HOMEMADE JAMZ BLUES BAND - MOULIN BLUES OSPEL - 07/05/11

Artiest info
Website  
 

MOULIN BLUES OSPEL - 07/05/11

 

 

Homemade Jamz Blues Band is een trio uit Tupelo, Mississippi  dat bestaat uit broers Ryan (vocal and guitar) en Kyle (bass) en zus Taya (drums) Perry. In December 2007, schreef het trio muziekgeschiedenis als de jongste blues band ooit om een platencontract te krijgen: het in Toronto gevestigde NorthernBlues Music tekende de band toen Ryan 16 was, Kyle was toen 14 en Taya was 9. hun  debuutalbum, Pay Me No Mind, kwam uit in juni 2008. Naast hun leeftijd, vallen ook hun zelfgemaakte instrumenten op: de gitaren en bassen die door Ryan en Kyle worden gebruikt, worden door hun vader gemaakt van Ford auto-onderdelen... mét fabriekslogo.

..

Ik ontmoette hen vlak na hun set op het Moulin Blues Festival in Ospel (NL):

2006 Indianola Blues Challenge – 2007 International Blues Challenge, 3 cd's... hoe voelt het om de jongste blues band te zijn die dit in zulke korte tijd realiseerde...

Taya “héél goed”

Kyle “ het is geweldig, maar we moesten ons wel heel snel aanpassen aan de verandering van bar band naar festival band”

Ryan “het is leuk te weten dat je muziek geapprecieerd wordt, en dat je kan spelen voor een publiek dat geniet van wat je doet, dat is een zalig gevoel, verbazingwekkend.”

... en dan kom je in contact met BB King, hoe ging dat in zijn werk?

Ryan “De eerste keer was via een vriend. We speelden op een privéfeestje en één van de gasten kende iemand die iemand kende die BB King kende... hij pleegde een paar telefoontjes en uiteindelijk ontmoetten we BB King voor het eerst tijdens een van zijn optredens in Beale Street, en we werden backstage uitgenodigd in zijn bus voor een gesprek.

De tweede keer speelden we op een evenement om fondsen te werven ten voordele van het BB King Museum, en BB King daagde op terwijl we aan het spelen waren. Hij verbaasde iedereen, niemand was er van op de hoogte dat hij zou komen, en hij verraste ons door mee oop het podium te stappen, dus speelden we met BB King – tot nu toe moet dit wel hét hoogtepunt in mijn carriere zijn.”

Dat moet nét ietsje meer stresserend geweest zijn dan een ander optreden?

Ryan “Ongetwijfeld, ongetwijfeld!

Toen BB de microfoon greep en ons vroeg een nummer in een bepaalde toonaard te spelen, klopte mijn hart zo fel dat het bijna uit mijn borstkas sprong.

Maar weet je, eens je bezig bent, neemt de muziek over en... ja, het was een ongelooflijk moment.”

Gezien jullie leeftijd, ben ik zeker dat jullie vrienden meer in andere muziekgenres geïnteresseerd zijn – hoe reageren zij op het feit dat je blues speelt en op jullie succes?

Ryan “Sommigen van hen hielden niet van blues, en vroegen zich af waarom we dàt speelden, maar ik vertelde hen dat dàt was waar ik van hield, ik hou van de muziek, van de cultuur, waar we vandaan komen, etc.  Nu  krijg ik veel steun van mijn vrienden. “

Kyle “De meeste van mijn vrienden begrijpen wel waarom ik net dit doe.”

Taya “Mijn vrienden begrepen het ook, en ze komen allemaal naar onze lokale shows, en steunen ons “

Luisteren jullie zelf naar hedendaagse muziek? Dingen waarvan je zegt, het is geen blues maar...

Ryan “ ik luister naar zowat àlles, van R&B over Hip Hop  en soft rock tot easy listening, jazz...”

Wat waren jullie eerste invloeden?

Taya “voor mij was dat Sheila E, dat is mijn favoriet.”

Kyle ”bij mij is dat Willie Dixon, die deed mij naar de bas grijpen.”

Ryan “mijn grootste invloeden zijn ongetwijfeld Stevie Ray Vaughan, Carlos Santana en BB King”

Hebben jullie tussen al het touren en optreden door nog de tijd om af en toe een “normale” tiener te zijn?

Ryan “Oh ja vanzelfsprekend”

Kyle “af en toe, ja “

Ryan ”wanneer we thuis komen van een trip als deze, hebben we een week, soms twee weken vrij voor het volgende optreden, en hebben we de kans om weg te gaan met onze vrienden en dingen met de familie te doen. Ja, er is zeker genoeg tijd om een evenwicht te bewaren tussen muziek en tienerleven, of pre-tienerleven in het geval van Taya.”

Is er volgens jullie een verschil tussen Amerkaans en Europees publiek?

Ryan “Ik geloof het wel, ik denk dat het Europese publiek je muziek intenser beleeft dan Amerikanen, ze genieten echt van de muziek en appreciëren ze en geven ons heel leuke feedbackj. Begrijp me niet verkeerd, Amerikanen geven ons ook feedback, en we hebben een leuke tijd met élk publiek, maar Europeanen schijnen meer appreciatie voor om het even welke muziek op te brengen.”

Wat zou je op muzikaal vlak willen bereiken?

Taya “Mijn doel is een Blues Music Award winnen en een Grammy”

Kyle “Ja, dat zou ik ook wel willen”

Ryan “Ik denk dat we het er alle drie over eens zijn dat we een Blues Music Award willen en een Grammy – of toch op zijn minst een Grammy nominatie. Maar mochten we een Grammy winnen, dan kon ik als een gelukkig man sterven.”

Vertel eens over die gitaren van jullie, ze zien er niet uit als die ik thuis heb...

vader Perry: “ je moet ze wassen”

… en af en toe mee naar de garage?

Ryan: “Ja, laten tunen”

Waar kwam de idee vandaan?

Ryan “Het is eigenlijk mijn vader's idee – hij hielp me mijn eerste wagen restaureren, en ik kocht uitlaten, om hem lekker te doen klinken als ik ging rondrijden; en pap wilde er een gitaar van maken, voor de lol, weet je... Ik wilde dat niet, ik had er redelijk wat geld voor betaald en wilde die dingen onder mijn auto, maar hij heeft ze van me gestolen...”

en heb je je geld ooit terug gekregen?

Ryan “Nee... maar ik heb wel een coole gitaar

een week later komt hij uit de garage met de eerste “uitlaat-gitaar” en iedereen hield er meteen van.
En hij wordt steeds beter en beter, weet je, met elke set die hij bouwt – tot het punt waarop hij nu is met deze gitaren. De gitaren die je nu ziet zijn pas vier dagen geleden afgewerkt, we hebben er één keer mee gerepeteerd en het Moulin Blues Festival is de allereerste keer dat we ze aan iemand hebben laten zien. Ze zijn echt cool, ze zien er prachtig uit en ze klinken geweldig – volgens mij klinken ze het beste van al die we tot nu toe hadden. Maar hopelijk zijn het niet de laatste en blijft hij er bouwen.”

Ik zag dat je vader ook voor jullie “werkt” als muzikant...

Ryan “ja, hij speelt mondharmonica bij ons...”

vader Perry “… en doet herstellingen...”

Ryan “... ja, hij helpt ons uit de nood... ”

vader Perry ”… en tovert konijnen uit zijn ...”

Ryan “hij is ongetwijfeld onze reddingslijn, wanneer er iets gebeurt op het podium, is hij altijd daar – net als onze mam ook – zonder hen zouden we letterlijk nergens staan.”

Jullie maakten 3 cd's in 3 jaar tijd, komt er een vierde uit in 2011?

Ryan “we willen proberen de vierde op te nemen in 2012, we hebben het materiaal, maar wachten het juiste ogenblik af”

Hoe komen jullie aan je songs? Hoe schrijven jullie?

Ryan “Om eerlijk te zijn... we pikken ze... (lacht)

nee, pap schrijft alle teksten; als hij ons  een tekst geeft, zetten wij er muziek op...”

vader Perry “en soms hebben zij eerst muziek, en dan is het aan mij om bij te blijven, dus het werkt in beide richtingen...”

Ryan “Hij is ongelooflijk met teksten: als wij, mijn zus en broer en ik, de muziek voor een song eerst hebben, komt hij voor het eind van de dag op de proppen met “ik heb de tekst, luister hier eens naar” en hij laat ons een volledige song horen: 3, 4, soms wel 5 strofes...  hij schrijft ongelooflijk snel en wij moeten hem proberen bijblijven”

Wat is het antwoord op de vraag die niemand jullie ooit stelt?

Ryan “euh... JA, ik heb honger”

Kyle “ het merk van dce auto waar die uitlaten voor bedoeld waren, daar vraagt niemand ooit naar “

Ryan “juist, de allereerste 'uitlaat gitaren', die uitlaten waren bedoeld voor een Thunderbird uit 1983, die mijn broer nu heeft...”

jaybee