HOOK HERRERA - HOOKROCK DIEPENBEEK 30 JUNI 2007

Mag ik zeggen dat we vereerd zijn je een Belgische inwoner te noemen?
Hook: yeahhhh well (lacht even en roept dan ) Freedom.

Je verhuisd van Amerika naar Spanje en dan naar België. Is daar een bepaalde reden voor?
Hook: Niet echt, het is gewoon een andere taal hier in België. Maar ik kan me perfect behelpen in het engels, iedereen spreekt hier bijna engels in de winkels. Je moet niet vergeten dat ik al zo’n 12 jaar naar Nederland en België kom. Dus ik ben het al een beetje gewoon om te gaan met organisatoren, winkels etc.

De meeste muzikanten hier willen graag in Amerika spelen of zelfs naar daar verhuizen. Is daar een verklaring voor en wil je wat zeggen tegen die muzikanten?
Hook: wel, ik begrijp het wel een beetje, het is als wanneer je naar een film kijkt, je wil daar aanwezig zijn en zien of het werkelijk zo is. Maar voor de stijl muziek die ik speel, hardjazz of hardrock die afkomstig is van Amerika is er maar een methode om die te leren. En dat is zien hoe die muziek geleefd wordt door daar naartoe te gaan. Maar als je als mij een leeftijd van +/- 45 jaar hebt bereikt dan heb je het wel allemaal gezien. Ik ga naar Amerika om te werken, er op te treden en dan kom ik terug.

Mis je je familie niet?
Hook: Natuurlijk mis ik mijn familie, ik ben wel degelijk een puto Californian. Maar je moet goed weten dat ze daar momenteel een nazi gouverneur hebben. De gouverneur van de staat wil mij uit het land stampen, het land dat méér van mij is dan van hem! En gewoon vanwege m’n afkomst wordt ik er momenteel in de gevangenis gegooid. En dat ben ik beu, als je eens in de gevangenis hebt gezeten wil je er niet meer terug naartoe. En weet je, iedereen die ik daar ook maar ken heeft al in de gevangenis gezeten, waarom is dat? Eigelijk gewoon uit puur racisme. Dus als ik nu naar Amerika ga dan is dat om te toeren. Daarna wat in mijn oude buurt rond te hangen met vrienden en familie en samen met hen muziek te maken. Dan spelen we Caracho muziek en ga ik naar demonstraties. Dan absorbeer ik al mijn Chicanoroots op en dat is het. Ik heb dat land mijn beste jaren gegeven en ik ben dat vechten beu. Vroeger ging ik naar bijeenkomsten van Native-Amerikanen en probeerden we er wat aan te doen maar momenteel vechten zelfs de verschillende Native Amerikaanse organisaties onderling met elkaar. En voor mij hoeft dan niet meer, naar een demonstratie gaan en daarom in elkaar geslagen worden door de politie en in de gevangenis belanden, neen dank je. Ik heb een leeftijd bereikt dat het niet meer hoeft maar ik hoop wel dat er mensen om die rechten blijven vechten.

Dus we mogen er nu wel zeker van zijn dat je indiaans bloed hebt.
Hook: Ohh ja zeker, ik ben Olonia langs mijn vaders kant, dat is meer de regio waar al de zilvermijnen zijn. En aan mijn moeders kant ben ik meer jaky. Weet je jaren geleden namen ze mijn over over grootvader, stopte hem in een trein en verscheepte hem helemaal naar Alabama. En toen hij dan eindelijk een vrouw daar leerde kennen stopte ze hem weer in een andere trein en verscheepte hem naar een godvergeten gebied in Florida. Weet je, je bent van California of Mexico en komt tot de conclusie dat je eigelijk Jakybloed en apachebloed hebt. Maar je moet goed weten dat dàt helemaal niet onze eigen keuze was. En als je bloed dus gemengd is ben je niet rein en als je niet rein bent hoeven ze je ook niet te betalen.

Je broer was één van de redenen waarom je met muziek gestart bent. Maar ik denk niet dat hij hier bekend is of vergis ik me?
Hook: Het was niet alleen mijn broer, hij was misschien wel mijn grootste muzikale invloed maar net als hem ben ik opgegroeid in hetzelfde huis en bij dezelfde familie. Onze hele familie en omgeving is omringd van muziek. Als ik nu naar huis ga speel ik muziek in de garage met mijn neefjes tot 4 uur ’s morgens. En mijn broer heeft een nieuwe band die heel goed is, ze hebben pas een nieuw album uit. En ik proberen om hem naar hier te halen voor wat optredens. Zijn muziek is pure blues, meer zelfs dan de blues die ik speel. Zijn muziek situeert zich meer in de zestiger jaren blues, echt smooth. En dat is vreemd want in het begin was hij echt niet zo smooth. Waarschijnlijk komt het met de leeftijd (Hook lacht weer smakelijk).

Je laatste cd was een akoestische cd. Was daar een bepaalde reden voor?
Hook: Tja ik speelde destijds in Barcelona met wat muzikanten samen, jonge gasten eigelijk. En hun hoofden zat zo vol met waanideeën. Ik heb veel tijd en energie in hen gestopt maar uiteindelijk bleven ze met die idiote ideeën zitten dat ik tegen hen zei “ pak je spullen en ga jullie maar elders bewijzen met die gekke ideeën”. Weet je, het waren kids van dezelfde leeftijd als mijn zoon ( begin 20 jaar ) en zij spraken tegen mij alsof ze er meer verstand van hadden dan ik, de oude rot in het vak ( Hook Lacht weer luid ). In die zelfde periode had ik ook heel veel tijd in m’n eentje door gebracht in mijn huis en materiaal geschreven. Dat ik tegen de man in de studio, tevens baspeler, zei dat ik de cd wilde opnemen met enkel hem en mezelf. En die kerel was zo enthousiast en overtuigde me om het werkelijk te doen. En eigelijk als ik live spelen en ik doe een stukje akoestisch krijg ik daar achteraf ook heel veel positieve reacties op, dus dacht ik waarom niet. En zelfs mijn tandarts vond het een schitterend idee, zo had hij eindelijk een cd van mij die hij in zijn praktijk kon spelen.

En het is waarschijnlijk makkelijker om zo’n cd op te nemen omdat jezelf toch het beste weet wat je wil.
Hook: eigelijk is het moeilijker, echt waar. Het beste is iemand vinden die weet wat je wil om de beslissingen te maken. Want zelf ga je altijd veel te kritisch zijn en dingen niet goed vinden van jezelf.

Ben je tevreden over het resultaat van die cd?
Hook: Als je het zou bekijken vanuit een producers standpunt dan moet ik zeggen dat het de enige cd is ,tot nog toe, die echt af is. De andere 2 cd’s heb ik met eigen geld gefinancierd en ik zat altijd met geld tekort. En de man, club of wie dan ook die me hielp wilde altijd dat de cd zo vlug mogelijk uitkwam. Ze wilden niet wachten en zo vlug mogelijk de cd op de markt hebben. Terwijl ik eigelijk nog wilde wachten en het resultaat wou verbeteren. Dus eigelijk zijn de andere 2 cd’s er gekomen maar ben ik er niet echt tevreden over. Je zou dan kunnen denken dat werken voor een groot label de uitkomst biedt maar zelf heb ik daar geen goede ervaringen mee. Want ze proberen je altijd in een straatje of richting te pushen die zij financieel interessant vinden en dat werkt niet bij. Dus m.a.w. voor mij geen grote labels meer, ik doe alles liever zelf en met m’n eigen geld.

Nu dat je hier in België woont, zullen we je meer live aan het werk gaan zien?
Hook: hahaha hier in België moet je minder werken. Want als je ergens speelt en daarna vraagt wanneer kunnen we een volgende datum afspreken, krijg je een antwoord als “misschien volgend jaar, we willen niet teveel in herhaling vallen”. Of binnen 2 jaar weet je, hoe fucking absurd is dat? België mag dan klein zijn maar er zijn toch vele festivals en clubs man. In Amerika is dat heel anders. Ik deed er een tijdje terug een tournee van ander halfjaar. En als je daar iemand vraagt om naar je optreden te komen moeten ze eerst en vooral ongeveer 30 dollar benzine oprijden, parkeren kost 10 dollar, en dan nog de entree. Dus een avondje voor zo iemand kost al vlug 100 dollar en dan kunnen ze nog niet echt veel drinken. Want de politie loert buiten om je te controleren en als je dronken rijdt kost je dat een zware boete en gevangenisstraf. Het ruïneert je leven, ze verkopen je huis etc. Wat jammer is hier in België is dan weer dat bijna niemand danst op je muziek, ze staan daar gewoon te luisteren. “Start moving man” (Hook Lacht aanstekelijk).

Je speelt gitaar, basgitaar, bluesharp en zelfs accordeon. Welk instrument bespeel je het liefst?
Hook: Eigelijk op mijn harana (Hook opent een kleine tas en haalt er een kleine gitaar uit die wat weg heeft van een ukelele en speelt er een kort stukje op ). Het is een mexicaans instrument en ik speel er veel muziek op die ik thuis in Amerika ook speel met m’n broer en neefjes.

Je hebt al heel wat bluesstijlen gehoord in Amerika. Is de blues in Europa anders dan de blues in Amerika?
Hook: De blues in Europa is blues uit Amerika want er is maar één blues. En eigelijk heeft iedereen zijn eigen blues, ook ik en ik heb die dan weer van Muddy, Sonny Boy en Junior Wells. Maar je kan niet zomaar zeggen dat je de blues hebt, het is niet iets waar je mee geboren wordt. Het is een manier van leven, een gevoel van hoe je bent en hoe je je voelt. Het is zoals Muddy zegt in een documentaire, je kan niet ’s morgens opstaan en zeggen ik wil een fles melk en die dan in de winkel gaan kopen. Als je dat kan dan heb je de blues niet. Als je ’s morgens kan opstaan en kunt krijgen wat je verlangt dan heb je geen blues. Gelukkig voor mij ben ik opgegroeid in een tijd en plaats en ras waar mijn mentaliteit en woede en al het andere me in de richting van de blues stuurde. In de plaats waar ik opgegroeid ben kon je enkel optredens zien van BB King, Santana, Sly & The Familystone. Er was niets anders dan de blues. En ik had dan ook de gelegenheid om met al die muzikanten mee te spelen en dat was mij een hele eer. Als jonge snaak keek ik naar hen op en jaren later mocht ik zij aan zij met hun spelen. Het is gewoon anders nu, het is nog moeilijk uit te leggen wat de blues tegenwoordig is. Zovele muzikanten tegenwoordig vergeten om hun tijd te nemen. Het eerste wat al die oude bluesrotten je leren is “Take your time, where you going, what are you in a hurry? This ain’t no rocksong”. Het is een vicieuze cirkel met ups en downs, je leert een meisje kennen en dan verlies je haar weer etc. En als je niet weet wat dat is hoe kan je dan zeggen dat je de blues hebt of kent?

Zopas vermelde het BRBF in Peer dat de headliner op zondag niet John Hiatt zal zijn maar wel Gov’t Mule. Bestaat er een kans dat wij jouw daar gaan zien samen met hen om een potje te jammen?
Hook: ik zal zeker en vast aanwezig zijn in Peer, ik heb vandaag nog met Warren ( Haynes van Gov’t Mule ) gesproken. Gaan jullie ook naar daar? (Ons antwoord was unaniem jaa.. ).

Laat ons de rollen even omdraaien, als je in mijn plaats was, welke vraag zou je jezelf stellen?
Hook: pffffff man, dat is een moeilijke ( even een lange stilte ). Eigelijk heb ik niet echt vragen die ik mezelf wil stellen, ik weet waar ik van hou. De enige vraag die ik zou kunnen stellen zou zijn “Hey Hook wanneer ga je het nu eindelijk maken?” ( Hook lacht, staat op en doet alsof hij de vraag aan zich zelf stelt ). Dat is een hele goede, ik zou daarop het antwoord zelf wel eens willen weten. Maar laat ik het zo stellen, op mijn leeftijd en als ik zie vanwaar ik kom dan mag ik best tevreden zijn met waar ik nu sta en wat ik bereikt heb. En ik denk dat velen die zoals mij zijn en hetzelfde bereikt hebben er net zo over denken.

Hierna bedankten we Hook voor het gezellige en aangename interview en lieten we hem rustig zich voorbereiden op wat een klasse gig is geweest.

Meer foto's op: ladyblue
Blueswalker