VIRGIL AND THE ACCELERATORS - PEER - 19/07/13

Artiest info
Website  
 

PEER - 19/07/13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de eerste dag van het Blues Festival 2013 in Peer hadden we een afspraak met een jonge Engelse band, die alles in zich heeft om het te maken in de power blues rock wereld. Ze hebben één studio album 'Radium' uit en dit jaar verscheen hun live cd/dvd 'Live At Marshall'. Hieronder het relaas van een goed en ontspannen gesprek met Virgil And The Accelerators juist na hun sterk optreden in Peer.

Hallo Virgil, Gabriel en Jack, welkom in België. Het is vandaag nog maar de derde keer dat jullie optreden in België. Ik kan me voorstellen dat veel van onze lezers jullie nog niet zo goed kennen. Kunnen jullie mij vertellen wie Virgil & The Accelerators eigenlijk zijn?
Virgil And The Accelerators bestaan uit basgitarist Jack Alexandre Timis, mijn jongere broer Gabriel McMahon achter de drums en mijzelf, Virgil McMahon op gitaar en ik ben tevens de zanger. Wij zijn een vaste band. Geen toestanden met wisselmuzikanten, wij willen graag in deze bezetting blijven bestaan.

Een drieman bluesrock power band?
Absoluut.

De twee eerdere optredens In België waren in clubs. Verleden jaar in de Spirit of 66 in Verviers en in maart van dit jaar in De Borderline te Diest. Welk gevoel geeft het om vandaag op dergelijk mooi festival als dat van Peer te mogen spelen? Hadden jullie meer zenuwen dan gewoonlijk?
Het voelt super aan en we zijn dolgelukkig met dit optreden. Zo krijgen we ook de kans om ons te tonen aan een breder publiek. In het begin voelde het wat raar aan. Het podium was wel erg groot en er was zoveel ruimte. Ik hoop dat het publiek van het optreden genoten heeft. Wij in ieder geval wel. We hebben voor elk optreden zenuwen en dat vinden we ook goed. Elk optreden is verschillend, elk publiek is anders. Als je geen zenuwen meer hebt voor het optreden dan is het tijd om te stoppen met optreden. En dat zijn we nog lang niet van plan.

Is er een reden waarom jullie zoveel optredens hebben in de UK en zo weinig op het Europese vaste land?
Wij hebben de laatste drie jaar inderdaad veel opgetreden in het UK. Maar we willen ook meer optredens in Europa en hebben ook het gevoel na elk optreden dat we op de goede weg zijn in Europa. Stap voor stap niet te vlug. Er is ook een groot verschil tussen het publiek hier en in het Uk. Het is dus ook steeds een beetje aanpassen voor ons. In de Uk kennen ze onze muziek en hier minder. Maar we werken er verder aan om een solide fan basis op te bouwen hier en dat kunnen we alleen doen door te toeren en veel te spelen.

Ik denk dat een festival zoals Peer jullie wel een duw in de rug kan geven wat naam bekendheid betreft.
Dat hopen we alle drie van harte.

Virgil en Gabriel jullie zijn beiden in Zuid- Afrika geboren. Hoe lang hebben jullie daar gewoond voor jullie naar het Verenigd Koninkrijk verhuisden? Missen jullie Zuid- Afrika of zijn jullie blij in het Verenigd Koninkrijk?
In januari 2002 verhuisden we naar de UK, ik was tien jaar en Gabriel acht jaar. We herinneren beiden nog wel wat van onze jeugd in Zuid- Afrika, maar we wonen al meer dan de helft van ons leven in het Verenigd Koninkrijk. Het enige dat we missen is het mooie weer in Zuid- Afrika en het voedsel. Voor de rest zijn we heel gelukkig in Engeland. Het muziek gebeuren in het UK is veel beter dan in Zuid- Afrika.

Dat denk ik ook wel ja. Met de muziek die jullie spelen is het moeilijker om in Zuid- Afrika succes te boeken dan in Engeland.
We zijn er honderd procent zeker van dat het in Zuid- Afrika veel moeilijker zou zijn.

Einde 2011 kwam jullie debuutalbum 'Radium' op de markt. Dit prachtige album had heel wat succes. Als jullie nu de kans hadden om iets te veranderen aan het album, zouden jullie dat doen of zouden jullie het album laten zoals nu is?
Neen, we willen niets veranderen, we zijn heel tevreden met het album en met de manier waarop ze gemaakt is, zeggen ze alle drie in koor. De mensen houden van het album, wij houden ervan en dat is toch heel belangrijk.

Vanwaar komt de naam 'Radium'?
De Radium is een restaurant in Orange Groove Johannesburg waar live muziek gespeeld werd. Het was ook lang de enige plaats waar alcohol geschonken werd aan Afrikaanse mensen. Zoals je weet speelde mijn vader vroeger ook in een band. En in de Radium trad hij bijna elke vrijdag en zaterdag avond op. Er was een groot dak boven het podium dat je kon openen, en zo zag je de sterren terwijl je aan het spelen was. Daar kreeg ik de muziek microbe te pakken zei Virgil.

Hebben jullie er ook gespeeld?
Neen, maar het is onze grote droom om daar ook ooit eens te spelen. En ik ben er zeker van dat de eigenaar ons ook graag zou willen. Daar spelen is echt een droom die zou uitkomen.

Welke song is volgens elk van jullie het beste nummer op Radium?
Geen enkele van de drie jongens heeft een favoriet nummer. Ze houden van het album in zijn geheel, op de wijze zoals alles in stand gekomen is van niets tot Radium zoals ze in de winkel ligt. Het is een eerlijk album, niet over geproduced en niet te gepolijst, eerder rauw.

Wie schrijft de muziek en de teksten in de band?
Dat doen we alle drie samen. We komen elke werkdag een zestal uren samen in onze repetitie ruimte om te repeteren maar ook om nieuwe muziek te schrijven. We schrijven eerst de muziek en daarna de teksten.

Komen jullie elke werkdag zes uren samen? Dan is het een beetje zoals elke dag naar kantoor gaan?
Ja, je zou het op die manier kunnen bekijken. De laatste drie jaar doen we dit elke werkdag doen en we kijken er nog elke keer naar uit. Veel oefenen is ook de enige manier om beter te worden.

Laten we het even over jullie materiaal hebben. Virgil met welke gitaren en versterkers speel jij?
Ik speel met Fender en Gibson gitaren en de versterkers zijn ook van Fender en Gibson. Er zijn muzikanten die willen alleen spelen met dat model van versterker, dat soort kabels en pedaal. Ik kan hen tot op een bepaalde hoogte volgen maar zelf ben ik niet zo maniakaal in dit soort dingen. Het materiaal waar ik mee speel kan je in elke goede muziekwinkel kopen. Als ik echt moest kiezen en ze zouden zeggen dat ik naar een onbewoond eiland moest en ik mocht één versterker, één gitaar en één pedaal meenemen dan koos ik zonder twijfelen voor de Fender Stratocaster, mijn Fender Super Reverb versterker en Klon Centaur overdrive pedaal.

Tim, jij bespeelt een vijf snaren Laklands basgitaar. Deze gitaar zie je niet zoveel, wat is er speciaal aan deze gitaar?
Ja, ik speel op een Lakland basgitaar. Het is een Amerikaans merk. Je ziet ze niet zoveel maar het zijn echt wel heel goede gitaren. We spelen veel nummers in D. En met deze vijf snaren Laklands bas kan je dieper gaan in D en dat geeft een vollere en vettiger sound. Het zou veel moeilijker zijn om dezelfde sound te krijgen met een vier snaren bas. De versterkers zijn Marshall basversterkers en die vind ik top.

Gabriel, ook jij speelt op een drumstel dat je niet zoveel ziet op de podiums. Ze klinkt wel geweldig goed moet ik zeggen maar dat zal ook wel met de drummer die erachter zit te maken hebben.
Ik speel op Natal drums. Deze drumkits zijn van Marshall en zijn vrij nieuw, ongeveer twee jaar. De eerste keer dat ik het drumstel zag was ik er al verliefd op maar toen ik erop mocht spelen en de klank hoorde was heel mijn hart verkocht. Ik ben heel gelukkig dat Marshall voor mij dit drumstel maakte en dat ik deel mag uitmaken van deze compagnie. Wist je trouwens dat Mr. Marshall vroeger een drummer was. Iedereen denkt aan versterkers als hij de naam Marshall hoort.

In het begin van dit jaar kwamen jullie met een live cd/dvd op de proppen. Hoe verliepen die opnames?
Het was aangenaam maar er was ook heel wat stress bij kijken. Elk optreden is verschillend dus je weet niet op voorhand hoe dat optreden gaat zijn. We wilden het ook puur houden. We zijn op het podium gekomen en hebben een intro gespeeld en daarna begonnen met de opnames. Heel het concert is in één track opgenomen en er is niet in geknipt.

Proficiat. Hoe zouden jullie zelf de muziek van Virgil And The Accelerators omschrijven?
Bluesrock met wat soul erin.

Virgil en Gabriel jullie muzikale voorkeur is wellicht beïnvloed door jullie vader.
Inderdaad mijn vader was een zeer goede gitarist en hij hield van Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter enz. Maar hij hield ook erg veel van low down blues gitaristen zoals Ronnie Earl. Gitaristen die misschien geen duizend noten per minuut spelen, maar wel de juiste noot op de juiste plaats en op de juiste manier.

Virgil en Gabriel zijn twee broers. Hoe ben jij bij de band gekomen Tim?
Toen ik van de universiteit kwam ging ik op zoek naar een band om in te spelen. Mijn oog viel op een advertentie, maar ik dacht dat de jongens te ver van mijn woonplaats zouden wonen. Ik reageerde toch en wat bleek? Ze woonden op amper drie kilometer. Het eerste contact verliep heel spontaan en muzikaal zaten we ook op dezelfde golflengte. Ik ben blij dat ik Virgil en Gabriel ontmoet heb. Het zijn toffe kerels en geweldige muzikanten. Waarop Virgil inpikt en zegt Tim is onze derde broer. Wij voelen elkaar bijzonder goed aan.

In april hadden jullie een tour met blueslegende Johnny Winter. Kunnen jullie ons daar iets over vertellen?
Zoals we juist al vertelden was Johnny Winter één van mijn vaders voorbeelden. Dus met zijn muziek groeiden we thuis op. Als je dan de kans krijgt om een ganse tour supportact voor deze man te zijn dan twijfel je niet. Van de gitaristen die we leerden kennen door onze vader, is Johnny nog één van de weinigen die nog in leven is. Dus we vonden het een hele eer toen men ons vroeg om in het voorprogramma van Mr. Winter te spelen. We hebben veel respect voor Johnny Winter. Ongelofelijk wat die man nog presteert op zijn gitaar op die leeftijd. Ook de manier hoe hij nog met zijn fans omgaat is geweldig. Een sublieme kerel.

'Radium' is bijna twee jaar oud. Mogen we binnenkort een nieuw studio album van Virgil And The Accelerators verwachten?
Absoluut. De muziek is allemaal af en we zijn nu bezig met de teksten. De planning is om de studio in te duiken in november. De release zou als alles goed verloopt moeten zijn voor begin 2014. En dan volgt heel wat promotie en hopelijk heel wat concerten om het album bekend te maken bij de al bestaande fans en hopelijk ook vele nieuwe fans.

Bedankt voor het gesprek en ik wens jullie nog heel veel succes in de toekomst met alles wat je nog zal doen. Hopelijk zien we jullie vlug terug in België en persoonlijk kijk ik al uit naar jullie nieuwe album. Hou me op de hoogte.

Vanheuckelom Walter

meer foto's