THE EXCITEMENTS - PEER - 19/07/13

Artiest info
Website  
 

PEER - 19/07/13

 

Koko

Adrià Gual

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weinig bands blijven, zoals “The Excitements”, trouw aan hun basisfilosofie: muziek maken waarop je moet dansen en die je de zorgen van morgen doen vergeten. Met echte flair brengt vanaf begin 2010 de flamboyante lead zangeres Koko-Jean Davis en haar sextet het publiek naar de Afro-Amerikaanse soul uit de jaren ’60. Van oorsprong is Koko-Jean Mozambikaanse, maar haar jeugd bracht ze door in de USA, waar ze haar zangtalent ontwikkelde. De link naar onze andere soul diva Sharon Jones (waar ze nog het voorprogramma voor verzorgde) is even natuurlijk als evident. De aandacht trekken doen “The Excitements” als de besten. ‘Penniman Records’, een van de belangrijkste R & B labels wereldwijd, bracht vorig jaar hun debuut “The Excitements” uit. Koko-Jean is voor velen een bangelijk straffe replica van Ana Mae Bullock (1939°), alias Tina Turner. De band uit Spanje, sluit op de openingsdag van het BRBF 2013, vrijdagavond het rijtje van vier af. Het blues minnend Peer kan dan zijn verhuisparty houden en de verhuis geslaagd afronden. Wat een geslaagde metamorfose! Oprichters van de band zijn Adrià Gual (rhythm gitaar) en Daniel Segura Villanova (bas). Belangrijk naast Koko, is zeker de blazers sectie: Nico Rodriguez Jauregui.(bariton sax) en Marc Lloret Ginesta (alto sax).

Hoogtijd voor Rootstime om even te babbelen met zangeres Koko en Adrià Gual.

Koko, vorig jaar trad de groep op tijdens het ‘Couleur Café Festival’ in Brussel, een Afrikaans georiënteerd festival. Dit jaar staat een Spaanse band geprogrammeerd tijdens BRBF 2013. Vele blues liefhebbers zullen de Spaanse “Excitements” nog niet echt kennen. Hoe zou je zelf de band voorstellen? Welke stijl van muziek brengen jullie?

Koko: Onze band brengt Amerikaanse muziek, die in Spanje gemaakt wordt. (schaterlachje) Wij brengen R&B / soul muziek uit de jaren ’60, die vastgeplakt zit aan de pure soulbeweging uit die periode. Het zijn deze bands en muzikanten die ons het meest interesseren en aanspreken.

Ik vond twee omschrijvingen van de band. De eerste is een media citaat en staat op internet en beschrijft de groep als “funky shit right from Barca”. De tweede omschrijving staat op ,jullie eigen website “hot hot hot rhythm & soul”… Erg uiteenlopende meningen of kloppen beide uitspraken?

Koko: In feite vraag je me na deze uitspraken te kiezen tussen soul of funk… (aarzelt) We zijn een pure soul groep, met funk willen we ons zeker niet vereenzelvigen. Mensen vinden ons funky, maar op het podium brengen we nooit funk muziek. In de muziek is alles nooit erg strak afgelijnd. We klinken misschien soms funky, maar we zien ons hoofdzakelijk als een R&B soul band, geïnspireerd door de jaren ’60. 

Koko jij bent afkomstig uit Mozambique. Ben je geboren met deze geweldige soul stem? Met welke andere artiesten vergelijk je zelf? Waar en wanneer startte je muzikale carrière?

Koko: Ja ik ben geboren in Mozambique. Mijn stem? Ja, ik denk dat ik er mee geboren ben en dat de rest langzaam gegroeid is. Ik probeer mijn stem te onderhouden en aan mijn zang te werken. Ik weet dat ik nog beter kan, maar daar werk ik aan, zonder daarvoor echter echte lessen te nemen. Wat ik op een podium breng is een momentopname, zijn indrukken, gevoelens. Daar kan je niet alles plannen of op voorhand bepalen… Begin van mijn carrière? In feite gelijk met de start van de groep (n.v.d.r. in 2010). Daarvoor?… Ik luister veel naar gospel en lokale blues artiesten. Toen ik in Amerika studeerde, was ik erg creatief en deed aan vele dingen mee, wat me veel ervaring opleverde. Mijn echte muzikale carriere begon pas toen ik in Barcelona (voor vakantie) aankwam. Alles wat ervoor gebeurde was niet als professionele muzikante. Het verhaal tussen Mozambique en Barcelona is echter een nog langer verhaal… (Heb je even tijd?) Eerst zat ik in Amerika aan de universiteit waar ik mijn diploma haalde, dan verhuisde ik naar Brazilië voor een jaar, om uiteindelijk door te reizen naar Barcelona. Daar begon alles en daar woon ik nog steeds… Met wie ik mezelf vergelijk? Ik vergelijk me eigenlijk nog met niemand, ook al zeggen velen dat ik de nieuwe Tina (n.v.d.r. van “Ike & Tina Turner and the Ikettes”) ben… Ik kan dit nu nog alleen maar ambiëren. Wat ik wel doe is me vergelijken met mezelf een jaar geleden. Als ik vergelijkingspunten zoek dan is het met artiesten uit de jaren ’60, zoals Eddie James, ongetwijfeld Tina Turner, Koko Taylor… en nog zovele andere soul diva’s.

Wanneer startte jullie samenwerking in Spanje? Wie vond wie?

Adrià Gual: Ik zocht een zangeres en vond Koko en anderen op internet. Zij was een van de zangeressen die ik toen gecontacteerd heb. Andere zangeressen deden geen audities. Koko’s eerste interview was niet onmiddellijk het goede en aanvankelijk liepen de contacten niet erg soepel. Dit is verbeterd en uiteindelijk hebben we elkaar gevonden en is ze onze zangeres geworden.

De line up van de band bestaat buiten Koko en de rhythm sectie uit twee gitaristen en twee blazers. Jullie spelen altijd in deze line up? Is het niet moeilijk om deze uitgebreide groep bij elkaar te houden? Op elkaar af te stemmen?

Adrià Gual: ja de line up is altijd inclusief de blazers (2 saxofonisten)… Zij zijn samen met Koko en ik en de bassist de kern van de groep. Soms wijzigt de lead gitarist of de drummer wel eens. De groep telt zeven muzikanten, waarvan er vijf al een tijd de vaste kern zijn. De rest er bij houden is soms niet gemakkelijk… We werken nu al ruim een jaar in deze samenstelling samen, maar de start was niet vanzelfsprekend en gemakkelijk. Alles is nu wat stabieler geworden.
Koko: nee, nu géén foto’s a.u.b., kan dit na de show (als ik mijn make up op heb…)

De groep begon in 2010, maar kan nog maar een beperkte discografie voorleggen. Drie singles met covers en in 2011 een debuutalbum. Is er een probleem of werken jullie aan een nieuw album?

Koko & Adrià: het probleem dat we niet aan opnamen toekomen is TIJD! We hebben te weinig tijd… maar een nieuw album komt eraan en zal worden uitgebracht in oktober / november van dit jaar.

Wie doet er de input voor nieuwe nummers? Zijn er hierover bepaalde taken / afspraken? Hoe werkt dit proces bij jullie?

Adrià: Wat bedoel je? Wie de producer is? De teksten? Dit is een collectief gebeuren. Soms schrijft Koko, maar soms schrijf ik ook zelf. Dit ligt niet vast…

Wat is het voordeel om met een R&B label als ‘Penniman’ te kunnen samen werken?

Adrià: dit is zeker een voordeel, want deze mensen weten heel goed wat ze doen en wat ze moeten doen. De smaken zijn dezelfde en dit helpt erg als er keuzes moeten gemaakt worden, of als het over een visie gaat.  Verder is het een klein en indi label met weinig hiërarchie… Ik ken het label al langer, want hun platen kocht ik en beluisterde ik al voor onze samenwerking startte.

Tijdens jullie shows wordt er met een play list gewerkt. Wie is de manager van deze lijst? Is de lijst plaats afhankelijk?

Koko: ja, wij hebben een play list. De lijst wordt door Adrià en Daniel (bassist) voorbereid, opgesteld.
Adrià: We houden wel rekening met de opmerkingen van bijvoorbeeld Koko als ze een nummer vroeger of later wil zingen, of met de eventuele opmerkingen van de blazers… De lijst is altijd dezelfde de lijst, wij passen deze niet aan omdat we voor een ander publiek spelen.
Koko: Waarom iets blijven wijzigen als uit ervaring blijkt dat het werkt?...

Wat vinden jullie belangrijk tijdens de optredens?

Koko: heel belangrijk is te zien dat mensen reageren. Ze zien dansen en genieten…
Adrià: dat de mensen betalen om ons te willen zien, want zonder publiek, geen optredens! Uiteindelijk moeten de tickets verkocht worden.
Koko: ik wil de mensen verbazen. Ze moeten komen voor de opwinding!

Luisteren jullie ook naar andere bands tijdens festivals? Favorieten?

Allen en uniform: ja, Bettye Lavette!!

Wat zijn jullie plannen op korte / lange termijn?

Koko: we hebben heel veel plannen en heel veel te doen. We willen veel optreden, onze nieuwe CD verder afwerken, onze show aanpassen, een muziek video maken, een nieuwe single maken, enz. Dit jaar wordt het jaar van de veranderingen. We komen volgend jaar terug met een nog grotere en betere show!

Bedankt voor dit gesprek en voor de tijd die jullie voor Rootstime hebben willen vrijmaken. Maak er een geweldige show van!

Ja de show was geweldig en Koko die zonder make up géén foto’s liet maken, zag er ongelooflijk geweldig uit… Up to the next party!

Schuurmans Eric

Line up:
•          Koko Jean DAVIS: vocals
•          Roberto Gomez EZQUERRO: lead guitar
•          Adrià GUAL: rhythm guitar – founder of the band, tour manager
•          Nicolas RODRIGUEZ JAUREGUI: baritone sax
•          Jauregui HANZON: baritone sax
•          Marc Lloret GINESTA: alto sax
•          Daniel Segura VILLANOVA: bass – founder of the band
•          Francisco Ayala GALLARDO: drums

Discography:
Singles:
“Keep It To Yourself” / “Give It Back” (B. Preston)
“Wait A Minute” / “Right Now”(B. Stephen)
“You’d Better Stop” / “From Now On” (Payne)

CD’s:
2011: “The Excitements”