner…]. “Voodoo Boogie” was de eerste band die ik zelf heb opgericht in 2004 en waar Gert Servaes is bijgekomen als drummer.
(Gert) Alhoewel we uit verschillende muzikale achtergronden komen, hadden we een heel sterk gevoel met de blues muziek. Dat gevoel, wat we een beetje hadden met “Dizzy Dimples”, is met “Voodoo Boogie” heel sterk naar buiten gekomen. We hebben altijd al iets alternatiefs met blues willen doen. Onze doelstelling was ‘blues muziek maken, maar anders… Noem het met een ‘twist’. De band was heel psychedelisch, hypnotiserend, met heel veel invloeden van groepen als “The Doors”. “Boogie Beasts” is dan weer anders, een andere weg die we in slaan, ook een alternatieve vorm van blues, maar het voelt meer aan als een feest, waarvoor we gaan.      

Wat was het gevoel na het laatste optreden met “Voodoo Boogie” vorig jaar 20 oktober in de ‘Blauwe Kater’ in Leuven?

(Gert) Dat optreden in Leuven, dat was heel vreemd en raar… Het was een geplande laatste show in de originele bezetting. Onze pianist hield het voor bekeken en is, om praktische reden verhuisd naar Gent. [Wouter Haest (piano, Rhodes, Hammond)] Het werd voor hem gezien de afstanden, te lastig en hij wou ook andere muzikale horizonten gaan opzoeken. Bedoeling was eerst om in eerste instantie met “Voodoo Boogie” nog door te gaan. Het probleem is, als er één element weg valt uit een groep die ontstaan is vanuit een bepaalde energie, een vervolg moeilijk is.   
Einde “Voodoo Boogie”? Zeg nooit nooit. We zijn niet officieel gesplit en er blijft een soort van open einde. Op dit ogenblik zijn we hier niet echt mee bezig…

Is de nieuwe (bi laterale) line up onder de naam “BOOGIE Beasts” een verlengde van “Voodoo BOOGIE” of zijn er ook andere accenten en andere (nieuwe) verwachtingen? Hoe willen jullie verder gaan?

(Gert) We kennen elkaar al heel lang. Matthias en Fabian speelden bij “Stinky Lou & The Goon Mat”, feat. mondharmonicaspeler “Lord” Benardo”. We komen elkaar regelmatig tegen op festivals, we drinken met elkaar regelmatig iets en we waarderen elkaars muziek. Er is ooit gezegd, dat we ooit samen iets willen doen… Ondertussen is dit moment er gekomen, omdat we wisten dat onze pianist ging stoppen. Bekijk de “Boogie Beasts” als een samengaan van twee bands. We zijn géén verlengde van de vorige bands. Nogmaals, “Voodoo Boogie” moet je bekijken als ‘een open einde’, omdat we nog niet definitief gestopt zijn en “Boogie Beasts” is een nieuwe band. We hebben enkele jam sessies gedaan en zo is het ontstaan.
De nieuwe accenten? Geen psychedelische toestanden… Omdat we geen bassist hebben, wordt alles op zich al wat ruwer, ruiger en klinkt het meer ’60’s – garage rock.
(Matthias) We streven naar “Feel Good” toestanden “in a modern way”.      

Belangrijk jaar dit jaar met o.a. een vroeg optreden in Ospel Moulin Blues, een belangrijke opener van het blues seizoen in NL. Staan jullie daar (als enige Belgen) op de juiste plaats? Verwachtingen? Nog andere geplande optredens / festivals?

(Gert) Inderdaad we spelen dit jaar in Ospel. Ospel (“Moulin Blues”), weten we, heeft een enorme reputatie en is zowat het Peer (“BRBF”) van Nederland. We zijn heel blij dat we er mogen gaan spelen. Ze hebben ons gevraagd op basis van een demo, die we hen gestuurd hebben. Dit is heel tof voor een band, die nog niet zo heel lang bezig is en die ze nog nooit live gezien hebben.
Waarom wij als Belgische groep? We hopen o.w.v. hun goede smaak zeker… (gelach). We gaan er ons ding doen en we hopen dat iedereen ons daar te gek gaat vinden…
(Gert) Ik ben ooit in Ospel gaan kijken naar een band die ik geproduced had.  Voor de rest hebben we geen ervaring met Ospel…We beseffen wel dat dit heel belangrijk is! 

Nog andere plannen voor dit jaar? Plannen jullie ook opnamen met de Boogie Beasts? EP? Nog andere festivals dit jaar?

(Gert) Er zijn deze zomer nog andere interessante festivals die er aankomen... Ik noem o.a. ‘Varenwinkel’ [Herselt], ‘Hookrock’ [Diepenbeek –met o.a. “Popa” Chubby!]… Laat maar komen!
En verder komt er inderdaad ook een EP aan. Ons éérste officieel album met “Boogie Beasts”, dat klaar moet zijn voor Ospel. We zijn bezig met nieuwe nummers en met de opnamen, die we gaan doen volgens de ‘old school’ methode. We doen alles in eigen beheer en op eigen locaties (thuis de kelder, bij Matthias in de living…). Geen oude nummers, nieuwe en onze nummers.

Wat zou je zelf opnieuw en anders doen (indien dit kon en wetende wat je nu weet…)?

(Jan / Gert) (lacht en aarzelt…) Misschien een andere drummer? (hilariteit) Dit is heel moeilijk te zeggen. Ik denk dat de jongeren van nu, die beginnen met een band, heel veel en andere mogelijkheden hebben. In onze beginperiode bestond zoiets als de MOD, waar we nu zitten, niet. Er zijn honderden groepen bij gekomen en de concurrentie is veel groter. Je kunt het moeilijk vergelijken, want de tijden zijn veranderd. We hebben veel geleerd en we beginnen nu te begrijpen hoe de muziekwereld in mekaar zit. Het is belangrijk dat er een goede machine achter je draait! Ik noem dan de manager, de boekingsagent, maar… je moet ook goed kunnen spelen.                                        

Wat staat er hoog op jullie (muzikaal) verlanglijstje?

(Matthias) “Being a rock star for (only) one week!”
(Jan) Er zijn veel plaatsen, waar iedere muzikant wel ooit eens zou willen spelen…Voor ons als Limburgers is deze ambitie: “Pukkelpop”!

Wat gaan we vanavond krijgen? Set list?

(Jan begint, Gert vult aan) De play list van deze avond (van alle avonden) bestaat niet op papier. Wat we gaan brengen wordt besproken tussen Matthias en ik. E.e.a. heeft te maken met toonaarden. We zingen ook afwisselend en samen. We spreken geen nummers af, maar de gevoelens zijn op het podium heel belangrijk en binnen een nummer zijn solo’s en herhalingen belangrijk. We zijn heel, heel flexibel, want er moet ruimte zijn voor interpretatie!
De set voor vanavond? We overleggen dadelijk. Zij die ons nog niet gezien hebben, gaan misschien een beetje verschrikken, want we zijn wat ongewoner, rauwer en ruiger dan de gemiddelde blues band die hier komt spelen. Na de verschrikking volgt de sfeer van de  juke joints…

Het live verslag van deze avond, foto’s en video’s vind je hier .

Schuurmans Eric

 

“Boogie Beasts line up:

Jan Jaspers: zang, gitaar – frontman (ex “Voodoo Boogie”)
Gert Servaes: drums (ex “Voodoo Boogie”)
“The Goon” Mat(hias): gitaar, zang (ex “Stinky Lou & The Goon Mat”)
“Lord” Benardo: mondharmonica (ex “Stinky Lou & The Goon Mat”)

Discography:

Met “Voodoo Boogie”
2006: “Voodoo Boogie” - debuut EP – producer: Marc T (“Noordkaap”, “Soulwax”)
2008: “Losing My Cool” – producer: Rob Vanspauwen
2011: “This Ol’ Storm” – album review op rootstime
Met “Boogie Beasts”:
2014: debuut EP…