THOMAS RUF - PEER - 21/07/13

Artiest info
Website  
 

PEER - 21/07/13

 

Een naam die op zondag hoog op de affiche van het BRBF 2013 in Peer staat, is de naam van de “Royal Southern Brotherhood”. Vanwaar deze hoge plaats? Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: dit is een supergroep! In de zuidelijke staten heb je twee grote muzikale dynastieën: de Allman familie en de Neville familie. Die zijn nu net de basis van de “Royal Southern Brotherhood”: Devon Allman is de zoon van Gregg en Cyril Neville is één van de broers. Voeg daar aan toe de wonder gitarist Mike Zito, de bassist Charlie Wooton en drummer Yonrico Scott (ex “Derek Trucks Band”), dan is de band volledig. Hun titelloze debuutplaat is werkelijk een schot in de roos. Wat we mogen verwachten? Broeierige swamp blues en –rock, boordevol soul en wat gospelinvloeden. Het album is in 2012 uitgebracht bij Ruf Records.

Ruf Records is een Duits onafhankelijk label (hoofdkwartier in Lindewerra, Duitsland); dat in 1994 door Thomas Ruf, de manager van Luther Allison (1939-1997) werd opgericht, om de carriere van deze blues artiest te promoten. Het motto van het label is "Where Blues Crosses Over". Vanaf 2008 bracht Ruf 120 albums uit en verkocht meer dan een miljoen albums. Het label kreeg twee Grammy nominaties en de ‘Blues Music Award’. Volgende muzikanten hebben samen gewerkt of werken nog samen met het label: Luther Allison, zijn zoon Bernard Allison, Louisiana Red, Eric Bibb, “Canned Heat”, Kevin Coyne, Sue Foley, Larry Garner, “Michael Hill's Blues Mob”, Candye Kane, “Imperial Crowns”, “Omar & The Howlers”, Aynsley Lister, Ian Parker, Joanne Shaw Taylor, Dani Wilde, Oli Brown, Ana Popovic, Spooky Tooth, Samantha Fish en Walter Trout. In 2007 kreeg Ruf ‘the Keeping the Blues Alive Award’ van de ‘Blues Foundation of Memphis, Tennessee’. Sinds 2005 tourt ieder jaar een groep muzikanten in het 'Blues Caravan' project. In 2011 waren dit Cassie Taylor, Dani Wilde en Samantha Fish als 'Girls With Guitars'. Drummer was Denis Palatin. In de editie van 2012 is Cassie Taylor vervangen door Victoria Smith. In 2012 werd de nieuwe super band “The Royal Southern Brotherhood” met Grammy Award winnaar Cyril Neville, Devon Allman, Mike Zito, Charlie Wooton en Yonrico Scott opgericht.

Op zondag kreeg Rootstime de kans om aan oprichter Thomas Ruf enkele vragen te stellen.

Waarom een platen label opstarten dat zich specialiseert in één specifiek genre: blues muziek? Doe je dat omdat je een idealist bent of een zakenman, of beide?

Ik was erg jong toen ik al met muziek bezig was. Ik was twintig en organiseerde lokale muziek optredens. Het is Luther Allison (n.v.d.r. 1939-1997), van wie ik de manager werd en wiens concert ik promootte, die me mijn geboorteplaats en land deed verlaten; om later de weg van de muziek business in te slaan. Ruf Records is opgericht om de carrière en de muziek van Luther Allison te promoten. In de late jaren ’80 was ik zijn tour promotor en zijn Europese agent. Omdat ik geen label vond, heb ik er zelf een opgericht.  

Ruf Records heeft zijn hoofdkwartier in Duitsland. Is deze locatie geen beperking?

Ons HQ ligt in Duitsland, maar onze grootste afnamemarkt is vooral de Verenigde Staten. We hebben ook een kantoor in New Jersey, USA. M.a.w. we zijn aan de twee kanten van de wereld vertegenwoordigd. Blues is universeel, and so what?...

Zijn er nog altijd voldoende jonge getalenteerde artiesten te vinden? Wie kunnen we verwachten in de toekomst?

Ruf Records werkt hoofdzakelijk met Britse en Amerikaanse artiesten. Ik werk samen met de Europese ‘Blues Union’. Dit is een vrijwilligers organisatie die vooral promoot en de Europese ‘Blues Awards’ & de ‘European Blues Challenge’ organiseert. Ruf Records werkt samen met verschillende jonge artiesten, vooral gitaristen Om enkelen te noemen: Joanne Shaw Taylor, Samantha Tish, Olie Brown uit Engeland… of uit het verleden Aynsley Lister… of noem de nieuwe Amerikaan Bart Walker.           

Hoe werkt bij jullie label de selectieprocedure? Doe je die zelf?

Voor jonge blues muzikanten zijn er weinig plaatsen (labels) waar ze zich kunnen aanbieden. Meestal komen ze dan naar ons. Ik doe zelf de selecties. Ons hoofddoel moet zijn om de artiesten aan de bak te helpen, zodat ze later hun albums kunnen verkopen. Wij promoten jonge artiesten o.a. in de jaarlijkse “Ruf’s Blues Caravan”.  Ja, we hebben het zeer druk!

Bezoek je vaak festivals? Is dit de eerste keer dat je in Peer komt? Indrukken?  

Ja, want daar startte alles voor mij. In Peer kom ik vandaag voor de tweede keer. Vorige keer is lang geleden. Misschien wel vijftien jaren geleden… Peer is erg groot en kan aan de grote festivals van  Australië en Noorwegen tippen. Peer hoort zeker bij de top tien in de wereld. Changes? Ik ben niet de man die achter zich kijkt. De toekomst telt, want dan gebeuren de veranderingen. Dit jaar ben ik met twee namen op het programma (n.v.d.r. Mike Zito & “Royal Southern Brotherhood”) een heel gelukkig man! Thomas besluit met de volgende stelling: “Mike (Zito) is the real thing and I hope that with ‘The Southern Brotherhood’,  that the public will also come into their thing… so that we all will be a great royal brotherhood family!”

Thanks a lot Thomas en bedankt Peer, en dat hun optreden indrukwekkend was, getuige wel de volgende video's:

VIDEO 1 . VIDEO 2 . VIDEO 3 . VIDEO 4 . VIDEO 5 . VIDEO 6 . VIDEO 7

Schuurmans Eric