ALAN NIMMO – (KING KING) - PEER 17/07/11

Artiest info
Website  
 

PEER 17/07/11

Recensie

 

 

King King feat. Alan Nimmo (Nimmo Brothers) hebben in hun korte bestaan naam gemaakt als een van de meest gevraagde bands in het UK Festival Blues circuit. Laaiend enthousiast tot muisstil, Alan Nimmo en zijn band bespeelden het publiek in Peer met hun sterke songs, schitterende uitvoeringen van bekende covers, het charisma van hun frontman en hun onmiskenbaar talent. Rootstime kwam in een interview meer te weten over deze uit Glasgow, Schotland afkomstige band.

 

Laten we het eerst hebben over het optreden dat jullie zonet gebracht hebben, een eerste reactie?

AN: Zelf wist ik niet wat ik moest verwachten van dit optreden. Door enkele onvoorziene omstandigheden tijdens onze reis zijn we niet aan veel slaap toegekomen vannacht. Het was ons eerste optreden hier in Peer en ik wist niet hoe het publiek op ons zou reageren.
Ik ben compleet verrast, het was simpelweg geweldig. De goede sfeer, de warme ontvangst en de  positieve energie van de toeschouwers hebben deze gig tot een van de beste gemaakt die we dit jaar gespeeld hebben.
Voor we het over wat dan ook hebben wil ik graag eerst kort vernoemen dat we het absoluut waarderen wat iedereen hier gedaan heeft backstage. Al dat harde werk dat erbij komt kijken, zonder deze mensen zou een festival als dit niet kunnen bestaan. Alles liep gesmeerd, het waren ideale omstandigheden om een goede show te kunnen brengen.

In maart is jullie eerste CD ‘Take My Hand’ op Manhaton Records uitgekomen, jullie hebben hem opgenomen in de Chapel Studios in South Thoresby Lincolnshire. Hoe zijn de opnames daar verlopen?

AN: De studio is gevestigd in een oude kapel die ver afgelegen in een rustige omgeving ligt.
Chapel Studios is een speciale plaats. De ruimtes zijn heel mooi en comfortabel. Je kunt je als je moe bent even afzonderen en uitblazen. Het ademde een professionele maar tegelijk relaxte sfeer uit. We hebben met zeer getalenteerde mensen mogen samenwerken. Producer Ewan Davis waarmee we goed bevriend zijn heeft ons met zijn ervaring enorm geholpen tijdens de opnames. We hebben deze CD met veel plezier gemaakt en ik denk dat het op de opnames te horen is, just a band having a good time.
In de opnameperiode waren we ook veel on the road dus hebben we in verschillende sessies gewerkt. Het was niet makkelijk de beschikbaarheid van de studio te combineren met de drukke agenda van de muzikanten. Bovendien is het een een erg populaire studio met bands als Arctic Monkeys, Saxon, Kaiser Chiefs en allerlei anderen die daar opnemen.
Craig Blundell en Wayne Proctor zijn onze twee vaste drummers voor King King. Craig is een demonstrator voor Ronald V-drums en hij reist daarom veel over de hele wereld. Wayne is een heel goede producent en werkt met jonge bands dus hij is ook druk  bezet.
Maar ik ben erg tevreden met het resultaat en echt trots op het goede werk dat de jongens geleverd hebben.

De CD release van Take My Hand gebeurde tijdens een live-sessie voor de BBC Radio 2 Blues Show gepresenteerd door Paul Jones. Dat moet toch iets bijzonders geweest zijn?

AN: De opname vond plaats in de inmiddels legendarische Maida Vale studio’s in Londen. We hebben “live in the round” in Studio 3 opgenomen. In deze studio’s hebben over de jaren heen honderden artiesten opgenomen waaronder bijvoorbeeld Led Zeppelin en Jimi Hendrix.
Er zijn daar 4 songs opgenomen die de week nadien tijdens de show werden uitgezonden. We hebben onze eigen instrumenten gebruikt. Bennett Holland, onze toetsenist heeft echter gebruik  gemaakt van de BBC piano en Hammond B3.
De hele ervaring was echt magisch en het was zo een eer om op te nemen in de studio waar  zoveel grote artiesten geweest zijn.

De CD is een mengeling van rockende blues songs maar je schuwt ook de zachtere soulaanpak niet zoals in de John Hiatt cover ‘Feels Like Rain’.

AN:
Ik hou van die song, vele jaren geleden hoorde ik hem voor het eerst tijdens een Buddy Guy optreden in Glasgow. Samen met mijn broer Steve heb ik die song al eens akoestisch opgenomen voor het Nimmo Brothers album ‘New Moon Over Memphis’.  Maar ik wou ook een versie met een complete band opnemen en met King King had ik eindelijk de goede bezetting om dit te doen.
Ook Old Love van Eric Clapton en Robert Cray is een van die songs die mij nauw aan het hart liggen.

De andere songs zoals bijvoorbeeld ‘Take My Hand’ heb je zelf geschreven. Kan je ons iets vertellen over het creatieve proces van songs schrijven en door welke artiesten je daarbij beïnvloed wordt?

AN: Dat verandert voortdurend. Soms is er een zin die bij me opkomt en die mij dan naar de song leidt, maar het kan ook een stuk muziek zijn waar ik dan een arrangement voor schrijf en later beslis welke inhoud ik het op het niveau van de tekst geef. I go with the flow you know, ik ben geen songwriter die met een vaste formule kan werken.
Tot mijn invloeden reken ik bands als Free of Thunder van Danny Bowes. Ik hou van bluesmuziek, maar ik ben een rockfan. Ik heb nog allerlei  invloeden: Prince, Stevie Wonder en Thin Lizzy, een van mijn favoriete bands. En Paul Rodgers mag ik niet vergeten. Maar ook de lokale muzikanten in Glasgow en omgeving hebben mij door de jaren heen beïnvloed. Natuurlijk ben ik op zoek naar een eigen sound en stijl.  

Hoe is King King ontstaan?

AN:
Lindsay Coulson, de bassist, is een goede vriend van mij, we kennen elkaar al 10 jaar. Hij was de originele bassist bij Nimmo Brothers. Over de jaren heen zijn we in contact gebleven, we kwamen graag bij elkaar op bezoek maar we woonden 300 km van elkaar. Om de benzinekosten te recupereren speelden we hier en daar een gig. Het is dan allemaal heel snel gegaan, ineens kwam er een uitnodiging om op het Maryport Blues Festival te spelen. Daar is eigenlijk alles begonnen voor King King. Met Bennett Holland, een fantastische jonge kerel van Sheffield hebben we als band de juiste formule gevonden. Zijn jazz/funk/blues bijdrage is essentieel op het het podium. Een frisse aanwezigheid, heel enthousiast, maar boven alles een prachtige muzikant en showman.

Jullie hebben ondertussen zowat op elk festival gespeeld in het VK, het is allemaal heel erg snel gegaan voor jullie.

AN: Ja, razendsnel. We hebben getekend bij Manhaton Records en een deal bij Alan Robinson Management gekregen. We mochten op Glastonbury optreden en andere festivals zoals het geweldige Colne Blues Festival en Monahan Festival.


Jullie zijn niet echt een typische 12 bar bluesband.
 
AN: Lindsay en ik zijn opgegroeid met Muddy Waters, BB King, Fleetwood Mac... Maar om blues te spelen is het voor mij niet noodzakelijk het in een 12 bar structuur te brengen, mij gaat het meer om het gevoel. Blues zal altijd een deel blijven van wat ik muzikaal doe maar blues evolueert ook voortdurend.


En wat gebeurt er ondertussen met de Nimmo Brothers, de band waarmee je vroeger samen met je broer Steve op de Europese podia stond?

AN: Ik deel mijn tijd op tussen de twee bands. Met Steve gaan we binnenkort naar Austin, Texas voor de opnames van een nieuw Nimmo Brothers album. In oktober gaan we dan op tour in het VK.


Waar ben je opgegroeid en waar komt je liefde voor de muziek vandaan?

AN: Ik ben opgegroeid in Glasgow, Schotland. De passie voor muziek heb ik geërfd van mijn moeder, een fervente bluesliefhebster. Er ging geen dag voorbij zonder muziek in huis, mijn moeder speelde platen van Peter Green die vandaag een van mijn helden is.
Ze had een grote platencollectie: BB King, Eric Clapton, dat soort dingen. We hadden dus het geluk om op heel jonge leeftijd deze muziek in ons op te nemen. Nadien heb ik de gitaar opgepakt en ben ik begonnen na te spelen wat ik hoorde.

Op welk model gitaar speel je?

AN: Ik speel op een 15 jaar oude Gibson Les Paul gitaar en op een Fender Stratocaster.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

AN: We zijn momenteel materiaal aan het schrijven voor ons tweede album, ook al hebben we een druk tourschema. In oktober doen we een tiendaagse tour in Zweden en we zijn van plan om in het eerste deel van 2012 op te nemen voor een release later in het jaar.

Een allerlaatste vraag, waar komt de naam King King eigenlijk vandaan?

AN
: Van het album King King van een van mijn favoriete bands, The Red Devils, met de fantastische Lester Butler.
King King was ooit ook een beroemde bluesclub in Los Angeles, helaas is hij tot aan de grond afgebrand. Dus dat is waar de naam vandaan komt. We dachten dat het mooie naam met een goede klank was.

Bedankt voor het interview, Alan.

Dani