JOE ELY - BLUE HIGHWAYS UTRECHT 21 APRIL 2007

Joe Ely is een rasechte Texaan van net 60 jaar die in 1970 deel uitmaakte van The Flatlanders, samen met de legendarische singer-songwriters Butch Hancock en Jimmie Dale Gilmore. Zijn eerste solo-album bracht Ely meteen naar Europa waar hij een wilde tournee afwerkte als voorprogramma van The Clash. Sindsdien leverde hij met haast elk jaar een nieuwe album een schitterende discografie af die in de platencollectie van elke echte rootsliefhebber een vooraanstaande plaats hoort te krijgen.

Ely speelde doorheen de jaren samen met de grootsten der aarde zoals Bruce Springsteen en hij is een permanent lid van Los Super Seven, het collectief van zeven topmuzikanten met David Hidalgo en Cesar Rosas van Los Lobos, Flaco Jimenez, Freddy Fender, Rick Trevino, Ruben Ramos en Joe Ely. Voor hun laatste album “I Heard It On The X” kwamen daar ook nog de heren van Calexico, Delbert McClinton, John Hiatt, Lyle Lovett, Rodney Crowell en Raul Malo bij. Joe Ely bracht in 2007 ook 2 nieuwe solo-CD’s uit : “Happy Songs from Rattlesnake Gulch” en “Silver City” evenals een boek “Bonfire Of Roadmaps”.
De godfather of alt.countrymuziek stond voor het eerst sinds meer dan 10 jaar terug op een podium in Europa tijdens Blue Highways in Utrecht en Rootstime had de eer om na dit ijzersterke optreden het volgende interview met deze levende muzieklegende te mogen hebben.

Joe, gefeliciteerd met het fantastische optreden. Het is ongelooflijk hoe jullie met maar 3 muzikanten (Ely, Joel Guzman op accordeon en Glenn Fukunanga op basgitaar) en zonder drums een zo sterke set kunnen afleveren.

Oorspronkelijk waren we van plan om enkel met Joel en mezelf deze tournee te doen, want als wij met z’n tweetjes optreden ontstaat er een speciaal ritme dat met mijn gitaarspel zeker zo goed functioneert als met een drummer. Dus hebben we enkel Glenn op bas meegevraagd en het werkt, dat is duidelijk.
Het is meer dan 10 jaar geleden sinds je nog eens in onze contreien optrad. Waarom heeft het zo lang geduurd?

Ik kan het zelf ook niet geloven. Ik herinner me zelfs dat laatste Europese optreden nog. Ik weet niet waarom het zo lang duurde. Gisteren speelden we nog in Schotland waar ik al 15 jaar niet meer was geweest. Ik ben met zoveel projecten bezig en de tijd vliegt als je zoveel dingen om handen hebt. Soms werk ik enkele jaren aan één project, zoals met het Flatlanders-project dat 3 à 4 jaar in beslag nam.

Ik las ergens dat jullie aan een nieuwe album werken met The Flatlanders?

Klopt, we werken aan een nieuwe CD maar we hebben momenteel nog maar 3 of 4 songs afgewerkt. We zijn met het ouder worden blijkbaar ook veel trager geworden.
Heb je de lijst van de andere artiesten op Blue Highways gezien. Ken je er iemand van?

Ja hoor. Ik heb vele jaren geleden in Lubbock, Texas zelfs nog samen opgetreden met Waylon Jennings, de vader van Shooter die hier straks speelt.

Je bent in februari 60 jaar geworden, hetgeen je echt niet kan horen of zien. Vind je zelf dat de leeftijd een last begint te worden of dat het allemaal wat moeilijker gaat?

Ik zal je eens wat vertellen, ik ben blij dat ik geen 30 jaar meer ben. We speelden toen wel heel veel muziek maar ik wist niet echt goed waar ik mee bezig was. Door de jaren heen heb ik een grote en diepere ervaring opgedaan die ik in mijn muziek kan gebruiken. Ik heb samengespeeld met echt héél goede muzikanten. Ik ben op een punt gekomen dat ik graag diverse soorten muziek wil spelen, zoals bij The Flatlanders en Los Super Seven. Afgelopen jaar speelde ik een hele reeks concerten met Double Trouble, de groep van de overleden Stevie Ray Vaughan. Het enige wat ik daarbij deed was shuffle-gitaar spelen en het was best leuk om eens in de achtergrond te spelen. Vorig jaar deed ik ook een songwriters-tournee doorheen zowat 30 steden met John Hiatt, Guy Clark en Lyle Lovett.

John Hiatt komt binnenkort ook naar België, net als Los Lobos (zelfs 2 keer : in AB en in Peer).

Als je ze voor een interview kan strikken mag je ze beiden mijn groeten overmaken.

Je nieuwe album “Silver City” is een verzameling van oude teksten die je nu terug hebt opgedoken om er muziek op te zetten.

Toen ik aan mijn boek begon te werken ontdekte ik in één van mijn gitaarcases een hoop papieren met oude onafgewerkte nummers vanuit de tijd dat ik enkele maanden samenwerkte met The Flatlanders, waar we maar één album mee maakten dat eigenlijk nooit echt werd uitgebracht. Maar in die periode en kort daarvoor had ik veel songs geschreven die ik nooit had opgenomen. Nu het boek ging verschijnen heb ik 2 albums opgenomen die het boek eigenlijk moeten begeleiden bij de introductie, de CD’s “Happy Songs From Rattlesnake Gulch” en “Silver City”. Het is de eerste keer dat ik een soort soundtrack bij een boek heb opgenomen. We hebben ook een video opgenomen van een one man show die binnenkort in de handel zal verschijnen.

Je hebt in je carrière ongelooflijk veel songs geschreven. Waar blijf je steeds inspiratie vinden voor nieuwe nummers? De onderwerpen zijn toch altijd verschillend.

En toch gaat het altijd over hetzelfde : reizen, liefde, leven, pijn, dingen die je in een leven meemaakt. Het zijn altijd dezelfde liedjes maar steeds op een verschillende wijze gepresenteerd aan het publiek.

Je bent voor ons hier een levende legende. Maar je hebt in je carrière ook met hele grote namen in de muziekgeschiedenis kunnen samenwerken.

Ik heb echt enorm veel geluk gehad dat ik al die talenten heb mogen ontmoeten en er heb mogen mee samenwerken. Ze hebben me geïnspireerd met hun muziek en dat gaat terug tot Buddy Holly die ook uit Lubbock, Texas afkomstig is. Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet, maar ik heb nadien wel met meerdere leden van The Crickets en van zijn eerdere begeleidingsgroepen kunnen samenwerken. Ik heb ook samengewerkt met Roy Orbison en andere groten uit mijn streek in Amerika.

Ik heb Roy Orbison ook ooit mogen interviewen tijdens zijn laatste tournee doorheen Europa, enkele weken voor hij plots overleed.

Ik heb hem zelfs nog een song gebracht zowat 4 dagen voordat hij stierf. Ik had hem eerder over dat nummer aangesproken en ik had het opgenomen en gemixt. Hij speelde toen in Austin, Texas en we zaten backstage en praten zowat anderhalf uur samen. We groeiden allebei op in dezelfde streek. We hadden een fijn gesprek en namen afscheid van elkaar. Achteraf is het ongelooflijk dat je hem nooit meer zal zien of horen. Een echt grote stem en mens.

Volg je de muziek nog van al diegenen met wie je hebt samengewerkt, zoals bijvoorbeeld Springsteen?

Ja hoor. In de mate van het mogelijke probeer ik hun muzikale ontwikkelingen toch op te volgen. Maar er is echt veel te veel. Als ik aan een eigen plaat werk, luister ik overigens nooit naar iemand anders omdat ik bang ben dat ik iets van anderen zou gaan stelen. Als ik zou gaan kopiëren zou men al snel gaan zeggen dat Ely er nu maar moet mee ophouden. Maar als ik op tournee ben probeer ik mijn achterstand weer wat in te halen door veel naar CD’s van anderen te luisteren.

Vorig jaar overleed Jesse Taylor, een man met wie je ook vele jaren nauw hebt samengewerkt. Hoe ervaar je zo een verlies? Er zijn er allicht al veel meer geweest in je vriendenkring.

We hebben de hele wereld samen afgereisd en als je dat gedaan hebt en zoveel samen hebt meegemaakt en plots zijn ze er niet meer dan is dat altijd een heel droevige gebeurtenis. In de laatste 2 jaar waren er 4 ex-bandleden die de Grote Rivier hebben overgestoken. Ik blijf maar gewoon doorgaan met mijn muziek en ik ben blij dat ik dat kan doen met mijn oude buddies zoals vanavond.

Dus nog geen plannen om er mee op te houden?

Nee hoor. Wat zou ik moeten gaan doen? Ik ben te oud om winkels te gaan overvallen. Ik blijf best doen wat ik behoorlijk kan doen zolang de mensen me willen aanhoren.

Je brengt ook zowat alle 10 jaar een live-album uit.

Klopt. Ik ben zelfs van plan om er nog enkele andere te laten verschijnen die verschillen van eerder werk. Zo denk ik bijvoorbeeld aan een album van mijzelf met Joel Guzman dat we vorig jaar in december hebben opgenomen. Heel veel mensen vragen me of we samen een plaat hebben opgenomen van het materiaal zoals we vanavond hebben gespeeld. Joel heeft op zoveel platen meegespeeld maar we hebben nog nooit een live-registratie van zo’n akoestisch concert uitgebracht en daar komt binnenkort verandering in. Er zijn soms van die legendarische “once-in-a-lifetime” optredens die opgenomen worden en die je graag wil laten horen aan mensen die er toen niet bij konden zijn. Zo hebben we 3 jaar geleden een concert gehad met The Flatlanders. De magie tijdens dat optreden kan je echt horen op de live-registratie.

De nieuwe CD die je met The Flatlanders aan het opnemen bent is een studioplaat?

Klopt, het gaat om nieuwe nummers. We hebben er net 4 afgewerkt. Maar het verloopt allemaal nogal traag omdat we alledrie met zoveel dingen tegelijk bezig zijn.

We kunnen wachten. Rootstime maakt enkel besprekingen van CD’s met meer dan 10 nummers erop. Dus als jullie klaar zijn stuur je ons maar een exemplaartje op. We zullen er wat moois bij vertellen. Wat zijn de volgende bestemmingen op deze tournee?

We vertrekken meteen naar Bristol in Engeland en daarna reizen we door naar het noorden voor een optreden in Bergen, Noorwegen.

Veel succes verder en van harte bedankt voor dit interview. Kom a.u.b. wat sneller terug naar Europa voor meer optredens.
(valsam)